“Когато си в Рим” – Сара Адамс

Имаше един период, в който романтичните комедии като “Как да разкараш гаджето за 10 дни” или “Срок за влюбване” бяха моето хапче за отпускане и добро настроение. Днес съм сменила “лекарството” с неговия книжен еквивалент и когато искам просто да се изключа и да презаредя батериите, се обръщам към книги като “Когато си в Рим” от Сара Адамс.

“Когато си в Рим”:

  • Автор: Сара Адамс
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 352 стр.
  • Година на издаване: 2023 г.
  • Главни герои: Амилия, Ноа
  • Гледни точки: 2
  • Преводач: Росица Тодорова
  • Издателство: Сиела

Когато изпадне в затруднение, Амилия, известна на феновете си повече като поп иконата Рей Роуз, се обръща към своя идол – актрисата Одри Хепбърн. Прегоряла от напрежението на сцената, очакванията на почитателите и изискванията на продуцентите си, Амилия за пореден път си пуска класиката „Римска ваканция“… и пали колата към най-близкия Рим, който може да намери – малко, забутано градче в щата Кентъки.  Само един уикенд – толкова може да си позволи между предстоящото турне, интервютата, пробите на костюми и репетициите… Колата ѝ обаче я предава малко преди крайната точка на пътуването – в предния двор на Ноа Уокър, собственик на местната пекарна за пай и както Амилия съвсем скоро ще установи – най-големият киселяк в целия град. Въпреки това я приема в дома си, докато колата ѝ бъде оправена, но дава ясно да се разбере, че няма никакво време за „проблемите на богатите и известните“ и за клюките, които скоро плъзват из целия град. Но тогава започва да опознава истинската Амилия, а не сензацията Рей Роуз – чистосърдечна и забавна, но в същото време самотна и изолирана след години преследване от папараците. Въпреки че я чувства все по-близка, Ноа има причини да пази сърцето си – вече се е парил с градски момичета и знае, че скоро Рей ще трябва да се върне към бляскавия живот на сцената. Но по дяволите, ако дотогава не ѝ покаже най-доброто, което Рим, Кентъки, може да предложи. Запленена от чара на малкия град и (уж) киселия си екскурзовод, Амилия се чувства все повече у дома… Но дори Одри трябваше да си тръгне от Рим… 

“Когато си в Рим” от Сара Адамс е от онези книги, които ти намигат закачливо и те увещават да поемеш с тях на кратко пътешествие. Вместо обаче да превърнат програмата ти в тридневен маратон, по време на който да отмяташ забележителности, докато те затрупат с информация и факти, този тип истории имат съвършено различна тактика, която напълно отговаря на думата “почивка”. “Когато си в Рим” те среща със симпатични герои, разсмива те с комични ситуации, ускорява пулса ти, когато говори за химията между двама влюбени, и те прегръща така, сякаш си стар приятел, решил случайно да се отбие. От страниците ѝ ухае на ванилия и жасмин, на току-що изпечен пай, на лято, на безгрижие. Именно тази свобода търси главната героиня Амилия по време на нейната версия на “Римска ваканция”.

Романът на Сара Адамс е блаженство за романтичните читатели. Залага на познатата и утвърдена за жанра тема, свързана с любов в малкия град, но я комбинира с друга популярна сюжетна линия – сблъсък на два свята. Докато Амилия идва от звездната сцена и е ходила повече по червения килим, отколкото по този у дома, Ноа е човек на рутината и навиците, търси спокойствие, а не внимание, и се е научил доста добре как да живее изолирано от външния свят, предпазвайки сърцето си от всякакви удари и сътресения. Темата за славата и всичко, което тя дава и отнема на популярните личности, не е нова, но пък авторката добре интерпретира проблема, като “съблича” Амилия от звездния ѝ статус и акцентира на чувствата и терзанията ѝ, които я правят обикновен човек. Човек, който обаче има срокове и отговорности и в даден момент трябва да се завърне към реалността. И тук идва въпросът, който Сара Адамс задава към читателите – може ли любовта да надделее над обстоятелствата и вярно ли,е че наистина винаги намира начин?

“Когато си в Рим” ме спечели не само с романтиката в нея, но и с онова топло и сърдечно чувство, което извира от изградената в градчето общност. Идеята, че там всеки пази гърба на другия и че винаги имаш някой, на когото да разчиташ за помощ и подкрепа, е нещо, което би изкушило всеки да се премести на такова място. Разбира се, плюсовете идват и с минуси, които предизвикваха много от забавните ситуации – всеки се бърка в работата на другия, имаш твърде любопитни съседи и почти никакъв шанс да опазиш нещо в тайна. Но истината е, че благодарение на колоритността на всеки един от персонажите, авторката е успяла да създаде роман, който те кара да се чувстваш като у дома си. И това го прави толкова приятен за четене.

“Когато си в Рим” е замислен като модерен прочит на кинокласиката “Римска ваканция” с Одри Хепбърн. Това, което много ми допадна, е как Сара Адамс често напомняше, че не е нужно да следваме стъпките на нашите идоли, а можем да пренапишем историята, така че да ни пасва на нас самите.  Да пишем сценария, да режисираме и да играем в наш собствен филм, в който финалът е такъв, какъвто си го направиш.

“Когато си в Рим” от Сара Адамс няма да ви покаже Колизеума в Рим (Италия), но ще ви разведе по Главната на Рим (Кентъки) и вместо пица ще ви сервира вкусен пай. А междувременно ще ви разкаже една история за любовта, която преобръща живота и ти дава всеки ден повод да се усмихваш.

Related posts

“Беладона” – Адалин Грейс

Пролетен панаир на книгата 2024 г. – списък с издателства и някои препоръки

10 книги, които да не пропускаш на Пролетния панаир на книгата