Избрани книги за март 2023 г.

by Хриси

Март определено има какво да предложи на читателите. Виждаме някои дългоочаквани заглавия, сред които “Камериерката” от Нита Проуз, както и изненадващи появи като “Последната камелия” от Сара Джио (която ми беше залипсвала). А ето и пълният списък с набелязани нови книги за март 2023 г.

“Пазителката на истории” – Сали Пейдж

Серията “Красноглед” на издателство “Изток-Запад” има някои забележителни заглавия, затова винаги се вълнувам, когато видя, че ще има нова книга в тази категория. “Пазителката на истории” ни запознава с Джанис, която колекционира истории.  Самата тя не знае кога е започнала да събира колекцията си, но с времето забеляза, че хората ѝ разказваха своите истории. Вероятно винаги го бяха правили, но сега беше различно, сега историите напираха да стигнат до нея и тя ги притегляше към себе си. Тайни, които не могат да доверят на никого другиго. Когато Джанис започва да чисти за госпожа Б. – възрастна ексцентрична дама, най-накрая среща човек, който иска да чуе нейната история. Джанис обаче е категорична: тя е пазителка на чуждите истории – няма своя собствена. Или поне такава, която би споделила с някого. Госпожа Б. обаче не е глупачка и разбира, че в Джанис има повече, отколкото се вижда на пръв поглед. Какво крие? Няма ли всеки от нас история, която иска да разкаже? Романът излиза в началото на март по книжарниците.

“Как да заблудим херцог” – Самара Париш

Вече познаваме Самара Париш от “Как да преживеем скандала”, а ето че дойде ред и на “Как да заблудим херцог”. Фиона Мактавиш е инженер, химичка и бунтарка – точно обратното на всичко, което една млада дама трябва да е. Предпочита да носи мъжки панталони пред натруфените рокли и да посещава задимените фабрики пред балните зали. Новото ѝ изобретение ще промени историята, само да не беше един малък проблем – арестувана е за престъпление, което не е извършила. И единственият, който може да ѝ помогне, е мъжът, разбил сърцето ѝ.
Едуард Стърлинг, херцог Уайлфорд, ще направи всичко, за да опази семейната чест и да остави скандалното минало на баща си зад гърба си. Но когато Фиона има нужда от помощта му, не може да ѝ откаже. А свободата ѝ е на цената на нещо привидно просто – да заживее под негова опека. Страстта между тях се разгаря дори по-бързо, отколкото мълвата за отношенията им превзема висшето общество. И сега Едуард ще трябва да реши кое е по-важно – семейната чест или гласът на сърцето? Романът излиза на 6 март от издателство “Сиела”.

“Клара” – Кърт Палка

Скоро като че ли не съм чела исторически роман за войната, така че ще ми е интересно да хвърля един поглед на “Клара” от Кърт Палка. Клара Херцог е обещаваща студентка по психология, чийто живот поема в нова посока, щом среща кавалерийския офицер Алберт. Завладяна от чара му, младата жена се опълчва на своите близки и въпреки несъгласието им, избира да бъде с него. Но скоро след сватбата им грозната сянка на Третия райх се спуска над Австрия и мъжът й отива на фронта. Подобно на много съпруги, възлюбени, майки и сестри, Клара остава сама в новата и особено жестока реалност. През дългите и трудни години на войната тя трябва да оцелее в окупираната от нацистите страна, докато отглежда децата си без баща им. Красиво, елегантно и хладнокръвно написан, романът „Клара“ е посветен на жените и изпитанията пред тях по време на война. Търсете от 6 март по книжарниците с логото на издателство “Кръг”.

“Жена в неизвестност” – Мери Кубика

Нов роман от авторката на “Другата жена”. Мери Кубика е подготвила нов завладяващ психотрилър в лицето на “Жена в неизвестност”. Първо изчезва младата Шелби Тибоу. Скоро след това се оказва, че Меридит Дики и дъщеря й Дилайла също са в неизвестност. Следите и на трите се губят на почти едно и също място. И страхът сграбчва в прегръдките си целия квартал. Свързани ли са случаите? След безплодно издирване разследването е изоставено. Сега – 11 години по-късно, Дилайла внезапно се появява. Всички искат да знаят какво се е случило, къде са другите две жени, защо повече от десетилетие никой не е чул нищо за тях и как така се завръща именно дъщерята на Меридит… Но никой не е готов да се изправи пред истината. Новият трилър на Мери Кубика е смразяващо откровение за онези, които не само са готови на всичко, за да погребат истината, а и ревностно стоят на стража до гроба. Търсете от 9 март от издателство “Софтпрес”.

“1979” – Вал Макдърмид

Доста суперлативи се изсипаха по линия на Вал Макдърмид, когато романът ѝ “1979” се появи за пръв път. И да си призная, нямах търпение да го видя и на български и да проверя дали си заслужава отзивите. Още в началото си 1979-та година разтърсва Шотландия със снежни виелици, стачки и политически вълнения. Но за младата журналистка Али Бърнс всички сътресения са шанс да направи своя мечтан пробив. Али е сред малкото жени в редакцията на популярен вестник и се нуждае от нещо сензационно, за да започнат колегите й най-после да я приемат сериозно. След като обединява сили с начинаещия разследващ журналист Дани Съливан, това може да стане факт. Дани вече работи по интересна следа, свързана с международни данъчни злоупотреби. Той успява да събере достатъчно доказателства, но има един проблем – не може да пише толкова добре, колкото Али. Тя е готова да му помогне да подготви силен материал, който да привлече вниманието на влиятелните фактори във вестника. Набрала скорост и вдъхновена от първия успех, Али също се готви за нещо голямо. Една от най-обсъжданите теми в Шотландия по това време е предстоящият референдум за независимост. Мнозина изцяло подкрепят идеята, дори са готови на по-радикални действия. Али се натъква на терористична група, която планира бомбени атентати с помощта на ИРА. Тя обаче има нужда от Дани, който да стане част от групата, за да проследи всичко от първа ръка. Двамата усещат, че с тази история ще бетонират успеха си, но пропускат нещо съществено – забъркват се в опасна игра, защото със своите разкрития си създават могъщи врагове… С новия си бестселър Вал Макдърмид ни потапя в опасния свят на журналистическите разследвания, където всяко голямо разкритие може да има фатални последици. Излиза по книжарниците в началото на март от издателство “Еднорог”.

“Това, което никога не приехме” – Луси Скор

Точно тази книга на Луси Скор стана една от най-препоръчваните и четени в БукТок пространството. Главната героиня в “Това, което никога не приехме” – Наоми, не просто е избягала от сватбата си. Тя е дошла на помощ на своята близначка в малкото градче Нокъм­аут, където жителите уреждат споровете си по старомодния начин – с юмруци и бира. Обикновено в тази последователност. Но за нещастие, безотговорната ѝ близначка Тина изобщо не се е променила и изчезва без предупреждение, задигайки вещите ѝ. Наоми се оказва без пари, кола и работа в непознатото градче, но за сметка на това се сдобива с нещо неочаквано – с грижата за единайсет­годишна племенница, за чието същес­т­вуване дори не е подозирала. Нокс е лошото момче на Нокъмаут и предпочита живота си точно както пие кафето си – сам, в компанията на кучето си. Той не понася драмата – още по-малко, когато тя се появява под формата на булка беглец. Но когато животът на Наоми се преобръща с главата надолу пред очите му, той няма друг избор, освен да ѝ помогне. А след като неприятностите ѝ отминат, той ще се върне към спокойния си, усамотен живот. Или поне такъв е планът, докато неприятнос­тите не се превръщат в истинска опасност… Книгата излиза на 14 март от издателство “Ибис”.

“Последната камелия” – Сара Джио

Сара Джио е автор, чиито книги определено обичам да чета. Затова новината за “Последната камелия” ме изненада приятно. Флора обожава цветята и иска да учи ботаника, но се налага да помага в семейната пекарна. Предлагат ѝ да замине за Англия, където да помогне на крадци на цветя като идентифицира рядък вид розова камелия, вероятно скрита в градините на имението на лорд Ливингстън. Флора ще работи като бавачка на четирите деца на благородника и наскоро починалата му съпруга. Тя бързо се привързва към децата и не след дълго възприема имението като свой дом. Междувременно се опитва да изпълни и задачата си, но вместо на камелията, попада на кървава следа, която води към ужасяващи престъпления. Повече от половин век по-късно Адисън вярва, че е изградила живота, за който винаги е мечтала. Тя притежава бизнес с ландшафтен дизайн, омъжена е за очарователния писател Рекс, но тъмното ѝ минало не спира да я преследва. Затова, когато съпругът ѝ предлага да прекарат лятото в наскоро придобито от родителите му имение в английската провинция, тя се съгласява. Адисън обаче не може да се отърси от усещането, че нещо зловещо се е случило там. Докато се опитва да разплете дългогодишната мистерия, тя открива, че съдбата ѝ е преплетена с тази на Флора по неподозиран начин. Романът излиза на 21 март от издателство “Хермес”.

“Първият случай на Мейзи Добс”

Нещо ново и интересно за почитателите на криминалния жанр. Определен като забележителна книга на годината на НЮ ЙОРК ТАЙМС, първият роман от поредицата за мис Добс – психолог и детектив – носи на авторката си десетки награди, сред които „Агата“, „Макавити“ и „Алекс“, както и номинация за „Едгар“.  Когато Мейзи Добс започва работа като прислужница в аристократично лондонско домакинство на тринайсетгодишна възраст, тя няма представа, че работодателката ѝ, суфражетката лейди Роуън Комптън, ще стане нейна покровителка, взимайки я под крилото си. Приятелят на лейди Роуън, Морис Бланш, често наеман да разследва разнообразни случаи от европейския елит, разпознава интуитивните дарби на Мейзи и ѝ помага да кандидатства в престижен колеж в Кеймбридж, където тя планира да завърши образованието си. Избухването на Първата световна война обаче променя всичко. Мейзи се обучава за медицинска сестра, след което заминава за Франция, за да служи на фронта, където намира – и губи – важна част от себе си. Десет години след примирието, през пролетта на 1929 г., Мейзи започва практиката си на частен детектив, научил колко значими могат да бъдат съвпаденията и колко неуловима – истината. Първият ѝ случай е привидно банален – подозрение в изневяра. Но всъщност точно той поставя началото на много по-задълбочено разследване, което принуждава Мейзи да се изправи срещу призрака, преследвал я повече от десетилетие. Романът излиза от издателство Benitorial през март.

“Камериерката” – Нита Проуз

“Камериерката” от Нита Проуз спечели наградата на Goodreads в категория “Трилър и мистерия” за 2022 г. Тя ни среща с Моли, която работи като камериерка в реномиран хотел. Моли е по-различна от останалите си колеги. Тя е по-тиха и затворена, говори като доста по-възрастен човек, държи много на спазването на правилата на етикета и винаги казва каквото мисли. Но остава без думи, когато в една от стаите, които почиства, намира мъртъв известен бизнесмен. В хода на разследването полицията гледа с все по-голямо предубеждение към показанията на Моли и скоро тя се оказва техният основен заподозрян. На всичкото отгоре хората, на които е избрала да се довери, злоупотребяват с наивността ѝ и са готови да жертват свободата ѝ, ако това означава да се спасят. Ако иска да се спаси от затвора, Моли трябва да мобилизира всичките си сили, за да намери истинския убиец. Романът излиза от издателство “Лабиринт”.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.