“Повелителката на шампанското” – Хелън Фрип

by Хриси

Обичам да чета романи за реални личности и техните постижения. От една страна, такъв тип книги са пълни с любопитна информация и факти, от друга – художественият елемент ги прави по-четивни, по-интригуващи и по-въздействащи. Такъв пример е “Повелителката на шампанското” от Хелън Фрип – прекрасно пресъздадена история за вдовицата, която успява да вдигне на крака винарска избра “Клико” и да превърне шампанското “Вьов Клико” в еталон за качество.

“Повелителката на шампанското”:

  • Автор: Хелън Фрип
  • Жанр: исторически
  • Страници: 392 стр.
  • Година на издаване: 2023 г.
  • Гледни точки: 1
  • Главни герои: Никол Клико, Франсоа Клико, Тереза Талиен, Луи Боне
  • Преводач: Цветелина Лакова
  • Издателство: Прозорец

Барб Никол Понсарден произлиза от най-богатото семейство във френското градче Реймс. Овдовява на 28 години, след като съпругът й Франсоа, от когото има дъщеря, най-вероятно се самоубива. Никол наследява изба със 100 хиляди бутилки и най-хубавите лозови масиви в областта Шампан. За всеобщо учудване тя решава да не ги продава и така става първата жена, която ръководи бизнес, свързан с производството на шампанско. И го прави с изключителен усет и замах. Известна е с това, че измисля начин за отстраняване на неприятната утайка, след което шампанското „Вьов Клико“ се прославя из целия свят. Историята на тази забележителна жена е пресъздадена майсторски от Хелън Фрип на фона на Наполеоновите войни, виновни за несгодите, през които вдовицата преминава. Лозята и избата изискват постоянни инвестиции и мадам Клико не се поколебава да жертва личното си благополучие. Дори продава семейните бижута, за да изплати натрупаните дългове, докато води постоянна битка с най-големия си конкурент в областта – Жан-Реми Моет. Благодарение на най-верния си служител Луи Боне, благотворно приятелство с влиятелната парижанка Тереза Талиен, преминаването на една комета и мъничко магия от страна на съдържателката на пекарна в Реймс, Никол Клико се превръща в грандамата на шампанското, неизменно следвайки мотото: „Има само едно качество – най-доброто“. Със силната си воля и интуиция тя проправя пътя на деловите жени от XX и XXI век.

Намирам “Повелителката на шампанското” от Хелън Фрип за чудесна комбинация от исторически роман и дамска проза. Книга, която съчетава на страниците си динамиката и особеностите на един знаков за Европа и Франция период с непреходния във времето устрем на една жена да се докажа и да успее, докато всички очакват да се провали. Емоционален разказ за една голяма любов, която отлежава с годините, и макар да не се радва на идеални условия или на щастливия развой като в приказките, намира начин да съхрани най-добрите си качества – отличава се с отдаденост, лоялност и плам. Роман за възнаграденото упорство, за амбицията да си част от онези, които пишат историята, за битките, които не се водят на бойното поле, но са не по-малко ожесточени и решаващи за бъдещето.

Независимо от кой ъгъл изберете да гледате “Повелителката на шампанското”, мисля, че читателското ви любопитство ще бъде задоволено. Като исторически роман той пресъздава отлично атмосферата, характерна за управлението на Наполеон – бурни години на големи промени, славни победи и тежки загуби, на разделение и хаос в обществото, което се лута между благоговението пред целите на своя владетел и страха, че честолюбието му има прекалено висока цена за Франция. В контекста на Наполеоновите войни са разгледани предизвикателствата, пред които е било изправено винопроизводството тогава, и работния процес, свързан с емблематичното пенливо вино. Хубавото шампанско се влияе силно от своето време – зависимо е както от климатичните условия, които се отразяват на качеството на реколтата, така и от политическите ветрове и социално-обществени порядки, които пък рефлектират върху бизнеса.

Никол Клико – вдовицата на Франсоа Клико, е възприела любовта на съпруга си към лозята и хубавото вино. Тя има нюх, качества и познания, за да ръководи успешно винарската изба, но е изправена пред предизвикателството да бъде единствената жена в един изцяло мъжки свят и това нанася поражения върху работата ѝ. Ожесточената конкуренция между нея и Жан-Реми Моет създава допълнителни предпоставки за провал, но Никол Клико се отличава с модерно и иновативно мислене, с борбеност на характера, която не ѝ позволява да се откаже и да се задоволи със спокойния живот на една вдовица, а избира трудния път на непрекъснато доказване и убеждаване в предимствата на нейното шампанско. И в крайна сметка се превръща в първата дама, която управлява винарска изба в Реймс, първият винопроизводител открил как да отстрани неприятната утайка от шампанското и една от най-известните и успели жени на всички времена.

Художествената част на книгата разказва за емоциите и вътрешните терзания на вдовицата Клико. Тук авторката набляга много повече на темата за загубата на близък човек и преодоляването на скръбта, говори за приятелства и интриги, за предатели и съюзници, за първични чувства като завист, страст, ревност, за откровена суета, но и за любов като никоя друга. Определено харесах образа на Никол, който Хелън Фрип изгражда. Разбрах от бележките на авторката, че значителна част от него е базиран на реални факти, събрани по време на проучването на архивите на “Вьов Клико”. Хареса ми, че тя беше еднакво женствена, нежна и уязвима, но също пламенна, упорита и неотстъпчива. Още повече ми допадна напредничавото ѝ мислене, заради което тя като една видна благородничка работеше наравно с останалите сред лозята.

В романа ще откриете естествено множество факти, свързани с производството на шампанското, с традициите, характерни за Реймс и местността, с особеносите на самата изба “Вьов Клико”. И категорично ще възприемете пенливото вино не просто като скъпа напитка, с която и до днес се търгува, а като символ на гордост и непримиримост, като усещане за принадлежност към земята, като израз на любов.

Приятен, увлекателен, изпъстрен с множество вълнуващи моменти от живота на една забележителна жена, романът “Повелителката на шампанското” от Хелън Фрип определено е заглавие, което бих препоръчала и на почитателите на виното, и на ценителите на добрите истории.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.