“Заради неговата целувка” – Джулия Куин

Когато открих “Бриджъртън”, не можех да се откъсна от света, който Джулия Куин бе създала. Изчетох първите шест романа без почивка и после рязко спрях. Не защото вече ми беше омръзнало, а защото усещах, че се доближавам до финала на едно наистина незабравимо приключение. Реших, че последните две книги ще оставя за по-нататък като сигурна рецепта, която може да ме извади от читателски застой или да ме върне към романтичния жанр. Когато видях, че “Заради неговата целувка” излиза на български, прецених, че е време да се върна към фамилията Бриджъртън. И също както при първата ми среща с тях беше удоволствие да съм в тази компания.

“Заради неговата целувка”:

  • Автор: Джулия Куин
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 384 стр.
  • Година на издаване: 2023 г.
  • Гледни точки: 2
  • Главни герои: Хайъсинт Бриджъртън, Гарет Сейнт Клеър
  • Издателство: Ибис

Гарет Сейнт Клеър е в затруднено положение. Баща му, който го ненавижда, е решен да пропилее семейните имоти и да не остави никакво наследство на сина си. Единственото, с което Гарет разполага, за да осуети намеренията му, е стар семеен дневник, съдържащ тайни от миналото и който може да се окаже ключ към бъдещето. Проблемът е, че е написан на италиански – език, който младият мъж не владее. Висшето общество е единодушно – няма друга като Хайъсинт Бриджъртън. Тя е дяволски умна, неприлично пряма и според Гарет – най-добре да се внимава, когато се общува с нея. Но в Хайъсинт има нещо пленяващо и очарователно. Освен това тя знае италиански и би могла да му помогне с превода. И докато Гарет и Хайъсинт разкриват старите тайни, описани в дневника, започват да разбират, че отговорите, които търсят, се крият в тях самите…

Ако сте почитатели на поредицата “Бриджъртън”, то вече имате представа колко завладяващо може да пише Джулия Куин. И в този смисъл “Заради неговата целувка” няма да ви изненада, още по-малко пък ще ви разочарова. Отново отлично поднесена, седмата книга представлява очарователна история, гарнирана с типичния за авторката хумор, в която четем за Хайъсинт (най-малката от всички деца на фамилията) и нейната среща с голямата любов. Книга, в която ясно личи контраста между последствията от разрива в едно семейство и предимствата на стабилната семейна среда, която дава обич и подкрепа. Роман, който разисква деликатни теми като грешките на родителите и отражението им върху децата, присъствието или по-скоро липсата на такова на бащинска фигура, загубата на близък човек и най-вече възможността да живееш живота си според собствените ти правила.

В романтичен план “Заради неговата целувка” е книга, която поставя мъжа и жената наравно – като партньори във всеки един смисъл на думата. За Гарет и Хайъсинт това партньорство започна с разплитането на една загадка, премина в някаква форма на приятелство и стигна до съюз на две сърца. За разлика от много други, които се страхуваха от толкова интелигентна и независима половинка, Гарет видя в Хайъсинт предимството да играеш в един отбор с човека, който те допълва във всеки един смисъл на думата – от размяната на шеги до опасните среднощни операции в търсене на истината, нарушаването на социалните норми и горещите моменти насаме. А разговорите между тях – от размяната на тайни до разгорещените спорове, си бяха истинско блаженство.

Може би след книгата за Елоиз, това е романът, който показва остроумието и харизмата на жените Бриджъртън в най-чистата му форма. Хайъсинт определено е необикновена млада жена, която не се притеснява да отстоява себе си и да се противопоставя на очакванията на обществото, ако това означава да защити собственото си щастие. В нея танцува пламък, който привлича и омагьосва. Но също както огънят се нуждае от грижа и внимание, за да продължава да гори, така и Хайъсинт внимателно избираше мъжа, пред когото може да си позволи да е уязвима и на когото да разчита, че ще я обича и цени такава, каквато е.

“Заради неговата целувка” е и книгата, в която като че ли опознаваме малко по-отблизо самата лейди Данбъри, която досега винаги е респектирала с острия си като бръснач език. Освен това романът привлича и с интригата около корените на Гарет и тайнствения дневник, който може би държи ключа към неговото бъдеще. Епизодичната поява на другите членове на фамилията Бриджъртън като Антъни, Дафне и Гарет (чиято книга предстои да четем) беше просто сладък бонус, който припомня на читателите защо са толкова привързани към поредицата.

Излишно е да изпадам в повече подробности, касаещи сюжета на “Заради неговата целувка”. Повече от ясно е, че Джулия Куин няма да се отнесе с неуважение към своите герои, като ги постави в посредствена история. Тъкмо напротив! Тя ще намери начин да им поднесе точно онова, което заслужават – Любов. Нежна и пламенна, грижовна и силна, дълбока, но и закачлива. А читателите ще настани подобаващо на първия ред, за да усетят топлината и емоцията от тази романтична среща.

Related posts

5 книги, които бих препоръчала на настоящи и бъдещи абитуриенти

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали

“Диамантеното око” – Кейт Куин