“Вкусно. Храната на моя живот” – Стенли Тучи

by Хриси

Стенли Тучи е от онези актьори, които рядко ще видиш в главната роля на някой филм, но без неговото присъствие ще усетиш историята някак по-обикновена и недоразказана. На екран той е като подправката, която придава характерен вкус на ястието, а извън него търси следващата любима рецепта, която да сподели с най-близките си хора. На страниците на “Вкусно. Храната на моя живот” Стенли Тучи обединява тези свои две страни и създава книжно угощение за любителите на италианската кухня, добрата храна и приятната компания.

“Вкусно. Храната на моя живот”:

  • Автор: Стенли Тучи
  • Жанр: Нехудожествена литература
  • Страници: 264 стр.
  • Година на издаване: 2023 г.
  • Гледни точки: 1
  • Преводач: Ирина Манушева
  • Издателство: Прозорец

Стенли Тучи е актьор, сценарист, режисьор и продуцент. Режисирал е пет и е участвал в над седемдесет филма, както и в безброй телевизионни предавания и дузина пиеси на Бродуей. Номиниран е за наградите „Оскар“, „Тони“ и „Грами“ и е носител на два „Златни глобуса“ и пет приза „Еми“ – последния през 2022 г. за гастрономическата си поредица „Стенли Тучи: В търсене на Италия“. Преди да стане известен с „Дяволът носи „Прада“, „Игрите на глада“ и легендарния си коктейл „Негрони“, Стенли Тучи израства в италианско-американско семейство, което всяка вечер се събира около трапезата. В кулинарната си поредица той ни разкрива своята страст към тайните на многобройните кухни в Италия. А в своята автобиография ни споделя магията на цял един живот от ястия, както и историите зад тях. С комичните епизоди от младостта, заснемането на филми, влюбването през масата и приготвянето на вечеря за семейството, „Вкусно“ е отражение на радостите от храната и от самия живот. Независимо дали ястията са петзвездни или загорели, дали времената са добри или лоши, всяка хапка от това кулинарно пътешествие е искрена и вкусна.

“Вкусно. Храната на моя живот” от Стенли Тучи е може би една от най-вкусните книги, на които можете да попаднете. Много хора си мислят, че става дума за поредния кулинарен сборник с рецепти, събрани от известна личност. Обаче границите, сред които обичайно се разпростира съдържанието на готварските книги, се оказват прекалено тесни за автора тук. Макар между главите да е включил различни кулинарни предложения и упътвания как да ги приготвите, Стенли Тучи решава да забърка нещо далеч по-разнообразно и интересно, като стъпва на водещи моменти от личния си живот и на отношението си към готварството, наследено от семейството му. Тогава това биография на актьора ли е? Също не съвсем, макар да споделя на места някои любопитни моменти от своята кариера.

“Вкусно. Храната на моя живот” е преди всичко едно обясние в любов към кулинарията и към храната. За готвенето като изкуство, което събужда сетивата, и като ритуал, който обединява семейството. Разказ за храната, която свързва хората, ражда спомени, предава традиции от поколение на поколение, превръща се в символ на празници, в израз на грижа, обич и внимание. Всъщност самата храна е повод за празник – или поне такова е внушението на книгата. Независимо дали става въпрос за емблематично ястие, което се приготвя за специален повод и сякаш по тази причина е още по-вкусно, или пък за ключова съставка, чийто аромат автоматично изважда от кутията със спомени най-сладкия от тях, напомнящ за нея, и двете водят до пиршество за небцето и абсолютна радост.

Разбира се, заради корените на актьора, все пак на фокус е италианската кухня и като цяло нравите и порядките, характерни за американци с италиански произход. Избрани гозби са обвързани с водещи моменти от живота на Стенли Тучи – избрани епидози от детството му, запознанство на родителите му с неговата съпруга, сцени от снимачната площадка, които не са достигнали до масовата публика, истории за предизвикателства, пред които актьорът е бил изправен. Във всеки един етап храната е изиграла значима роля във филма на Стенли Тучи – била е извор на щастие, на вдъхновение, на утеха и на сигурност. И това чувство се долавя от страниците на книгата и заразява читателя, който неволно се отправя на собствено носталгично пътешествие из дебрите на своите спомени в търсене на любими ястия и моменти край трапезата.

Нищо сложно няма в ястията, които са се запечатали в паметта на Стенли Тучи. Както в живота на човек не му трябва много, за да бъде истински щастлив, така е и с една чиния- колкото по-семпла е храната, толкова повече цениш нейните качества. Хареса ми тази линия, която актьорът задава от самото начало – ястието е комбинация от вкусове и аромати, от емоции и проблясъци на паметта, от хора и места. Още повече ми допадна, че е гарнирал всичко с хумор – искрено се забавлявах на семейните сбирки, които често го довеждаха до лудост. И сред лудницата, в която се превръща живота му на един етап, проблясваха моментите на споделена обич, които бяха най-важната съставка на всяка гозба.

Прочитайки “Вкусно. Храната на моя живот”, ще се убедите, че Стенли Тучи е толкова добър в кухнята, колкото и на думи. Нямам съмнение, че неговите разкази доста ще ви се усладят. Толкова, че ще ви се прииска да сложите масата и да съберете близките около нея, за да си поговорите, да се посмеете и да хапнете нещо вкусно заедно.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.