Избрани книги за юни 2023 г.

Човек ще каже, че като е приключил Пролетният панаир на книгата, и ще настъпи известно затишие с новите заглавия. Да, ама не. Даже напротив – имам доста богат списък с книги, които очаквам през юни. Ето и част от тях.

“Едно лято в Амалфи” – Ребека Сърл

Ясно е, че щом настъпи летният сезон (да се абстрахираме от температурите и дъждовните прогнози), си идва време на такъв тип романи – приятни, романтични и най-вече такива, които ни отвеждат на някое магично място, каквото е Амалфи. В “Едно лято в Амалфи” срещаме – жена, която привидно има всичко, за което може да мечтае: грижовен съпруг, уютен дом и изключителна връзка с майка си Керъл. Но когато майка й се разболява и умира, животът й загубва смисъл. Кейти не знае как да продължи напред без безусловната обич и подкрепа на Керъл, която е и нейната най-добра приятелка. Въпреки че е съсипана, тя решава да се отправи на мечтаното пътуване до Позитано, което двете планират от години. За да види с очите си живописното градче, в което Керъл е прекарала едно незабравимо лято точно преди да срещне баща й. В мига, в който стъпва на Амалфийското крайбрежие, Кейти отново усеща връзката с майка си. Очарователните гледки, великолепната храна, кристалночистата вода и дружелюбните местни й помагат да се отпусне и наслади на невероятното преживяване.  И точно тогава, като по чудо, се появява Керъл – красива жена на тридесет, която изглежда и звучи точно като майка й. Кейти няма представа какво се случва, но по някакъв невероятен начин двете отново са заедно. Тя разполага с едно лято в Амалфи, за да опознае безгрижната, авантюристична и импулсивна млада жена, която, за разлика от зрялата Керъл, не разполага с отговорите на всички въпроси. Едно лято, което ще й помогне да преоткрие себе си и да си върне вкуса към живота. Може да търсите романа след 13.06.

“Вятърът знае името ми” – Исабел Алиенде

Всяка нова книга от Исабел Алиенде си е литературно събитие. Този юни празнуваме с романа “Вятърът знае името ми”. Историята ни отвежда във Виена през 1938 г. Самуел Адлер е шестгодишно еврейско момченце, което за една нощ губи всичко: баща, дом, родина. Отчаяна, майка му го качва на последния влак, който ще го отведе от нацистка Австрия в Англия. Там, далеч от всичко познато, Самуел ще започне нов етап от живота си със своята любима цигулка и с бремето на самотата и несигурността, които винаги ще го съпътстват. Превъртаме лентата към 2019 г., Аризона. Осем десетилетия по-късно седемгодишната Анита Диас се качва на друг влак заедно с майка си, бягайки от неизбежна и смъртоносна опасност в Салвадор, за да потърси убежище в САЩ. Новата безмилостна политика на правителството я отделя от майка ѝ на границата. Самичко и уплашено, далеч от всичко познато, момиченцето ще се приюти в магическия свят на своето въображение. Самуел и Анита ще се срещнат навреме, за да се спасят взаимно. Минало и настояще се преплитат в един вълнуващ разказ за драмата на изгнаничеството и избавлението, за солидарността, състраданието и любовта. Романът идва с логото на издателство “Колибри” на 16.06.

“Любов на теория” – Али Хейзълууд

От доста време не съм се вълнувала за романтична книга, затова се радвам, че Али Хейзълууд е тук, за да оправи този проблем. В “Любов на теория” авторката ни запознава с Елзи Ханауей – през деня тя е асистент, който се труди върху оценяването на лабораторни упражнения и преподава термодинамика с надеждата да получи титулярно място в Масачузетския технологичен институт. А вечер младата жена компенсира липсата на заплата, като се представя за фалшиво гадже. Занимание, което ѝ се отдава, понеже с годините е усъвършенствала способността да се харесва на останалите, а това ѝ помага да бъде такава, каквато иска клиентът. Но не щеш ли, внимателно изградената вселена на Елзи се срива. Причината е Джак Смит – дразнещо привлекателният и мрачен по-голям брат на любимия ѝ клиент. Той е и хладнокръвният експериментален физик, който е съсипал кариерата на нейния ментор и е подкопал репутацията на теоретиците навсякъде по света. И същият този Джак, който сега участва в комисията по подбор на кадри за Масачузетския технологичен институт, застава между Елзи и мечтаната от нея работа. Д-р Ханауей е готова да излезе на бойното поле, но как ще се справи с откровеността? Ще може ли да бъде себе си, когато е с него? И дали, попадайки в орбитата на експериментатора, най-накрая ще се изкуши да приложи на практика и най-запазените си теории за любовта? Чакаме книгата от издателство “Егмонт” от 17.06.

“Роклята” – Дженифър Робсън

Трябва да призная, че вече съм чела “Роклята” от Дженифър Робсън и новината за издаването на книгата искрено ме зарадва. Романът ни отвежда в ателиетата, където е създадена една от най-известните сватбени рокли в историята и ни запознава с три изключителни героини, свързани от болката на оцеляването, връзките на приятелството и изкупителната сила на любовта.  По-голямата част от книгата се развива в Лондон през 1947 г. Измъчвани от сурова зима и оскъдни хранителни дажби, хората от следвоенна Великобритания живеят в тихо отчаяние. Ан Хюз и Мириам Дасин, които бродират в модна къща „Мейфеър“ на Норман Хартнел, не правят изключение. Двете обаче имат честта да бъдат избрани за създаването на сватбената рокля на принцеса Елизабет – възможност, която се случва веднъж в живота. Някои глави обаче ни изпращат в Торонто през 2016 г., където Хедър Макензи се опитва да разгадае мистерията на набор от бродирани цветя. Те са наследство от покойната ѝ баба, която никога не е говорила за миналото си във Великобритания. Как баба ѝ се е сдобила с безценните бродерии? И каква е връзката ѝ с прочутата Мириам Дасин? Книгата очакваме от издателство “Прозорец” на 18.06.

“Бадемово щастие” – Мануела Инуса

Нов роман от Мануела Инуса! “Бадемово щастие” разказва историята на Софи, която преди време е напуснала родната си Калифорния заради предизвикателствата на големия град. Когато неочаквано наследява бадемовата плантация на баба си Хети – мятото, където е прекарала много безгрижни лета като дете, тя решава да напусне работата си и да поеме управлението ѝ. Старата къща и ароматът на прясно изпечени бадеми обаче не са единственото, което събужда спомените. Старата приятелка на Софи – Лидия, и първата ѝ любов – Джак, ѝ припомнят допуснатите в миналото грешки и причинената на близките ѝ болка. Мъдрите съвети на баба ѝ Хети, скрити из цялата къща, за да бъдат намерени в подходящите моменти, ѝ връщат чувството за дом и принадлежност. Но Софи трябва да извърви дълъг път, за да намери истинското щастие. Очакваме романа на 27.06. от издателство “Хермес”.

“Преследвачката” – Лив Константин

След като толкова добре си паснахме с “Последната госпожа Периш”, нямам търпение да видя какво ми е приготвил писателският дует Лив Константин в “Преследвачката”. Романът разказва историята на Пайпър – наскоро установила се в крайбрежния рай Уестпорт, тя знае как да получи каквото иска. Красива, решителна и начело на успешен бизнес, Пайпър живее в просторна къща и има собствена яхта. Когато среща прочутия харизматичен адвокат Лео Дракос, единственото ѝ притеснение е брачната халка на пръста му. Но Пайпър добре знае, че браковете не траят вечно. Джоана търпеливо изчаква Лео, любовта на живота ѝ, да преодолее погълналата го тежка депресия. И макар да е радостна от факта, че Лео отново се връща към чаровната си, енергична същност, и прекарва все повече време с децата си, Еви и Стели, тя с изненада открива, че щастието му не се дължи на нейната всеотдайна подкрепа. Причината е друга. Пайпър. Лео е луд по нея и възнамерява да започне живота си начисто с новата си избраница. В отчаянието си Джоана трескаво се опитва да изрови нещо, което да използва срещу крадлата, отнела целия ѝ свят. А миналото на Пайпър крие много тъмни тайни… Някои смятат, че страховете на Джоана се дължат на параноя. Но дали наистина е така, или смъртна опасност грози Лео и децата и тя е единствената, която би могла да ги спаси? Издателство Benitorial са обещали книгата този юни.

“Моти по водата” – Лейла Атар

Лейла Атар може да ви е позната като име покрай романа си “Мъглите над Серенгети” – една от най-любимите ми романтични истории. Определено съм готова за нова среща с авторката и нямам търпение да разбера какво се крие зад корицата на “Моти по водата”. Романът разказва за момиче от Индия, чието семейство живее в Чикаго. Още от раждането си Моти е белязана от предсказание, че сродната ѝ душа ще има три палеца, ще се срещнат близо до вода, от която обаче тя трябва да стои далече, защото в нея ще изгуби живота си. Ако не се омъжи за човека с трите палеца, майка ѝ ще загине. Думите на Ма Анга преследват Моти през целия ѝ живот, докато един ден не среща наистина сродната си душа. Моти прекарва две седмици на круизен кораб около гръцките острови на сватбеното тържество на своята братовчедка. На пръв поглед нормално семейно пътуване, но животът ѝ през тези две седмици се преобръща с главата надолу. Три месеца преди сватбения круиз Моти среща Никос Манолас – целунатия от слънцето гръцки богкойто е надарен не е с какво да е, а с втори палец на едната си ръка. Той е единственият мъж, за когото майка ѝ би приела Моти да се омъжи. Мъжът, когото цял живот е чакала да срещне. Само с него Моти ще се спаси от тегнещото върху нея предсказание на Ма Анга. На яхтата „Абигейл Роуз ⅠⅠ“ тя започва с опитите си да спечели сърцето му, докато в един момент нейното не е откраднато от друг. Главният готвач на круиза, шеф Александрос, се опитва да омагьоса Моти с всяко ястие, с всяка дума или жест, отправени към нея. Алекс събужда най-големите ѝ желания и най-дълбоките ѝ страхове. Дали Моти ще устои на магията на красивия главен готвач, или думите на Ма Анга ще я застигнат? Очакваме от издателство “Рива” през юни.

“Мъртвите романтици” – Ашли Постън

Едно от заглавията, за които нямам търпение да излязат, е “Мъртвите романтици” от Ашли Постън – една от най-оригиналните и нестандартни любовни истории, които ще прочетете това лято. Флоранс Дей е писател в сянка за една от най-популярните авторки на любовни. Проблемът е, че напоследък тя самата е изгубила вяра в любовта, след като се е разделила с половинката си. Освен с разбито сърце, Флоранс е останала и без грам вдъхновение. И както е тръгнало, освен любовния си живот, скоро ще погребе и кариерата си, след като новият редактор Бенджи Андор (точно толкова безпощаден спрямо нея, колкото и безпощадно сексапилен) отказва да ѝ даде отсрочка.  А после идва и новината, която изцяло срива Флоранс. Баща й е мъртъв и тя трябва да се прибере в родния град, където да застане до ексцентричните си роднини в семейния погребален дом и да се сблъска с историите за призраци, преследващи я от дете. И точно когато си мисли, че не може да е по-лошо. На прага на погребалния дом се появява висок и сексапилен призрак. Любовта определено е мъртва. Същото важи и за новия редактор на Флоранс. А причината да е още сред живите ще я накара да преосмисли всичко, което е вярвала за любовта. Книгата идва от издателство “Софтпрес” през юни.

Related posts

“Северният вятър” – Александрия Уоруик

8 книги, с които да се настроиш на лятна вълна

5 книги, които да четеш, докато чакаш новите серии на Бриджъртън