“1979” – Вал Макдърмид

by Хриси

Някъде на около 16 години разбрах, че искам да уча журналистика. Мечтаех да пиша и думите ми да стига до хората, да срещам и разговарям с интересни личности, да виждам името си отпечатано на страниците на някой вестник или списание. Още тогава се бях ориентирала към лайфстайл медиите, но часовете по репортерство в университета и първото ми посещение в БТА бяха двете неща, които затвърдиха предположението ми – нямах качествата да бъда новинар. Нямах онзи хъс, нито амбицията да бъда на първа линия на раждането на новините, пък и проявявах откровен егоизъм – не исках да се лиша от комфорта на избраната от мен сфера. Винаги съм хранила неописуем респект към всички журналисти, които са се посветили именно на репортерството и разследващата журналистика, защото се изисква изключителен кураж да посрещаш хладнокръвно и да отразяваш адекватно новините в реално време. Възхищението ми от тяхната работа кима одобрително, докато плъзга поглед из страниците на новия роман на Вал Макдърмид – “1979”.

“1979”:

  • Автор: Вал Макдърмид
  • Жанр: Трилър, мистерия
  • Страници: 448 стр.
  • Година на издаване: 2023 г.
  • Гледни точки: 2
  • Главни герои: Али Бърнс, Дани Съливан
  • Издателство: Еднорог

Още в началото си 1979-а година разтърсва Шотландия със снежни виелици, стачки и политически вълнения. Но за младата журналистка Али Бърнс всички сътресения са шанс да направи своя мечтан пробив. Али е сред малкото жени в редакцията на популярен вестник и се нуждае от нещо сензационно, за да започнат колегите ѝ най-после да я приемат сериозно. След като обединява сили с начинаещия разследващ журналист Дани Съливан, това може да стане факт. Дани вече работи по интересна следа, свързана с международни данъчни злоупотреби. Той успява да събере достатъчно доказателства, но има един проблем – не може да пише толкова добре, колкото Али. Тя е готова да му помогне да подготви силен материал, който да привлече вниманието на влиятелните фактори във вестника. Набрала скорост и вдъхновена от първия успех, Али също се готви за нещо голямо. Една от най-обсъжданите теми в Шотландия по това време е предстоящият референдум за независимост. Мнозина изцяло подкрепят идеята, дори са готови на по-радикални действия. Али се натъква на терористична група, която планира бомбени атентати с помощта на ИРА. Тя обаче има нужда от Дани, който да стане част от групата, за да проследи всичко от първа ръка. Двамата усещат, че с тази история ще бетонират успеха си, но пропускат нещо съществено – забъркват се в опасна игра, защото със своите разкрития си създават могъщи врагове…

Вече познавам стила на Вал Макдърмид от романите ѝ “Смърт в сенките” и “Натюрморт” – свикнала съм с набитото ѝ око, което отразява всякакви детайли в една сцена, изграждайки внимателно един правдоподобен свят за своите герои. Научила съм, че е майстор в преплитането на нишки и мистерии, както и че има търпението да проследява поетапното развитие на персонажите, които е избрала да ни водят в историята. Затова не мога да кажа, че  “1979” изненада, а по-скоро го приех като среща със стар познат. Романът разказва за динамичен период в близката история на Шотландия и вкарва читателите зад кулисите на журналистическата професия в онези години, когато борбата да уловиш новината, преди да е стигнала до ушите на останалите колеги в бранша, е била двигателят на един всекидневник.

“1979” е книга, която отразява социалните и политическите проблеми на своето време. Разказва за първия референдум за независима Шотландия, състоял се през въпросната година, за нагласите и настроенията сред обикновените хора, за неравенството между половете и хомофобските прояви. Това представлява рамката на историята, а отвъде нея четем за ролята на добрата журналистика – да служи за морален компас на обществото и за независима четвърта власт, която сочи с пръст престъпниците и поощрява добрите примери. Проследяваме динамиката на ежедневието на един млад и амбициозен репортер, вълнуваме се от неговата принципност и прецизност на работа, празнуваме с него всеки успех и съпреживяваме дните, в които натежава усещането, че не се справя. В емоционален план Вал Макдърмид залага на напрежението, породено от рисковете на професията на разследващ журналист – ежедневно изправяне срещу страха, че може да бъдеш разкрит и това да коства не само случая, по който работиш, но дори живота ти.

“1979” е първа среща с Али Бърнс – главен герой в новата поредица на Вал Макдърмид. Вярвам, че ще харесате Али, защото в нея гори огън и нестихващо желание да се доказва и да върви напред. Дискриминацията, на която е подложена в редакцията, не сломява духа ѝ, а дори напротив – амбицира я да бъде още по-добра в работата си, а постиженията ѝ имат за цел да пристинат колегите ѝ до стената и да ги принудят да я признаят за равна.

Вероятно ще попитате къде е мистерията? Все пак “1979” е категоризиран като трилър. Интригата идва от двата случая, по които Али и нейният колега Дани Съливан работят. А когато на по-късен етап в историята името ѝ е замесено в разследване на убийство, загадката съвсем се заплита. Атмосферата е мрачна и студена, а читателят го полазват тръпки толкова от описанията на мразовития вятър и ниските температури, колкото и от чувството, че героите вървят по тънък лед, който всеки момент може да се пропука.

Много неща ми харесаха в книгата – вмъкването на статиите, които Али и Дани пишеха, редуването на гледните точки, преплитането на факти от съответния период (протестите, темата за референдума, корупционните схеми, свалянето на лейбъристкото правителство на Калахан и идването на Маргарет Тачър на власт) и личните драми в живота на главните герои (самотните вечери на Али, споровете на Дани със семейството му, разговорите им за консервативността на обществото и отхвърлянето на хора с различна сексуална ориентация).

Накратко, в “1979” Вал Макдърмид улавя отлично пулса на времето и майсторски рисува един ярък портрет на разследващата журналистика, като междувременно не изневерява на стила си и вплита в сюжета мистерия и чисто човешки теми. Ще очаквам следващата книга от поредицата.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.