“Грейс от Монако” – Кери Мейер

by Хриси

Има нещо особено магично в историите за златните години на американското кино. Обичам да чета романизирани биографии на популярни личности от този период, защото харесвам отдадеността и амбицията, с която редица актьори и актриси започват творческия си път, и обичам да правя паралел между света на илюзиите, в който потапят зрителите, и този на тяхната реалност. Затова нямах съмнения, че искам да прочета “Грейс от Монако” от Кери Мейер – роман за едно от най-впечатляващите и емблематични лица на филмовото изкуство, героиня в приказка с объркан край.

“Грейс от Монако”:

  • Автор: Кери Мейер
  • Жанр: Исторически, романизирана биография
  • Страници: 464 стр.
  • Година на издаване: 2023 г.
  • Гледни точки: 1
  • Главни герои: Грейс Кели, принц Рение
  • Превод: Стоянка Сербезова-Леви
  • Издателство: Прозорец

Животът ѝ изглежда като холивудска приказка, пренесена в реалността. В очите на хората тя е Пепеляшка, омъжила се за чаровния принц. Олицетворение на съвършенството. Момичето с бели ръкавици. Но Грейс Кели, принцесата на Монако, далеч не получава цялото щастие на света, а приказката й завършва нещастно. Преди да се омъжи за принц Рение, тя е модел и актриса, белязала историята на киното с участието си в три култови филма на Алфред Хичкок. Прекъсва кариерата си едва 26-годишна, за да се посвети на съпруга си и трите им деца. И докато всички са убедени, че води великолепен живот сред блестящия средиземноморски лазур, самата Грейс знае горчивата истина. И за жертвите, които е направила като неоценено момиче от Филаделфия, за да се противопостави на семейството си и да се превърне в кралица на екрана. И за причините, поради които разменя Холивуд и наградата „Оскар“ за короната на княжество Монако. Никой друг няма представа колко дълги са дните, които прекарва в самота и дълбока вътрешна неудовлетвореност.

Наричали Грейс Кели “ледената принцеса” на американското кино. С красотата, елегантността и потеклото си тя дава вид на недостижима икона, за чийто живот всеки би ѝ завидял. Но отвъд фасадата на респектиращата красавица, която има всичко, стои самотна жена, която през всички години е търсила едно единствено нещо – любов и одобрение от най-близките ѝ хора. Такова обаче така и не получава. В “Грейс от Монако” Кери Мейер повдига завесите към професионалния път и личния живот на актрисата, като започва от най-изходната точка (следването ѝ и мечтата ѝ да играе на Бродуей), преминава през момента, в който тези два лъча се пресичат (срещата ѝ с принц Рение) и последвалото тотално разминаване, поставило края на нейната кариера и началото на един брак, натоварен с формалности и постепенно лишен от любов.

Изключително увлекателна книга, която умело фокусира вниманието върху ключови моменти от миналото на Грейс Кели – разказва за отношенията ѝ с родителите ѝ, които така и не разбират страстта ѝ към актьорското майсторство; за мъжете в живота на актрисата и всички пъти, в които са разбивали сърцето ѝ, защото са искали да я притежават като красив трофей, вместо да я подкрепят и обичат безрезервно; за ролите в киното, които постепенно ѝ проправят път към златната статуетка на наградите Оскар; за приятелствата, които също като кариерата ѝ затихват с времето. Дълги години Грейс Кели дава вид на независима и силна жена, която знае какво иска и е готова да се бори, за да го постигне, но всъщност, скрити от хорските очи, остават нейните уязвими страни. Блясъкът, луксът и славата се превръщат в удобен параван, но така и не стават достоен заместител на щастието, за което Грейс Кели копнее. Затова, когато среща принц Рение и вижда проблясък на един щастлив семеен живот, тя жертва всичко в негово име, но впоследствие разбира, че сделката е била неизгодна.

Редувайки “кадри” от звездните мигове на Грейс Кели с тези от късните години на нейния брак, Кери Мейер показва яркият контраст между жената, която зрителите гледат на екран, и тази в реалността. Докато първата е разперила криле и лети все по-нагоре, втората се оказва затворена завинаги в златна клетка. Иронията на съдбата е, че Грейс Кели винаги е търсила одобрението на другите, но в крайна сметка се оказва принцеса на един чужд народ, който винаги има за какво да я осъди.

Монако се превръща в най-дългия актьорски проект на Грейс Кели – сцена, на която тя ежедневно играе ролята на влюбена, грижовна и отдадена съпруга, изповядваща ценностите на монархията. Малцина са онези, които знаят какво се случва, след като светлините изгаснат – за битките, които Грейс Кели води със съпруга си на различни фронтове (от родителство до социална ангажираност), за самотата, която се превръща в нейната най-верна приятелка, за задушаващите моменти на меланхолия и носталгия по едно безвъзратно изгубено време. Може би най-тежката присъда е да живееш с ясното съзнание, че някъде по пътя си допуснал огромна грешка, и няма как да я поправиш.

Всички знаем как завършва историята на принцесата от Монако – вълшебна приказка с нещастен край. И все пак не мога да определя романа на Кери Мейер като тъжен, защото звездата на Грейс Кели свети ярко, зареждащо и в нейната светлина се къпят всички почитатели на филмовото изкуство. “Грейс от Монако” е историята, която служи за напомняне, че щастието не се купува с титли, награди и пари. То трябва да е подплатено с истинска любов.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.