Избрани книги за юли 2023 г.

by Хриси

Имам чувството, че в края на юни и началото на юли се изсипа рогът на изобилието за читателите. Толкова много нови заглавия, които дават заявка да са забележителни вълнуващи, интересни, че дори на мен ми е трудно да отсея с кое да започна. Събирам няколко избрани книги за юли тук, пък в началото на август ще направим равносметка кое сме прочели и кое ще прехвърляме за следващия месец.

“Любовта има твоите очи” – Диего Галдино

Отдавна не сме имали възможност да се порадваме на лекия и приятен стил на италианския писател Диего Галдино, но ето че издателство “Кръгозор” решиха да ни изненадат с нов роман от автора. В присъщия за него романтичен стил “Любовта има твоите очи” разква история за неочакваните срещи с любовта.

Кацнала върху древните стени на Четона, къщата на Ферети е обект на завист от всички жители на красивото градче в спокойната сиенска провинция. А в началото на това лято се появява още една причина хората да я гледат с благоговение. Пристига известният австралийски художник Тайрън Лейн, който отсяда при Ферети като наемател на свободния им етаж. Той има поръчка да нарисува 10 картини, в които да запечата пленителните поля и хълмове, крепостните стени и малките улички, старинната кула и църквата с фрески от Пинтурикио и да пренесе духа на това очарователно място, както е пожелала известна бизнес дама. Тайрън става тема номер 1 за жителите на Четона. Някои защитават правото му на личен живот, други са убедени, че е позьор, трети смятат, че той крие някаква тайна. В семейство Ферети също са на различни мнения и, докато съпрузите Марчела и Алдо подхождат любезно и с търпение към Лейн, дъщеря им София влиза в остър словесен двубой още първия ден на запознанството с нахалния им наемател и решава да избягва всякакви възможности за разговори и срещи, защото смята, че двамата принадлежат към различни светове. Но много скоро плановете й се провалят, когато се налага да придружи художника, за да му покаже забележителностите на областта…Романът вече е по книжарниците!

“Спящата нимфа” – Илария Тути

Нещо ново от любимото издателство “Лемур”. “Спящата нимфа” от Илария Тути разказва за забравен от десетилетия случай, който се озовава на бюрото на главен комисар Тереза Баталия. ДНК анализ разкрива, че картина от последните дни на Втората световна война съдържа тъкан от човешко сърце. Тереза успява да проследи доказателствата, които я отвеждат до един от най-изолираните и недокоснати региони на Италия, за да нахълта в света на малобройна група хора, ревностно пазещи своята идентичност и традиции, забулени в тайни. Романът вече е по книжарниците.

“Кари Сото се завръща” – Тейлър Дженкинс Рийд

Кари Сото заема много специално място в моето читателско сърце. Тя е един от най-любимите ми персонажи, а книгата “Кари Сото се завръща” според мен е най-добрата на Тейлър Дженкинс Рийд. За нея имам много да говоря, но това ще стане в отделно ревю. А ето за какво става дума в романа.

Кари Сото е целеустремена и твърдо решена да побеждава на всяка цена, поради което много хора не я харесват. Но когато се оттегля от професионалния тенис, тя е най-великата състезателка на света. Поставила е многобройни рекорди и е спечелила двайсет титли от Големия шлем. Според самата Кари тя си е извоювала с пълно право всяка от тези титли. Пожертвала е много, за да стане най-добрата с помощта на баща си Хавиер, самият той бивш шампион, който я тренира от двегодишна. Но шест години след като се е оттеглила, Кари седи на трибуните на Откритото първенство на САЩ през 1994 г. и вижда как рекордът ѝ е изравнен от невероятно силна тенисистка на име Ники Чан. На трийсет и седем години Кари взима изумителното решение да се завърне на корта и с помощта на баща си да си върне рекорда. Въпреки че спортните журналисти разправят на всеослушание, че никога не са харесвали „Бойната брадва“. Въпреки че вече не е пъргава и издръжлива като преди. Въпреки че ще трябва да тренира с мъжа, за когото преди години за малко да отвори сърцето си: Боу Хънтли. Също като нея, Боу иска да докаже нещо, преди да се откаже от тениса завинаги. Въпреки всичко това Кари Сото се завръща за един последен епичен сезон. Книгата е по книжарниците благодарение на издателство “Locus/Intense”.

“Повелителката на шампанското” – Хелън Фрип

Има нещо наистина опияняващо в книгите, посветени на шампанското и пенливото вино и са изключително подходящи за лятното четене. Някак отварят сетивата и носят една характерна атмосфера, която те пленява. “Повелителката на шампанското” от Хелън Фрип разказва за една от най-известните марки шампанско – “Вьов Клико”. Барб Никол Понсарден произлиза от най-богатото семейство във френското градче Реймс. Овдовява на 28 години, след като съпругът й Франсоа умира. Никол наследява изба със 100 хиляди бутилки и най-хубавите лозови масиви в областта Шампан. За всеобщо учудване тя решава да не ги продава и така става първата жена, която ръководи бизнес, свързан с производството на шампанско. И го прави с изключителен усет и замах. Известна е с това, че измисля начин за отстраняване на неприятната утайка, след което шампанското „Вьов Клико“ се прославя из целия свят. Лозята и избата изискват постоянни инвестиции и мадам Клико не се поколебава да жертва личното си благополучие. Дори продава семейните бижута, за да изплати натрупаните дългове, докато води постоянна битка с най-големия си конкурент в областта – Жан-Реми Моет. Благодарение на най-верния си служител Луи Боне, благотворно приятелство с влиятелната парижанка Тереза Талиен, преминаването на една комета и мъничко магия от страна на съдържателката на пекарна в Реймс, Никол Клико се превръща в грандамата на шампанското, неизменно следвайки мотото: „Има само едно качество – най-доброто“. Книгата е на издателство “Прозорец” и вече е по книжарниците.

“В обувките на някой друг” – Джоджо Мойс

За новата книга на Джоджо Мойс вече ви разказах в подробно ревю – “В обувките на някой друг” определено се нарежда сред любимите ми заглавия за 2023 г. Книгата излиза с логото на издателство “Хермес” и ни среща с Ниша –  на съпруга на заможен и влиятелен бизнесмен, с когото обикалят целия свят. Неочаквано той подава документи за развод и я лишава от бляскавия й лайфстайл. Ниша буквално остава без нищо, но е твърдо решена да си върне онова, което й се полага. Междувременно Саманта просто се опитва да оцелее – мъжът й изпада в депресия, след като загубва баща си и работата си, и прекарва дните си пред телевизора. Сам се опитва да му помогне, макар самата тя да се нуждае от подкрепа. Не се чувства комфортно и на работа, където се превръща в мишена за новоназначения й шеф. Бъдещето й в компанията виси на косъм, както и дългогодишният й брак. Сам и Ниша неволно си разменят чантите във фитнеса след тренировка. В дизайнерската чанта на Ниша са червени обувки „Лубутен“ от крокодилска кожа, а в сака на Сам – евтини и невзрачни ежедневни обувки. Принудени да носят обувките на другата, те сякаш заживяват чужд живот и постепенно се променят. За да осъзнаят кои са всъщност. Могат ли да се завърнат към предишния си начин на живот? Или преживяното ще ги промени завинаги? Търсете “В обувките на някой друг” от 4 юли по книжарниците.

“Алисия и теоремата за безкрайната любов” – Майте Уседа

И тъй като през юли явно сме на винена вълна, ето още един такъва роман. “Алисия и теоремата за безкрайната любов” от Майте Усета ни среща с жена, която наследява семейната винарна на остров Майорка. след като съпругът ѝ умира при нелеп инцидент. Единственият проблем е, че тя няма никаква представа как се прави вино. Шест години по-късно винарната е изправена пред финансов крах, а домашният ѝ любимец – също наследен по неволя, се отнася към нея с безразличие. Алисия се чувства безкрайно самотна и изгубена в морето от проблеми. Тогава в живота ѝ се появява Марко: млад и привлекателен корсиканец, а на всичкото отгоре и агроинженер, който е готов да даде на Алисия всичко, от което тя се нуждае. Въпреки това интуицията ѝ подсказва, че Марко е твърде добър, за да е истински. И се оказва права – сексапилният мъж с мистериозен поглед крие минало, което може да разруши всички надежди на Алисия, както и крехката ѝ любов. Романът е на издателство “Хермес” и излиза през юли.

“Фрида – Да живее животът” – Кармен Доминго

Последната книга, която четох за Фрида Кало, беше “Фрида Кало и цветовете на живота” от Каролине Бернард – от нея придобих доста добра представа колко интересен, но също така предизвикателен и болезнен живот е водила една от най-известните художнички в света. Книгата на Кармен Доминго обаче дава заявка да се гмурне още по-надълбоко в историята за Фрида, като разгледа не само професионалния ѝ път, но също така нейната връзка с Диего Ривера и зависимостта, произтичаща от любовта ѝ с великия творец. Връзка, в която ще видим израстването ѝ като художник, но и покорството, с което е понасяла изневерите, похотливостта и безочието на Ривера, скована от страх да не бъде изоставена. Книгата е на издателство Orange Books и излиза в началото на юли.

“Лято на острова” – Джени Хейл

Може ли лято без порция Джени Хейл? Някак звучи нереалистично. Новият роман на авторката – “Лято на острова”, разказва за Меган и завръщането ѝ в къщата на остров Хатерас край бреговете на Северна Каролина, която тя наследява от обичния си дядо. Решена да се изправи срещу сенките от миналото, Меган се впуска в търсене на отговорите на въпросите, които не ѝ дават мира, за да повярва в себе си и да се осмели да превърне страстта си към кулинарията в професия. Още първата вечер на приказния остров с бял пясък и тюркоазени води тя се запознава с бизнесмена Тоби. Той вечеря с дядо си, който страда от деменция и решава, че Меган е неговата любима, холивудската звезда от близкото минало Хестър Куин. Но дали е възможно актрисата и Меган наистина да имат нещо общо или визуалната прилика е чиста случайност? Разравяйки миналото, младата жена разкрива неподозирани тайни за семейството си, които ще преобърнат живота ѝ. Тя все повече се сближава с Тоби, но дали може да му има доверие? Издателство “Хермес” са обещали книгата за 11 юли.

“Библиотекарката на изгорените книги” – Бриана Лабускес

Исторически роман за любовта към литературата и книгите като убежище – това ни обещава “Библиотекарката на изгорените книги” от Бриана Лабускес.

Берлин, 1933 г. Американската писателка Алтея Джеймс се наслаждава на успеха на първия си роман, когато получава неочаквана покана – министърът на пропагандата и просвещението на нацистка Германия Йозеф Гьобелс я кани да посети Райха заради немските ѝ корени. За нея Берлин в началото на нацистката власт изглежда като космополитен рай, обречен на възход под управлението на новия харизматичен канцлер. Увлечена в кипежа на времето, тя среща красива жена, която я кани да опознае истината зад тази фасада – и Алтея се оказва изправена пред предизвикателството да преосмисли всичко видяно досега.
Париж, 1936 г. Хана Брехт е успяла да избяга навреме от подчинения на нацистите Берлин, от преследванията на техните врагове и кладите за книги, но и Париж сякаш не е достатъчно сигурен за нея. С разбито сърце и разкъсвана от болка заради всичко преживяно в последните години, тя се отдава на работата си в Германската библиотека на изгорените книги, която трябва да съхранява и разпространява забранените в Райха творби. Хана вярва в тихата сила на книгите и нуждата от тях в борбата с нацистите на фона на задаващия се световен пожар. Но когато неин близък решава, че действията са по-силни от думите, младата жена трябва да реши за кои истории си струва да живее… или да загине.
Ню Йорк, 1944 г. Вивиан Чайлдс е загубила съпруга си във войната, а мъката ѝ дава сили да води своя собствена битка – да попречи на могъщ сенатор да прекрати мащабната програма за снабдяване на войниците с книги. Изданията на въоръжените сили са се превърнали в истинска институция, а милионите изпратени отвъд океана книги носят мигове на утеха и щастие на воюващите. В битката срещу властта Вивиан открива неочакван съюзник – мистериозна жена, която работи в Американската библиотека на забранените от нацистите книги в Бруклин, а навремето е била свидетел на изгарянията на книги в Райха.

Романът излиза от издателство “Сиела” през първата половина на юли.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.