“Това се случи през едно лято” – Теса Бейли

by Хриси

“Перфектна буря” среща “Професия блондинка” – така най-общо определям сюжета на “Това се случи през едно лято” от Теса Бейли. Романът нашумя доста в социалните мрежи, което е разбираемо, защото предлага забавен, страстен и развлекателен сюжет, в който читателят може да се движи по повърхността, без да се натоварва излишно, но ако пожелае, има възможност да вникне и по-дълбоко в характера на героите и да си зададе някои въпроси.

“Това се случи през едно лято”:

  • Автор: Теса Бейли
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 336 стр.
  • Година на издаване: 2023 г.
  • Гледни точки: 2
  • Главни герои: Брендан, Пайпър
  • Превод: Вера Паунова
  • Издателство: Ибис

Пайпър Белинджър обича модата и вниманието на последователите си в социалните мрежи. Репутацията ѝ на принцеса на партитата кара папараците да я следват навсякъде. Но една нощ лудориите ѝ излизат извън контрол и тя се озовава в ареста. Търпението на доведения ѝ баща се изчерпва и той спира издръжката ѝ. За да я научи на отговорност, той я изпраща за три месеца в Уестпорт – малък рибарски град, където е родена. Още в първия ден Пайпър се сблъсква с брадатия морски капитан Брендан, който ѝ заявява, че тя няма да може да изкара и седмица извън Лос Анджелис. Но какво от това, че Пайпър никога не е готвила и няма представа как ще спи в малкия мръсен апартамент, който ѝ е оставен в наследство. Младата жена е твърдо решена да покаже на доведения си баща и на мрачния секси капитан, че тя е повече от едно красиво лице. Само че Уестпорт е малък град и накъдето и да се обърне, Пайпър се натъква на Брендан. Двамата са пълни противоположности, но помежду им пламва неустоимо привличане. Пайпър не желае да се обвързва, особено с мъж, който понякога отсъства със седмици. Но докато преоткрива връзката си с града и миналото си, Пайпър започва да се чуди дали студеният бляскав живот, който е водила, е онзи, който наистина иска. Лос Анджелис я зове да се завърне, но Брендан и този град, пълен със спомени, може би вече са уловили сърцето ѝ…

Да четеш “Това се случи през едно лято” от Теса Бейли е като да отидеш на увеселителен парк – атракциите са ти познати, обаче е толкова яко чувството да се качиш отново на някои от тях и още с купуването на билета, пардон книгата, знаеш, че те очакват моменти на искрен смях и забавление. Преди да продължа с ревюто, пък и за да ви загатна, че не всичко преминава под формата на шеги и комични случки, ми се иска да споделя, че я усетих като много милениълска книга – не само заради възрастта на героите, а и заради темата с кризата, през която много хора от това поколение преминават, питайки се какво се очаква от тях и какво искат да правят с живота си.

“Това се случи през едно лято” е преди всичко романтична комедия и се придържа към жанра си. Сякаш по списък отбелязва ключови и популярни тропи, които вълнуват почитателите на любовни романи. Имаме герои, които напълно отразяват твърдението, че противоположностите се привличат, романс в малкия град, любов от пръв поглед и безброй забавни случки, провокирани от факта, че главната героиня е винаги усмихната и позитивна,а главният герой е традиционно намръщен и несговорчив. Като добавим и факта, че между Пайпър и Брендан има чудесна химия, е много лесно да се отдадеш на тяхната история и да я видиш как се разиграва пред очите ти като на кино. Освен това присъства и моментът с пълната трансформация на един от персонажите – лично аз обичам да проследявам такива метаморфози, тъй като отразяват личното ми убеждение, че никога не е късно да започнеш отначало.

Дотук с развлекателната част, която вероятно 90% от читателите на романа ще видят. Аз обаче обичам да дълбая и много повече ме вълнуваше Пайпър като персонаж и всичко, което тя символизира. На пръв поглед нещата са ясни – глезла, богаташка, принцеса, на която са ѝ дръпнали кредитната карта и трябва да се справя сама. Но дали изначално е била такава, или по-скоро хората около нея са я натоварили с предразсъдъците си. Теса Бейли коментира деликатно склонността на обществото да поставя хората в границите на определени роли и веднъж отредена, тази роля не се променя. Пайпър беше свикнала да я подценяват – да виждат в нея едно красиво лице и с това да се изчерпва интереса към нейните възможности. И в даден момент тя самата възприема този модел, като сама си залага ниско летвата, защото вярва, че не може да скочи по-високо. Когато Брендан се появява в картинката, той отразява мисленето на мнозинството и си прави безпочвени изводи. И тук идва едно от най-силните послания в книгата – не съди хората по малкото, което знаеш за тях.

Романът наистина е много забавен, никак не липсват горещи сцени, героите се преобразяват пред очите на читателя, а морската атмосфера (да не се бърка с курортна) определено допринася за лекотата, с която се чете историята. Аз по-скоро имах някои леки разминавания със стила на авторката и си мисля, че можеше да се постарае още малко в изграждането на героите. В сравнение с Луси Скор, която обръща внимание на всеки детайл, свързан с миналото и настоящето на нейните водещи образи, тук като че ли Теса Бейли си е спестила малко работа и мисля, че това се отразява.

Накратко, ако си търсите леко и неангажиращо четиво за плажа, “Това се случи през едно лято” от Теса Бейли е топ кандидат. Вярно, вероятно ще се изчервите на някои от описаните сцени, но пък винаги можете да обвините слънцето. Освен това романът гарантира забавление и почивка, а нали това търсим в една истинска (книжна) ваканция.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.