10 нови книги, които четем през август 2023 г.

by Хриси

Може да е най-летния и отпускарски месец, но това съвсем не означава, че читателите си взимат почивка от книгите. Дори напротив – сега е идеално време за наваксване с натрупани заглавия, или да се обърне поглед към нещо ново в книжарниците. А през август нови книги не липсват  – ето 10 от тях, които може да видите на витрините.

“Куршумът, който не улучи” – Ричард Озмън

Трета книга от поредицата за криминален клуб “Четвъртък” от Ричард Озмън! Като един истински фен на най-забавната и нетипична четворка, разплитаща мистерии, не мога да пропусна и да не споделя за “Куршумът, който не улучи”. Едва ли някой би предположил, че един обикновен четвъртък, непосредствено преди кръжока по разговорен френски, четирима души се събират отново в стаята за пъзели в комплекса в Купър Чейс, за да изберат следващия случай на мистериозно убийство, който да разрешат. Този път сред купчината студени досиета Ибрахим, Рон, Елизабет и Джойс се спират на името на Бетани Уейтс – млада журналистка, която преди 10 години е обявена за мъртва, след като колата ѝ е прелетяла от високите скали и се е озовала на морското дъно. Но тялото така и не е намерено, а много от аргументите, определящи ситуацията като нещастен инцидент, не звучат убедително. Особено като се има предвид, че Бетани е била на крачка от разкриването на мащабна схема за укриване на данъци и пране на пари. Разследването е достатъчно опасно и без миналото на Елизабет да се намесва. Но залогът е вдигнат, когато пресметлив убиец заплашва да я удари там, където най-много ще я заболи – по приятелите ѝ. За да се измъкне, тя трябва да пожертва съвестта си, или да го надхитри. И така загадките стават не една, а две. Следите отвеждат членовете на криминалния клуб в телевизионно студио, където този път те задават неудобните въпроси. Но дори професионалисти като тях осъзнават, че се нуждаят от подкрепление. Намират го в лицето именит журналист, на стар приятел – бивш служител на КГБ, и дори на наркобос, вкаран зад решетките с тяхно съдействие. Когато обаче и двамата заподозрени са открити мъртви, за Ибрахим, Рон, Елизабет и Джойс става ясно, че са целили в грешната мишена. А отговорите на техните въпроси са били по-близо, отколкото са предполагали. “Куршумът, който не улучи” издава “Софтпрес”.

“Книжарничката в залива” – Памела Кели

Това е третият роман на Памела Кели, който излиза на български. Този път гостуваме в “Книжарниката в залива”, където се срещаме с Джес – известна адвокатка в Чарлстън, която гледа на работата си като удоволствие. Но когато бракът й се разпада, с облекчение приема идеята на най-добрата си приятелка Алисън да се върне за дълга почивка в своя роден дом при майка си, в града на тяхното детство Чатъм. За нейна изненада трийсетгодишната й дъщеря Кейтлин, наскоро преживяла поредица от разочарования, решава да я придружи. Алисън обича работата си като редактор на местното списание, но още повече обича на връщане към къщи да се отбива на любимото си място – книжарничката „Чатъм букс“. А когато научава, че възрастната собственичка иска да я продаде, се пробужда старата й мечта – да си има собствена книжарница (споделям този ентусиазъм). Защото нищо не може да се сравни с това да усетиш аромата на книгите, да прелистиш страниците им и да избереш идеалното заглавие. Алисън знае, че сама няма да успее… но когато получава подкрепата на Джес и Кейтлин и на дъщеря си, мечтата става реалност. Когато се съберат няколко поколения жени – майки и дъщери, обединени от стари и нови приятелства – те могат всичко! Книгата вече е по нашите книжарниците, издава издателство “Кръгозор”.

“Майко, Сладко море” – Жоао Пинто Коелю

Жоао Пинто Коелю е майсто на истории, които докосват читателя. Този път изневерява на характерния за стила му жанр – историческия, и залагат на един малко по-различен роман. След като прекарва детството си в сиропиталище, на дванайсет години Ноа най-накрая се среща с майка си Пейшънс. Тя прави всичко по силите си да компенсира изоставянето му, но никога не споменава какво я е накарало да вземе това решение. И така, независимо дали двамата прекарват дните си в къщата на плажа на Кейп Код, или в театъра в Бриджпорт, където работят заедно, помежду им се издига невидима преграда, която никой от тях не смее да прекрачи. Когато Ноа среща Франк ОЛиъри – ексцентричен йезуит, който кара разноцветен Ролс-Ройс – той открива в него подкрепата, която винаги е търсил. Има неща обаче, които свещеникът предпочита да запази за себе си, например студентските си години, ирландския пъб в Бостън, където с приятелите му се събирали да пият бира и да рецитират стихове, както и Катрин, амбициозната млада жена, която не се поколебала да опита да го отклони от призванието му. Докато тайните остават под повърхността и разпалват въображението, малките откровения имат силата на бурно море. “Майко, Сладко море” излезе в началото на август с логото на издателство “Лемур”.

“Когато сме били птици” – Аяна Лойд Бануо

Необикновен роман с щипка магия – “Когато сме били птици” от Аяна Лойд Бануи. Той разказва за жените от семейство Санбернар, които, вече поколения наред, живеят в Морн Мари, къщата на върха на хълм извън Порт Анджелис. Изградена от останките на плантация, която е поробила техните предци, тя се превръща в дом на род, свързан с нещо повече от кръвта. По една жена във всяко поколение е отговорна за преминаването на душите на мъртвите от града в отвъдното. Но връзката на Йеджиде с майка ѝ, Петронела, винаги е била пропита от гняв и пренебрежение, които Петронела упорито носи и на смъртния си одър, оставяйки Йеджиде неподготвена да изпълни съдбата си. Междувременно, Даруин расте в провинцията с благочестивата си майка растафарианка. Той винаги е спазвал повелите ѝ, особено една – да не няма вземане даване със смъртта. Но се налага момчето да прекрачи заръката ѝ, защото единствената работа, която успява да намери, е да копае гробове. Йеджиде и Даруин ще се срещнат пред портите на Фиделис, най-голямото и най-старото гробище в Порт Анджелис, където мъртвите не лежат спокойно в гробовете си, а търсят някой да чуе гласа им…”Когато сме били птици” идва на български благодарение на издателство “Колибри”.

“Всичко, което оставихме недовършено” – Ребека Ярос

Още преди да стане световноизвестна писателка покрай тазгодишния ѝ фентъзи роман “Fourth wing”, Ребека Ярос вече беше в личния ми списък с любими автори благодарение на романтичните истории, които разказва. “Всичко, което оставихме недовършено” е сред най-любимите ми нейни книги и се радвам, че това лято виждам книгата вече на български, с логото на издателство “Ера”. Романът ни среща с Ноа – талантлив автор, на върха на писателската си кариера. Но не може да пропусне златната възможност да завърши романа на великата Скарлет Стантън, която винаги му е била идол. Да измисли подходящ финал е едно, но да се спогоди с красивата ѝ, твърдоглава и цинична правнучка е съвсем друга задача… която ще се окаже дори по-трудна! Джорджа Стантън започва да гради живота си отначало след развод, който ѝ отнема почти всичко. Тя просто иска да се скрие от света, но арогантният (и доста привлекателен) Ноа бавно започва да печели доверието ѝ и я убеждава да сключат сделка. Докато двамата се ровят из писмата на Скарлет, започват да разбират защо тя никога не е завършила историята, разказваща за връзката ѝ с пилот от Втората Световна война. Джорджа е убедена, че любовта никога няма щастлив край и въпреки неоспоримата химия между нея и Ноа, тя е решена да не повтаря грешките на Скарлет… дори с риск да унищожи писателската кариера на Ноа. “Всичко, което оставихме недовършено” вече е по книжарниците.

“Градината на самурая” – Гейл Цукияма

Не съм запозната в подробности с детайлите около сюжета на “Градината на самурая”, но откакто Benitorial обявиха издаването ѝ, се вълнувам много за нея – просто някаква притегателна сила, която ми подсказва, че ще си допаднем с книгата. “Градината на самурая” разказва за Стивън – млад художник от Китай, чиито дни са белязани от треската на туберкулозата. Изплашени за здравето на по-малката си дъщеря, родителите му го изпращат в крайморската вила на дядо му в малкото японско селце Таруми, за да се възстанови на свеж въздух. И макар да е прекарал там няколко лета в детството си, той сякаш за първи път наистина забелязва Мацу – вглъбения градинар, поддържал къщата през последните десетилетия, който поема грижите за Стивън. Самурай по душа, Мацу е човек, отдаден на правенето на добро и намирането на красота в една жестока действителност. Неусетно, с отдаденост и любопитство, Стивън влиза в ролята на негов ученик, който тепърва ще открие стоицизма и спокойствието в същността на учителя си, както и новото за него, всеобхватно желание да развие устойчивостта на тялото и вътрешния си свят. Скоро Стивън е обгърнат от миналото и настоящето на Мацу, и от всеотдайността му към Сачи, която е принудена да живее в откъснатото от света планинско селце Ямагучи. И докато историята на Мацу и Сачи се разгръща пред очите на читателя, на преден план изплува истинското значение на това да си самурай и да водиш достойно тихата битка на живота.

“Леговище на вълчици” – Елоди Харпър

Темата за древногръцката митология продължава да е все така актуална сред литературните среди. Този път виждаме нейната интерпретация в романа “Леговище на вълчици” от Елоди Харпър. Да бъдеш вълчица в Древен Помпей, изисква много повече сила на духа и Амара знае това. Продадена в робство от собствената си майка, принудена да оцелява в бордеите на Помпей, младата жена е осъдена младостта и красотата ѝ да бъдат безвъзвратно похабени. Тя трябва да бъде жрицата на удоволствието за своите клиенти – мъже с възможности, чиято ръка обаче не познава милостта. Някои от тях Амара намира сама на улицата, други са богаташи и политици, които среща на пирове, на които ѝ е платено да присъства. Бъдещето ѝ изглежда предрешено, но Амара е умна и изобретателна. И най-вече готова на всичко, за да получи отново свободата си. Дори това да означава да се изправи сама срещу един свят, в който да бъдеш робиня, изглежда като едно от най-жестоките наказания от боговете. В свят, управляван от безскрупулни мъже, е време вълчиците да нададат своя вой и да сбъднат мечтите си. Дали обаче богинята на съдбата Фортуна ще застане на тяхна страна? “Леговище на вълчици” издава издателство “Сиела” и вече е по книжарниците.

“Тайната на Шанел” – Лорна Кук

Още един роман за неповторимата Коко Шанел никога не е излишен! “Тайанта на Шанел” от Лорна Кук ни показва Париж през 1941 г. Съдбата на Адел е да гладува като хиляди други по улиците на окупираната от германците френска столица. Докато случайността не я среща с фамозната Коко Шанел, за която започва да работи като асистентка. Но това означава и да се примири, че трябва да живее в шикозния хотел „Риц“ редом с високопоставени нацистки офицери, някои от които твърде близки с Шанел. Адел така и не успява да разбере на чия страна е нейната работодателка – дали тя е колаборационист, или просто отчаяна опортюнистка, която се опитва да оцелее сред най-страшните времена. В наши дни Клои, внучката на Адел, съдбовно се озовава в Париж точно навреме, за да открие истината за младостта на баба си. Единственото, което знае, е, че тя някога е работила за Шанел, но момичето трепетно жадува да възкреси най-противоречивите дни от живота на дизайнерката и да открие какво точно се е случило по време на войната и с нея, и с Адел. Но Клои не подозира какви изненади се крият в миналото – и как точно тайната на Шанел се превръща и в тайна на собственото ѝ семейство… Очакваме през август от издателство “Сиела”.

“Пътуването” – Бет О’Лиъри

“Споделеният апартамент” от Бет О’Лиъри е една от най-препоръчваните от мен романтични книги, така че нямаше как да пропусна излизането на нов роман от същата авторка. “Пътуването” разказв за Aди и сестра ѝ, които се готвят за голямо пътуване за сватбата на тяхна приятелка в Северна Шотландия. Плейлистът с песни е готов, а лакомствата за из път са прилежно опаковани. Скоро след потеглянето им обаче една кола зад тях ги удря. Шофьорът се оказва не кой да е, а Дилън – бившето гадже на Ади, когото тя избягва след травмиращата им раздяла преди две години. Дилън и най-добрият му приятел пътуват за същата сватба, но понеже след сблъсъка колата им се поврежда, Ади няма друг избор, освен да им предложи да пътуват с нея. Скоро малката кола на двете сестри се пръска по шевовете. Но ще успеят ли да стигнат навреме за сватбата? И най-вече – наистина ли това е краят на съвместното пътуване на Ади и Дилън? Издава издателство “Ибис”.

“Вкусно. Храната на моя живот” – Стенли Тучи

Харесвам Стенли Тучи като актьор. Макар почти винаги да е във второстепенна роля, някак присъствието му не може да остане незабелязано и успява да ми влезе под кожата. Затова още преди няколко месеца изслушах в Storytel неговите мемоари, а сега с удоволствие ще ги прочета на български благодарение на издателство “Прозорец”. Кой е Стенли Тучи? Актьор, сценарист, режисьор и продуцент.  Номиниран е за наградите „Оскар“, „Тони“ и „Грами“ и е носител на два „Златни глобуса“ и пет приза „Еми“ – последния през 2022 г. за гастрономическата си поредица „Стенли Тучи: В търсене на Италия“. Преди да стане известен с „Дяволът носи „Прада“, „Игрите на глада“ и легендарния си коктейл „Негрони“, Стенли Тучи израства в италианско-американско семейство, което всяка вечер се събира около трапезата. В кулинарната си поредица той ни разкрива своята страст към тайните на многобройните кухни в Италия. А в своята автобиография ни споделя магията на цял един живот от ястия, както и историите зад тях. С комичните епизоди от младостта, заснемането на филми, влюбването през масата и приготвянето на вечеря за семейството, „Вкусно“ е отражение на радостите от храната и от самия живот. Независимо дали ястията са петзвездни или загорели, дали времената са добри или лоши, всяка хапка от това кулинарно пътешествие е искрена и вкусна.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.