“Всички опасни неща” – Стейси Уилингам

by Хриси

Радвам се, че само година след като четох дебютния роман на Стейси Уилингам, се завръщам към нея, но вече с поглед върху новата ѝ книга – “Всички опасни неща”. Трилър, който стъпва на най-големите страхове на един родител и оплита читателите в мрежа от тайни, лъжи и внушения, от които сякаш няма измъкване.

“Всички опасни неща”:

  • Автор: Стейси Уилингам
  • Жанр: психотрилър
  • Страници: 296 стр.
  • Година на издаване: 2023 г.
  • Гледни точки: 1
  • Главни герои:
  • Превод: Емилия Карастойчева
  • Издателство: Ера

През изминалата година Изабел Дрейк неуморно търси сина си. Готова е на всичко, за да получи дори и малко информация. В отчаянието си решава да участва в популярен подкаст, чрез който да продължи да напомня на хората, че все още търси, че не се е отказала. Мейсън изчезва от дома им през нощта, докато двамата със съпруга ѝ спят в съседната стая. Без взлом, без звук, без следа. Полицията бързо се отказва, съпругът ѝ поставя ново начало в живота си и изглежда, че Изабел е единствената, която не може да продължи напред. Тя почти не спи, преглежда стотици форуми с надеждата да намери изгубен свидетел, изстинала следа или дори идея накъде да се насочи. По време на подкаста обаче изплуват спомени от миналото на Изабел, които дават съвсем нова перспектива на нейното търсене. Тя започва да поставя под съмнение спомените си от онази нощ, да открива неподозирани връзки и разбира, че не може да има доверие на никого… дори на себе си.

“Всички опасни неща” от Стейси Уилингам е от трилърите, които няма да ви оставят да спите. Не защото е твърде мрачен или зловещ, макар че определено не му липсва напрежение, а заради всички неочаквани обрати и хиляди въпроси, които се въртят в главата на читателя. Сюжетът е динамичен, интересен и много заплетен, като дава възможност да проследите разплитането на две загадки – една от миналото и тази от настоящето. “Всички опасни неща” е роман за кривото огледало, в което се оглеждат човешката несигурност, за напластяването на внушения и комплекси, които се превръщат в отлични манипулатори на съзнанието, за страха от неизвестността, който държи истината в окови. Многопластова, разнолика, със силен емоционален заряд, книгата на Стейси Уилингам използва тайните и греховете на едно семейство, за да прожектира теми и проблеми, които вълнуват съвременното общество.

Както самата авторка споделя, на фокус в романа е майчинството и най-вече нестихващото чувство за вина, от което е придружено то. Стейси Уилингам говори за високите стандарти, които една майка се опитва да изпълни, за да бъде перфектният родител, и за тоталния срив на нейната психика, когато заживее с мисълта, че се е провалила. Дали обаче наистина съществува този образ на безгрешен родител, или това е химера, която демонично обсебва реалността? В основата на сюжета е заложен най-големият кошмар на всяка майка – да не знае къде е детето ѝ и дали е добре. Романът има силен емоционален заряд – страниците са пропити с нарастващо отчаяние и чувство на безизходица, с вцепеняващ страх, породен от липсата на отговори, с умора от безкрайната борба да стигнеш до истината, с осъзнатост, че не можеш да се откажеш.

Във “Всички опасни неща” Стейси Уилингам залага на принципа на подозрителния главен герой, на когото не можеш да имаш доверие. В този контекст интересно е представен въпросът за самовнушението и за вътрешния ни глас като наш най-голям критик. Липсата на обективна преценка в комбинацията с отсъствието на яснота в миналото водят до нарастващото съмнение в настоящето. Засегнати са още теми като крехкостта на менталното здраве, скръбта и преживяването на тежки травми и загуби, липсата на гласност на проблеми като следродилна депресия. Крехките отношения между родителите на Изабел и липсата на активното им присъствие в наши дни също се отразяват върху личностните ѝ терзания, както и върху начина, по който я възприемат читателите.

Може би най-обесбващо е чувството за налудничавост, което главната героиня в романа оставя. От една страна, това е естествено и очаквано състояние на един родител, който е в трескаво търсене на детето си. От друга страна – това е внушение, което авторката умело постига с ретроспективните сцени от детството на Изабел. И не на последно място това е горивото, което подхранва надеждата ѝ, че един ден търсенето ѝ ще даде резултат.

Макар да има някои леки трески за дялане, “Всички опасни неща” от Стейси Уилингам е един наистина завладяващ психотрилър. История, която напомня, че мислите, властващи и контролиращи съзнанието ни, обикновено са по-страшни от реалността. Както и че една майка е готова на всичко, за да защити детето си.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.