“Жена в неизвестност” – Мери Кубика

by Хриси

Когато говорим за психотрилъри, името на Мери Кубика неминуемо изниква в главата ми. Писателката наистина е абсолютен майстор в съспенса и знае отлично как да омагьоса читателите, така че да задържи вниманието им до самия финал. “Жена в неизвестност” е най-новата книга на авторката, излязла на български, и нямам търпение да ви разкажа малко повече за нея.

“Жена в неизвестност”:

  • Автор: Мери Кубика
  • Жанр: Трилър
  • Страници: 352 стр.
  • Година на издаване: 2023 г.
  • Гледни точки: 3
  • Главни герои: Лео, Кейт, Мередит, Дилайла
  • Издателство: Софтпрес

В малко градче млада жена на име Шелби Тибоу излиза да потича вечерта. Но силуетът ѝ потъва в мрака и тя никога не се прибира у дома. Няколко дни по-късно изчезват Меридит Дики и 6-годишната ѝ дъщеря Дилайла. Докато полицията се опитва да разбере дали има връзка между двата случая, безжизненото тяло на майката е открито, а до него заплашително стои бележка с ръчно изписано послание: „Няма никога да я откриеш. Дори не се опитвай“. Въпреки опитите на органите на реда да научат какво се е случило с момичето и къде е то, разследването стига до задънена улица. Спокойствието в идиличната малка общност е разбито и приятелските усмивки са заменени от мнителни и недоверчиви погледи. А за две семейства животът никога няма да е същият. 11 години по-късно Дилайла усоява да избяга от похитителите си. Появата й отваря врата към миналото, през която се промъкват призраци. Демони, които обсебват съзнанието и тормозят съвестта да признае греховете си. Страхът, че истината най-после ще излезе наяве, виси заплашително като присъда над главата на убиеца. Въпрос на време е кулата от лъжи да рухне и тогава всички маски ще паднат. Но дали жителите на малкото градче са готови да погледнат реалността в очите?

Трябва да ви кажа, че никак не е лесно да говориш за трилър на Мери Кубика, без да издадеш някой от неочакваните обрати, с които авторката е изпъстрила сюжета си. Историята в “Жена в неизвестност” е сложна и многопластова, непредсказуема и импулсивна като човешката природа, която ежедневно е изправена пред предизвикателството да прави избор между правилно и грешно, редно и нередно. Едно залитане в неподходящата посока е способно да обърка живота на многозина. Така се случва с героите на Мери Кубика.

Романът представлява добре обмислен, хитро конструиран и сложен психотрилър, който се отличава със задълбочен анализ на привидно идиличните взаимоотношения между хората в едно малко общество и тайните, които бълбукат като гореща лава, напираща да излезе на повърхността. История за невинните и привидно незначителни решения, които са способни да предопределят съдбата, за съвестта, която се огъва под натиска на вината и угризенията, за парализиращия страх, че ще изгубиш всичко, за което си работил, и за истината, която рано или късно излиза наяве. Подобно на другия трилър на Мери Кубика – “Другата жена”, авторката отново повдига въпросът познаваме ли наистина човека до себе си и поставен при изключителни обстоятелства, можем ли да гарантираме неговата невинност и почтеност да признае грешката си.

“Жена в неизвестност” преплита три гледни точки и редува три времеви пласта. В началото се изисква определена доза търпение, докато успеете да уловите краищата на отделните сюжетни нишки, които авторката така майсторски преплита, оформяйки мрежа от тайни и лъжи. Но веднъж щом успеете, тръгвате да разплитате, за да достигнете до дъното на историята, където ви очаква шокиращо разкритие. Именно заради много персонажи и връщането към различни моменти във времето книгата се отличава с изключителна динамика. Непрекъснато нещо се случва, а фокусът върху заподорените се мести от един персонаж на друг.

Харесва ми, че с Мери Кубика никога не знам къде ще ме отведе историята. За разлика от други психотрилъри, при които се обръща голямо внимание на самото убийство – детайли около извършеното престъпление, намеренето безжизнено тяло и съзнанието на убиеца, в „Жена в неизвестност“ авторката надгражда, а в основата на романа е какво може да провокира човек да извърши убийство и как заглушава съвестта си. 

Фен съм на романите на Мери Кубика. Смятам, че авторката има отличителен стил и талант да пише психотрилъри, които да държат читателите под напрежение, без дори за миг да отпуска примката. “Жена в неизвестност” е още един пример, който затвърждава положителното ми мнение.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.