“Сюжетът” – Джийн Ханф Корелиц

by Хриси

Гледали ли сте сериала “Отмяната” с Хю Грант и Никол Кидман? Ако не сте – горещо препоръчвам. А в случай, че сте запознати, то тогава знаете колко пленителен разказвач може да е Джийн Ханф Корелиц, която стои зад книгата, вдъхновила филма. Но смятам, че със “Сюжетът” ще ви заинтригува още повече, защото ще ви вкара зад кулисите на книгоиздаването и ще подложи на дисекция моралната ви преценка относно авторските права върху идеите и вдъхновението.

“Сюжетът”:

  • Автор: Джийн Ханф Корелиц
  • Жанр: трилър
  • Страници: 332 стр.
  • Година на издаване: 2023 г.
  • Гледни точки: 1 основна
  • Главни герои: Джейкъб Финч Бонър, Евън Паркър
  • Издателство: Сиела

Някога обещаващ млад писател, чиято първа книга критиката приема с умерен възторг, днес Джейкъб Финч Бонър преподава творческо писане в треторазрядна магистърска програма и отчаяно се бори да запази последните остатъци от самоуважението си. Не е написал, нито публикувал нищо смислено от години. И тогава Евън Паркър, най-арогантният студент, който някога е пристъпвал прага на кабинета му, нагло заявява, че няма нужда от неговата помощ. Пълният аматьор, който никога не е писал нищо повече от съчинение в училище, се заканва да напише най-великата книга. Джейк е изпълнен с презрение и насмешка към поредния кандидат-писател, който си мисли, че читателите и върховете на класациите го очакват с отворени обятия… докато Паркър не му разкрива сюжета на романа си. Потресен от гениалния обрат, хрумнал на арогантния позьор, Джейк се предава и губи всяка надежда за своята литературна кариера, докато смирено очаква книгата на Паркър да взриви класациите. Но този взрив така и не идва – защото Евън Паркър внезапно умира и книгата му остава ненаписана. И никога няма да бъде публикувана… освен ако…Какво друго би могъл да направи един отчаяно търсещ славата писател с история като тази – история, която просто трябва да бъде разказана? Какво друго, освен да я открадне напише?Няколко години по-късно студентът все пак се оказва прав – историята му предизвиква сензация в литературния свят. Но авторът е Джейкъб Финч Бонър и именно той е на върха на славата. Постигнал е непостижимото – да бъде обичан от читателите и признат от литературната критика. Но тогава, в апогея на прекрасния му нов живот, пристига имейл. Първият залп в ужасяваща, анонимна кампания, която казва: „Ти си крадец“. Джейк е в паника и докато се опитва да скрие истината от читателите и издателите си, се заравя в миналото на своя починал студент. Как идеята за убийствения сюжет изобщо е хрумнала на Паркър? Каква е истинската история зад романа… и от кого я е откраднал той?

“Сюжетът” от Джийн Ханф Корелиц е трилър, който напълно следва изискванията за своя жанр (мрачна и напрегната атмосфера, динамичен сюжет, поредица от обрати), но все пак не се вписва в традиционните рамки. Причината е отношението към литературата и философският оттенък, който деликатно прозира между редовете и провокира противоречиви размисли у читателите. За разлика от останалите представители на този тип романи, тук престъплението не е просто кървав акт, който някой е извършил (макар че и до там ще стигнем), а по-скоро посегателство над мисълта, над незащитените граници на човешкия ум и въображение, над неразказаните истории . И все пак, имаме ли наистина права над вдъхновението, можем ли да държим под отговорност Идеята и да впримчим нейната свобода в оковите на морално-етичните норми? Къде се размиват границите между плагиатството и авторството? Тези и много други въпроси задава Джийн Ханф Корелиц в романа си “Сюжетът”.

Според суеверието, ако не постъпиш както трябва с великолепната идея, която е избрала теб сред всички други възможни писатели, ако не ѝ дадеш живот, тази идея не просто те напуска и те оставя да буксуваш с тъпите си и безполезни гуми. Тя всъщност отива при някого другиго. С други думи, великата история иска да бъде разказана.”

Книгата успява да заинтригува още с първите страници, от които става ясно, че главният ни герой е недостатъчно добре реализирал се писател, който копнее да блесне ярко на литературната сцена. Да бъдеш звезда на книжния пазар не зависи само от таланта на твореца и качествата на неговото произведение. Понякога просто трябва да имаш щипка късмет, благодарение на която да прозреш и уловиш онази искрица на вдъхновение, която да се превърне в печелившия билет към успеха и признанието. За Джейкъб Финч Бонър тя проблясва в неподходящото време. Още по-зле, някой друг я е забелязал преди него. Докато съдбата не се обръща на негова страна и не го изкушава с предложението да осинови и възпита по свой начин една изоставена история. Трябва да призная, че и към настоящия момент не мога да кажа, че гледах на героя като на “злодея” в сюжета. За мен той остана невинен до доказване на противното именно защото смятам, че в литературата има повтарящи се мотиви и сюжетни линии, но уникални по рода си почерци и вярвам, че колкото и добра да е една история, без отличителния стил на нейния автор, тя е способна да загине. Темата обаче е отворена за дискусии.

“Интересувам се само от историята. Дали сюжетът е добър, или не. А ако сюжетът не е добър, и най-доброто писане няма да помогне. Но пък ако е добър, и най-лошото писане няма да му навреди.”

Отвъд успешното кариерно развитие на Джейкъб Финч Бонър и неговите угризения на съвестта четем един наистина увлекарелен трилър, при който се наблюдава ефектът на снежната топка – едно погрешно решение води до поредица други, които имат силата да смажат всичко по пътя си и да разрушат толкова грижливо подредения живот на писателя. Интересно беше да се проследи нишката на вдъхновението – как личната история е повлияла за създаването на един първоначален ръкопис и как той по-късно се е изменил, моделиран от личния усет и творчески почерк на Бонър. Още повече приветствам идеята да се вмъкне книга в книгата, която придаваше дълбочина на сюжета, предлагаше една по-различна перспектива и допринасяше за натрупването на напрежението. Хареса ми, че се преплитаха сюжетни линии и съдби, тъй като се отразяваха върху мистериозния характер на романа.

Животът на огромното мнозинство от авторите беше далеч по-малко зрелищен, отколкото би им се искало.”

Относно истинският злодей в книгата – още към средата се бях досетила кой е, но го отдавам единствено на собствената ми читателска обремененост, а не на пробиви в сюжета. Въпреки че предвидих този развой на събитията, това не ми попречи да се насладя на останалата част от историята и най-вече да се изненадам от финала, който наистина успя да ме шокира.

Накратко, “Сюжетът” от Джийн Ханф Корелиц е един малко по-различен и любопитен представител на трилъровия жанр. Той поставя читателите в морална дилема, докато разказва за страховете и вълненията, през които преминава един писател по време на творческия си път, и показва нагледно как творбата има силата да убие своя създател.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.