6 нови книги, които четем през май 2023 г.

by Хриси

Наближава пролетният панаир на книгата и по традиция в издателствата се вдига пара до небесата. Всички бързат да изкарат най-добрите си заглавия, които да правят компания на читателите през летните месеци. Повечето вероятно ще бъдат обявени в средата на май, но други вече анонсираха своя предстоящ дебют на книжната сцена. Ето 6 нови книги, които четем през май.

“Грейс от Монако” – Кери Мейер

Има личности от не толкова далечната история, които привличат с тайнственост и харизма и които макар вече да не са между живите, провокират нестихващо любопитство. Такъв е случаят с Грейс Кели, която е главният герой в романа на Кери Мейер. Животът ѝ изглежда като холивудска приказка, пренесена в реалността. В очите на хората тя е Пепеляшка, омъжила се за чаровния принц. Олицетворение на съвършенството. Момичето с бели ръкавици. Но Грейс Кели, принцесата на Монако, далеч не получава цялото щастие на света, а приказката й завършва нещастно. Преди да се омъжи за принц Рение, тя е модел и актриса, белязала историята на киното с участието си в три култови филма на Алфред Хичкок. Прекъсва кариерата си едва 26-годишна, за да се посвети на съпруга си и трите им деца. И докато всички са убедени, че води великолепен живот сред блестящия средиземноморски лазур, самата Грейс знае горчивата истина. И за жертвите, които е направила като неоценено момиче от Филаделфия, за да се противопостави на семейството си и да се превърне в кралица на екрана. И за причините, поради които разменя Холивуд и наградата „Оскар“ за короната на княжество Монако. Никой друг няма представа колко дълги са дните, които прекарва в самота и дълбока вътрешна неудовлетвореност. Романът на Кери Мейер проследява живота на Грейс Кели от изгряващата звезда до помъдрялата жена, прекъснат при автомобилна катастрофа, когато тя е на 52 години. „Грейс от Монако“ на издателство “Прозорец” е вече по книжарниците.

“Експеримент “Истинска любов” – Кристина Лорен

Много се радвам, че през май ще видим на български новата книга на любимия ми дует в романтичния жанр – Кристина Лорен. Нещо повече – романът ще бъде при нас дни преди премиерата на английски. “Експеримент “Истинска любов” ни среща с Фелисити – като изключително успешен автор на романтични романи, тя може много да говори за любов, но всъщност никога не се е влюбвала истински. Вечният оптимист, с години е окуражавала читателите си да вярват в любовта, а сега се чувства като пълна лъжкиня. Но какво може да направи? Конър обожава професията си. Той е режисьор на документални филми и самотен баща, изцяло отдаден и на двете си роли. Но когато е принуден да създаде успешно риалити шоу, а от това зависи работата му, се оказва напълно извън стихията си. Отчаян да намери идеалната главна героиня за новото романтично шоу, Конър случайно среща Физи – изключително забавна и чаровна, макар и нерядко вбесяваща жена. Ако успее да заснеме как самата кралица на романтиката се влюбва пред целия свят, успехът е гарантиран! Но Физи съставя цял списък с изисквания преди да се съгласи да участва. Когато най-после снимките на „Експеримент Истинска любов“ стартират, бързо започват да прехвърчат искри, но в грешната посока. Фелисити не спира да флиртува с него, а Конър се пита дали самият той има право да се бори за сърцето ѝ… Очакваме книгата на 9.05.

“Безкраят в стрък тръстика” – Ирене Вайехо

Ако сте запалени читатели и като такива издигате книгите в култ, то вероятно сте чували за световния бестселър „Безкраят в стрък тръстика“ от Ирене Вайехо. Мащабен труд за пътя на книгите от древността до днес, написан увлекателно от  испанската писателка и поднесен на български благодарение на издателство “Колибри”. От зараждането на писмеността, през възникването на идеята библиотеките да съберат цялото познание, започвайки с Александрийската, възходите и паденията на книгата, до интересни паралели между интернет и Вавилонската библиотека на Борхес… Вайехо поднася ерудирана и интригуваща смесица от история, митология, неизвестни и любопитни факти и аналогии с днешния ден, за да увлече читателя в едно невероятно литературно приключение, което доставя духовна наслада, обогатява и внушава преклонение пред най-доброто изобретение на човешкия ум. Очакваме изданието на 12 май.

“Всички опасни неща” – Стейси Уилингам

В САЩ името на Стейси Уилингам се чува често сред почитателите на мрачните психотролъри. След успешния ѝ дебют миналата година с романа “Проблясък в мрака”, днес авторката дава заявка за нов, още по-завладяващ сюжет, който ни очаква на страниците на “Всички опасни неща”. През изминалата година Изабел Дрейк неуморно търси сина си. Готова е на всичко, за да получи дори и малко информация. В отчаянието си решава да участва в популярен подкаст, чрез който да продължи да напомня на хората, че все още търси, че не се е отказала. Мейсън изчезва от дома им през нощта, докато двамата със съпруга ѝ спят в съседната стая. Без взлом, без звук, без следа. Полицията бързо се отказва, съпругът ѝ поставя ново начало в живота си и изглежда, че Изабел е единствената, която не може да продължи напред. Тя почти не спи, преглежда стотици форуми с надеждата да намери изгубен свидетел, изстинала следа или дори идея накъде да се насочи. По време на подкаста обаче изплуват спомени от миналото на Изабел, които дават съвсем нова перспектива на нейното търсене. Тя започва да поставя под съмнение спомените си от онази нощ, да открива неподозирани връзки и разбира, че не може да има доверие на никого… дори на себе си. Книгата излиза с логото на издателство “Ера” на 16.05.

“Електра” – Дженифър Сейнт

След като толкова много се харесахме с първата книга на Дженифър Сейнт – “Ариадна”, нямам търпение да видя какво ми е подготвила авторката в “Електра”. Там ни очакват три жени, които ще се борят докрай за оцеляването си. Атреевият род е прокълнат. Поколения са белязани от несекваща омраза и насилие. Това е история за три жени, чиято съдба е неразривно свързана с проклятието, и за изменчивата природа на хора и богове. Когато се омъжва за Агамемнон, Клитемнестра пренебрегва коварните слухове за неговия род – за потомците на Атрей. Ала в навечерието на Троянската война Агамемнон извършва невъобразимо предателство към съпругата си и тя е принудена да се изправи пред проклятието, което тормози рода им от незапомнени времена. В Троя принцеса Касандра е надарена с дарбата на ясновидка, но и тя е прокълната: никой не вярва на нейните пророчества. Когато Агамемнон пристига с войската си и Касандра прозира каква съдба ще сполети любимия ѝ град, тя е безсилна да предотврати надвисналата трагедия. Електра, най-малката дъщеря на Клитемнестра и Агамемнон, копнее само баща ѝ да се завърне невредим у дома. Възможно ли е обаче тя да избяга от кървавата история на своя род, или и нейната съдба е обвързана с кърваво насилие? Издателство Orange Books са ни обещали книгата да е по книжарниците от 16.05.

“Какво си пожелаваш” – Катрин Сентър

Саманта Кейси обича работата си. Като библиотекар в едно от най-прогресивните и артистични училища в Америка, тя се радва на ежедневни срещи с любознателни деца, през чиито поглед вижда света с други очи – по-ярък, светъл и красив. Една от причините да посреща всеки нов ден с усмивка е именно възможността да вижда от първия ред как учениците развиват креативността си, като разполагат със свободата да изразяват идеите си. Свобода, която новият директор на училището рязко отнема. Дънкан Карпентър е сивият облак, който скрива слънцето и разваля идилията на Саманта. Двамата се познават отпреди, но спокойно може да се каже, че сега се срещат за първи път. Със сериозното си изражение, тъмните си костюми и строгите правила той буквално заличава всяка следа от предишния пъстър облик на училището и сякаш изсмуква щастието и хармонията, сред които библиотекарката е свикнала да работи. Най-странното е, че Саманта познава един друг Дънкан – забавен, приветлив и с далеч по-цветен гардероб. Тогава, когато тя се е сливала с тълпата заради несигурността и срамежливия си характер, той е изпъквал с бурния си смях и шарените си ризи. Ала днес ролите са разменени. Каквото и да се е случило с живота на Дънкан, Саманта няма да позволи някой да отнеме безгрижието на децата и да посее семето на страха, че светът е вражебно и опасно място. С помощта на нейните ексцентрични колеги тя е решена да върне живеца в Дънкан и да му покаже, че всеки нов ден крие някакво очарование, особено ако е споделен с хората, които обичаш. Очакваме “Какво си пожелаваш” от издателство “Софтпрес” в края на май.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.