“Напълно различни” – Рейчъл Хигинсън

by Хриси

Ако си мислите, че сега чета романтични книги, трябваше да ме видите преди няколко години, когато това беше основният жанр, с който се спогаждах. Доста заглавия ми минаха през четеца, но не са много онези, които истински ме спечелиха и за които се надявах, че един ден ще видя и на български. Такъв беше случаят с “Напълно различни” от Рейчъл Хигинсън и съм меко казана щастлива, че вече и читателите у нас могат да се запознаят с Вера и Килиън.

“Напълно различни”:

  • Автор: Рейчъл Хигинсън
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 366 стр.
  • Година на издаване: 2023 г.
  • Преводач: Нели Лозанова
  • Гледни точки: 2
  • Главни герои: Вера, Килиън
  • Издателство: Софтпрес

Вера Дилейн се е отрекла от всички мъже. След множество усилия и една година в изучаване на кулинарните тънкости из всевъзможни ресторанти из Европа, тя е успяла да преглътне горчивия опит в любовта и да го замени с единствената връзка, която ѝ носи абсолютна наслада – тази с храната. За Вера готвенето не е просто страст, то е призвание и емоция, а в момента и единственият ѝ шанс за някакво бъдеще. Наскоро завърнала се в родното си градче в Северна Каролина, тя е решила да загърби всичките си страхове и да направи немислимото – да започне собствен бизнес. „Фууди“ отваря врати, за да предложи на своите клиенти любими рецепти в нов модерен прочит. Ястия, които изглеждат добре, имат божествен вкус и са лишени от претенция. Все пак тя е запазена марка за ресторанти като „Лилу“. Като един от най-добрите шеф-готвачи на своето време Килиън Куин има самочувствието на бог в кухнята. Когато срещу неговото заведение застава малка каравана за бързо хранене, той не е притеснен, а само раздразнен, че му се разваля гледката от „Лилу“. Но скоро собствените му помощници са изкушени от кулинарните експерименти на Вера и любопитството му се събужда. Между готвачите започва тиха война за кулинарно надмощие. Само че границата между любовта и омразата е тънка и когато двама души готвят с такава страст в кухнята, щипка от нея неминуемо се пренася и в отношенията помежду им. Той е опитен, самонадеян, с отлична техника, но му липсва фантазия. Тя е срамежлива, неуверена, но с неизчерпаемо вдъхновение и безспорен талант. Двамата са напълно различни. Всеки готвач знае, че противоположните вкусове раждат най-зашеметяващите кулинарни шедьоври. Защо да е различно в любовта?

“Напълно различни” от Рейчъл Хигинсън обединява две неща, които много обичам – романтичните истории и кулинарията. И като се замисля, двете имат много общо. Готвенето е страст, емоция и форма на грижа и внимание към другия, но също така е изкуство, несравнимо с никое друго, тъй като отваря всички сетива. Любовта също следва тази линия, но с разликата, че тя ражда изкуство. Рейчъл Хигинсън е намерила начин да свърже двете теми – с възможно най-забавната и интересна двойка, която виждаме в лицето на Килиън и Вера.

“Напълно различни” е роман за онзи момент, в който човек е стигнал дъното и се оттласква от него. За бавното и системно катерене към върха, което коства много нерви, усилия, вътрешни битки и някое друго разочарование, но пък се отплаща с удовлетворението от сбъднатата мечта. И когато отгоре се открие гледката към успеха, е в пъти по-приятно, ако има с кого да опразнуваш стартирането на нов етап от твоето пътешествие. Така се случва с Вера, когато решава да отвори каравана за бързо хранене и се запознава с възможно най-арогантния и самонадеян готвач – Килиън Куин. Отношенията им в началото са като ястие, приготвено от някой новак в кухнята – горчиви, натрапчиви и трудни за преглъщане. Но с практиката идва и значително по-задоволителният резултат, защото колкото повече двамата се опознават, толкова по-сладко става да прекарват време заедно и да се учат взаимно да бъдат по-добри в кухнята и извън нея.

Може би това е едно от нещата, които най-много харесах в романа (освен вечната надпревара между Килиън и Вера) – идеята, че когато човек обича истински, той насърчава другия да рискува, да се развива, да се усъвършенства и с подкрепата си му помага да бъде по-уверен и да успее. В контраст с развитието на отношенията между главните герои стои предишната връзка на Вера, която отразява проблема с токсичните взаимоотношения и психологическия тормоз, и в крайна сметка показва, че истинската любов те вдъхновява, а не те смазва под натиска на собствените ти комплекси.

Рейчъл Хигинсън пише увлекателно и много приятно, с точната доза хумор и наслагване на емоцията. Сюжетът ще се хареса на всички почитатели на любовния жанр, тъй като включва типични за него теми и похвати – взаимоотношения от типа “enemies to lovers”, slow burn romance, комични ситуации, характерни за романтичните комедии. Фокусът в книгата е изцяло върху главните герои, като се проследява динамиката на тяхното ежедневие и постепенно развитие на връзката с идеята да се даде един (до колкото е възможно) реалистичен поглед, така че повече читатели да имат възможност да се припознаят в тях. Кулинарната тема също е добре застъпена и развита и не говоря само за изкусителни ястия, които отварят апетита, ами за възможността да надникнем в кухнята на ресторанта, да видим как всеки има отделна роля и всичко работи като добре смазана машина, да проследим отговорностите, които един шеф готвач има, както и предизвикателствата, пред които е изправен един малък стартиращ бизнес като този на Вера.

„Напълно различни“ от Рейчъл Хигинсън е завладяващ роман, който следва перфектните пропорции на любовния жанр. Ако трябваше да му намеря кулинарен еквивалент, то бих казала, че историята е като шоколадово суфле, сервирано с топка сладолед – перфектната комбинация от топло и студено, точната доза сладост, с мека сърцевина, която се разтапя, когато вкусиш десерта. Не мисля, че е редно да се лишавате от това изживяване.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.