Препоръки за Пролетния панаир на книгата 2023 г.

by Хриси

Иде панаир и нито прогнозите за дъждовно време, нито купчината с непрочетени книги може да спре един истински книгохолик да не обиколи и да не се снабди с нови заглавия. Макар Пролетният панаир на книгата винаги да е малко по-скромен в сравнение с този през зимата, в края на май не липсват препоръки с кои издания трябва непременно да се сдобиете. Давам и моите.

Издателство СОФТПРЕС – шатра 14

По традиция започвам с шатрата, на която ще можете да ме намерите и мен – ще се радвам да се отбиете, да си поговорим за книги и за заглавията, които ви вълнуват. Междувременно ще ви изкуша с нови романи, които с колегите подготвяхме последните месеци. За почитателите на романтиката ще предложа книгата на Катрин Сентър – “Какво си пожелаваш”, която действа като хапче за добро настроение и носи много позитивизъм. Добавям завладяващата история на Килиън и Вера от “Напълно различни”, както и горещият романс между Лоти и Хъксли от “Любов от втори поглед”. При трилърите силно препоръчвам романа на Мери Кубика – “Жена в неизвестност”. Тази авторка определено знае как да създава атмосфера и да увлича читателите в мисловните си игри. Не мога да пропусна и “Девет живота” от Питър Суонсън, чиято нова книга е вдъхновена от класиката “Десет малки негърчета”, но мистерията тук е отлично адаптирана както към съвременната действителност, така и към вечните мотиви, подтикнали един герой към извършване на престъпление. Тук ще намерите също любими мои заглавия като “Чета те като книга” от Емили Хенри, “Апартаментът” от Луси Фоли, “Сърце” от Виктория Бешлийска. Разбира се, ще ви очакват още много нови заглавия от любими автори, а звездата на щанда ще бъде самата Лейди Гергана и нейната трета книга.

Издателство “Сиела” – шатра 17

Книжни изкушения на липсват и при издателство “Сиела”. Препоръчвам да започнете с роман от български автор – “Никога достатъчни” от Симона Стоева е разкошно написана история, която ще влезе под кожата на всички романтични читатели. Много слънчеви усмивки носи книгата “Когато си в Рим” от Сара Адамс, която препоръчвам да си вземете за компания през някои лежерен уикенд или пък на плажа. Ако следите новите заглавия, то вероятно сте чували за “Благодаря ви, че слушахте” от Джулия Уелан – дори да не се вълнувате от любовната нишка, то със сигурност възможността да надникнете в света на аудио книгите е достатъчна причина да посегнете към тази книга. Доста нетрадиционен, но пък безкрайно забавен е романът “Финли Донован се справя убийствено добре” – на теория говорим за трилър, обаче на практика имаме едно съвършенство от мистерия, хумор и интересни персонажи. Освен изброените заглавия тук ще ви посрещнат още книгата на Том Фелтън (познат с ролята си на Драко Малфой), както и “Докато лимоновите дръвчета растат” и “Наръчник на младата дама за лов на богат съпруг”.

Издателство “Ибис” – шатра 18

Ако четете романтична литература, не може да не се отбиете при издателство “Ибис”. Там ще намерите всички книги от поредицата “Бриджъртън”, включително последните две – “Заради неговата целувка” и “На път за олтара”, които излязоха последните месеци. Освен тях ви очакват някои от най-нашумелите в TikTok заглавия като “Това, кеото никога не приехме” от Луси Скор и “Това, което се случи през едно лято” от Теса Бейли. И двете книги за забавни, интересни, романтични, не са лишени от горещи моменти и  са много подходящи за четене през топлите месеци. Тук ще намерите и един от трилърите, които силно ме впечатли напоследък – “Пасажер 23” от Себастиен Фицек.

Издателство “Ера” – шатра 8

Съветвам ви да се отбиете и при издателство “Ера”, за да си вземете новия трилър на Стейси Уилингам – “Всички опасни неща”. Чудесен пример за история, в която подозираш дори главния герой и непрекъснато търсиш улики или оправдателни подсказки. Сходен е случаят с “Не заспивай” от Мегън Голдин – също много динамичен и заплетен сюжет. На щанда на “Ера” ще намерите и най-новата книга на популярния писателски дует Кристина Лорен – “Експеримент “Истинска любов”. Лично аз съм изкушена да си тръгна с екземпляр от “Сладоледен рай в Амалфи”.

Издателство “Емас” – шатра 1

Вероятно някои от вас бързат да минат през шатрата на “Емас”, за да се сдобият с новата книга на Ю Несбьо. Докато сте там, разгледайте романите им от колекция “Музи” и серия “Бунтарки”, както и заглавията от поредицата за знаменити двойки. “Мадам Кюри и силата да мечтаеш” от Зузана Леонард беше сред първите книги, които прочетох тази година, и историята е изключително завлядяваща и вдъхновяваща. Интересна беше и гледната точка на Уолис от “Уолис и Едуард. Любов по-силна от корона” от Уенди Холдън, която пък разказва за Едуард Осми и абдикирането му от трона. Още не съм прочела “Дора и Пикасо”, но съм сигурна, че и тя има с какво да ме изненада. А сега видях, че ще излиза и роман за Клара Шуман – “Пианистката”.

Издателство “Orange Books” – шатра 46

Винаги е весело в компанията на “Orange Books”! Малко преди панаира те ни зарадваха с втората книга на Дженифър Сейнт – “Електра”, посветена на три знакови фигури в древногръцките епоси. Романът е чудесно написан и изключително завладяващ, така че препоръчвам на всички фенове на романите, свързани с митологията. Обръщам внимание също “Последното дърво – Семе на надеждата”, което е прекрасен подарък  за ценителите на картинни книги, за хората с отношение към изкуството, за тези, които винаги действат с мисъл за природата и заобикалящия ги свят. Отново тук ще намерите книгите на Виктор Топалов за “Бохемска София”, романи като “Свързахте се със Сам”, “Попитай ме отново”, “Миракъл Крийк”, а аз лично с нетърпение чакам “Вавилон” от Р.Ф. Куанг.

Издателство “Кръг” – шатра 2

При издателство “Кръг” можете да намерите както изящни издания на популярни класики, така и по-висока художествена литература, но и романи, предназначени за по-широката аудитория. В историческия жанр имат наистина чудесни попадения – като “Клара” от Кърт Палка или “Последната книжарница в Лондон” от Мадлин Мартин. Най-новото попълнение е “Тайният дневник на Мария-Антоанета” – романизирана биография на може би най-екстравагантната кралица на Франция. Пак тук ви очакват и романите на Кармен Мола, които действат пристрастяващо на всеки запален по мистериите читател.

Издателство “Benitorial” – шатра 4

Новината е, че издателство Benitorial тази година вече присъстват самостоятелно на щанд на панаира и аз много се радвам за тях. През последните месеци работиха сериозно, за да поднесат някои наистина впечатляващи романи. Сред тях е “Порцелановата кукла” от Кристен Лъш, който представлява интересен прочит на историята на Русия през 20. век – от избухването на Февруарската и Октомврийската революция до смъртта на Ленин, управлението на Сталин, ВСВ и обсадата на Санкт Петербург и разпада на Съветския съюз. Друго силно заглавие е “Първият случай на Мейзи Добс” от Джаклин Уинспиър – комбинация от добре заплетена мистерия и исторически сюжет, който ни показва Лондон през 20-те и години. При издателство Benitorial ще намерите също книгите на Алка Джоши, която вече съм споменавала колко харесвам като писател. И напомням, че седмица след панаира новият роман на Лив Константин ще дебютира по книжарниците.

Издателство “Лемур” – шатра 53

Едно от любимите ми неща по време на панаир на книгата е срещата с хора, а когато става дума за среща с толкова усмихнати лица като Цвети и Соня от “Лемур”, тогава вече радостта е пълна. Издателството има чудесни заглавия и много нови попълнения, които планирам да разгледам. Тук може да се сдобиете с трите издадени книги от поредицата за “Тъкачната вила”, с “Малинверно” от Доменико Дара, с книгите на Жоао Пинто Коелю. Горещо препоръчвам “Мадам Екзюпери и звездите на небето” от Софи Ваяр, а в списъка ми с чакащи е “Смола” от Ане Рил, която също идва с доста високи оценки и препоръки.

Издателство “Еднорог” – шатра 29

Знам, че имам много книги за четене, обаче със сигурност ще се отбия при издателство “Еднорог”, за да си взема една от двете книги на Едуард Ръдърфърд – “Лондон” и “Париж”. Ще попитам и кога да очакваме следващия роман на Вал Макдърмид за журналистката Али Бърнс. След като прочетох “1979” определено ми е любопитно да науча какво се случва с героинята. От разнообразието от заглавия тук горещо препоръчвам “Нож в раната” от Антъни Хоровиц и въобще ако не сте чели още книгите за Даниел Хоторн, съветвам ви да поправите тази грешка.

Издателство “Хермес” – шатра 36

Отбивам се на шатрата на издателство “Хермес”, за да се сдобия с изданията на “Книга за джунглата” и “Питър Пан”, които са илюстровани от Кантен Гребан. Вече имаме “Пинокио” и горещо ви препоръчвам да включите тези съкровища в домашната библиотека. Междувременно може да погледнете романите на Сара Джио – и “Последната камелия”, и “С обич от Лондон” са чудесна компания за лятната почивка. Ако харесвате исторически романи, тогава вероятно ще ви е интересно да прочетете “Пазителката на пчелите”. А ако трябва да посоча една единствена книга, с която да си тръгнете от тук, то това би била “Обществото “Джейн Остин”.

Издателство “Колибри” – шатра 31

Ще се отбия на шатрата на издателство “Колибри”, за да се сдобия с българското издание на “А може би трябва да поговориш с някого” от Лори Готлиб – чела съм книгата на английски и тъй като много ми допадна, искам да я имам в библиотеката си и на хартия. Може би едно от заглавията, които най-често ще ме чувате да препоръчвам в следващите месеци (и не само) е “Безкраят в стрък тръстика” от Ирене Вайехо – разкошно издание за създаването на книгите и писмеността, за пътя, който човекът е извървял в посока на литературата и просветата, за книгите като най-голямо постижение на човешкия ум.  Отново на шатра 31 ще намерите “Приказки на Шехерезада” – с прекрасно оформление и магичните илюстрации на Люба Халева. Ако пък си търсите интересен роман, може да опитате с “Дивите рози” от Карол Мартинез.

Издателство “Прозорец” – шатра 7

Напоследък сериозно следя заглавията, които издателство “Прозорец” поднася на читателите, защото сред тях има истински бисери. Последно четох “Грейс от Монако” от Кери Мейер и много ми хареса – роман за живота на Грейс Кели в годините, когато е била кино звезда, и после, когато се е омъжила за принца на Монако. Отново при тях ще намерите заглавия като “Затворничка в Техеран” от Марина Немат и “Дом за нежелани момичета” от Джоана Гудман, която ми е в списъка за четене. Отделно съм си набелязала “Еуфория” – роман за Силвия Плат.

Гарантирам ви, че от всяка шатра може да си тръгнете с някое книжно бижу. От тази на “Изток-Запад” (шатра 15) – с романите “Уроци по химия” от Бони Гармъс и “Пазителката на истории” от Сали Пейдж. От издателство “Locus/Intense” (шатра 35) – книгите на Тейлър Дженкинс Рийд. От издателство “Кръгозор” – романите на Надя Маркс. Задължителна спирка “Жанет 45” (шатра 32) за “Времеубежище” от Георги Господинов – книгата, която спечели международната награда “Букър”. От издателство “Лабиринт” (шатра 39) – “Камериерката” от Нита Проуз, носител на наградата Goodreads в категория “Трилър и мистерия”. Издателство “Ентусиаст” (шатра 5) – изключителната биография на Коко Шанел.

В Инстаграм профила пък ще откриете списъци, които може да ползвате по време на обиколката на Пролетния панаир на книгата!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.