“Портокалови мечти” – Мануела Инуса

Мануела Инуса е вече добре познат автор по нашите ширини. Поредицата ѝ за жените от улица “Валери Лейн” се отличи сред разнообразието от дамски заглавия със своите деликатност и топлина, а последната ѝ книга “Зимна ванилия” пък отвори вратите към други срещи с писателката. Така стигаме до “Портокалови мечти”, която дойде тъкмо навреме, за да отпразнува най-женския месец с история за приятелството и любовта.

“Портокалови мечти”:

  • Автор: Мануела Инуса
  • Жанр: Дамска проза
  • Страници: 360 стр.
  • Година на издаване: 2023 г.
  • Гледни точки: 4
  • Главни герои: Лусинда, Роузмари, Мишел, Дженифър
  • Издателство: Хермес

Най-хубавото време на годината за Лусинда най-сетне настъпва. Както всяко лято, трите ѝ най-добри приятелки отсядат при нея в любимата ѝ портокалова плантация в Калифорния. Заедно ще берат портокали, ще се наслаждават на слънцето и ще си говорят за живота и любовта – в това число и за Джона, привлекателния бакалин от съседното градче, с когото Лусинда е излизала на няколко срещи. Но Роузмари, Дженифър и Мишел не знаят, че плантацията едва носи печалба и Лусинда е изправена пред фалит. Когато споделя с приятелките си, че това вероятно ще бъде последното им лято сред портокалите, те са съкрушени. И се захващат да съставят план за спасяване на плантацията.

“Портокалови мечти” от Мануела Инуса се оказа един доста приятен дамски роман. Сърдечна история за четири приятелки, които не позволяват на дистанцията на времето и пространството да разруши силната връзка, изградена помежду им. Разказ за изпитанията, които животът поднася и за възможността да посрещнеш всяко от тях с хората, на които винаги можеш да разчиташ. Роман за кръстопътищата, от които зависи решението за промяна и които отварят път за ново начало. Портокаловата плантация на Лусидна се превръща в пресечна точка на житейски избори и съдби – сред ароматните портокали се прокрадват нотки на разкаяние от допуснати грешки, на носталгия по едни безгрижни години, на страх от неизвестността. Но пак там се усеща и уханието на любовта – сладка и опияняваща, на приятелството, което обещава да не съди, а да подкрепя и помага, на куража да се бориш за щастието.

Не бих казала, че книгата е точно романтична, а по-скоро е ориентирана към силната женска енергия, от която извира топлина, нежност, грижовност. Четирите лични истории на главните герои отразяват различни теми и проблеми. Роузмари разказва за имиджа, славата и изискванията, които обществото има към женската красота. Дженифър говори за проблемно детство и травми от миналото, които влияят на решенията ѝ в настоящето. Мишел коментира наболял въпрос, свързан с жертвите на емоционален и физически тормоз в една връзка, а Лусинда е изправена пред финансовите предизвикателства на малкия бизнес, пред отровното жило на самотата и пред страха да повери сърцето си в чужди ръце.

Всяка от героините разкрива тревогите си постепенно и заедно с останалите намира начин да се справи с поредното предизвикателство. Благодарение на обичта и доверието, което има помежду им, четирите приятелки сякаш създават един уютен кръг, към който читателят се чувства приобщен. Отношенията им се превръщат в извор на сигурност и стабилност – нещо, от което всяка от тях се нуждае. И в крайна сметка им дава нужната сила да разрешат проблемите си.

Сюжетът върви леко и приятно, а самата Мануела Инуса пише увлекателно и хармонично, като оставя след себе си онова чувство на убеденост, че след всяка буря изгрява слънце. Има и малка загадка, свързана с един трагично завършил любовен триъгълник от миналото. “Портокалови мечти” сякаш събира между страниците си онази близост, на която бяхме свидетели в поредицата за “Валери Лейн”. Четирите героини в книгата споделят спомени, тайни, мечти и копнежи и взаимно си помагат да намерят най-верния път към любовта.

Ако сте в настроение за някоя разтоварваща дамска история, то “Портокалови мечти” от Мануела Инуса е подходящ кандидат. Освен това ви гарантирам, че след като я прочетете, ще ви се прииска да си устроите женска вечер с най-добрите ви приятелки, за да отпразнувате щастието, че сте се намерили взаимно.

Related posts

5 книги, които бих препоръчала на настоящи и бъдещи абитуриенти

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали

“Диамантеното око” – Кейт Куин