“Благодаря ви, че слушахте” – Джулия Уелан

Вече съм ви споделяла, че се доверявам на книжните препоръки от любими автори. Затова, когато Тейлър Дженкинс Рийд и Емили Хенри писаха, че задължително трябва да прочетем “Благодаря ви, че слушахте” от Джулия Уелан, побързах да изпълня тази задача. Книгата се оказа изключително приятна компания, която вибрираше в синхрон с романтичната ми душа.

“Благодаря ви, че слушахте”:

  • Автор: Джулия Уелан
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 416 стр.
  • Година на издаване: 2023 г.
  • Гледни точки: 1 основна
  • Главни герои: Суони, Ник, Бла, Адаку
  • Издателство: Сиела

След като обещаващата ѝ филмова кариера е прекъсната от нелеп инцидент, Суони Честър открива новото си призвание в четенето и се превръща в една от най-успешните и обичани разказвачки на аудиокниги. Необикновената професия ѝ носи удовлетворение, престижни награди и възможност да се грижи за баба си – някога шармантна холивудска старлетка, която започва да губи паметта си. Суони пристига в Лас Вегас за БиблиоКон – най-голямото събитие за почитатели на книгите в САЩ, за да води панел „Романтична литература“, която всъщност ненавижда. Никой обаче не знае, че кариерата на Суони започва със записи на страстни любовни романи под псевдоним. И макар че днес тя записва само най-доброто от световната литература, почитателите на романтиката все още копнеят за нейния глас. Разбира се, Вегас си е Вегас и Суони неочаквано среща красив и мистериозен Чаровен Непознат, с когото прекарват една вихрена нощ, преди пътищата им да се разделят… завинаги?
Когато се завръща у дома, Суони получава предложение, на което не може да откаже. Култовата авторка, с чиито романи всъщност започва разказваческата кариера на Суони, е завещала един последен сценарий за страстен аудиороманс, който може да бъде разказан само от нея и Брок Макнайт – най-желаният, но и обвит в мистерия глас в бранша. Притисната от трупащите се сметки, Суони възкресява пенсионирания си псевдоним и започва работа. Неочаквано за самата нея, Брок Макнайт се оказва страхотен партньор и скрити зад комфорта на анонимността, между двамата припламват крайно неочаквани искри. Дали обаче тези искри могат да доведат до нещо истинско, или мечтите им отново ще се разбият на парченца? За да разберат, и двамата ще трябва да свалят преградите и да разкрият нещо повече от истинските си имена – да разкрият и разкажат сърцата си.

Някой би казал, че няма по-подходящо време за четене на “Благодаря ви, че слушахте” от февруари. Аз обаче смея да твърдя, че книгата ще ви донесе усмивки и удовлетворение през всеки един месец от годината. Защото тя е една от онези истории – забавни, свежи, емоционални, които действат като хапче за добро настроение и са способни да разсеят всеки буреносен облак, който се вихри над главата на читателя. Написана увлекателно, динамично и с точната доза романтика, за да не звучи сладникаво, сюжетът ви понася с лекотата на сапунено балонче. И също както то сменя нюансите си под въздействието на светлината, така и главната ни героиня преминава през различни метаморфози, докато стигне онзи вълшебен момент на окриленост и свобода на духа.

“Благодаря ви, че слушахте” от Джулия Уелан комбинира най-добрите черти на романтичната литература и тези на дамската проза. Както самата авторка изтъква в книгата си, разликата между двете се крие в щастливия финал. Но това, което тя прави, е да намери пресечните точки в двата жанра, за да изгради един интригуващ и оригинален сюжет, в който авторката не се страхува да се гмурне надълбоко, но и не крие, че се стреми към заветния хепиенд. Романът е посветен толкова на търсенето на любовта, колкото и на идеята да приемеш себе си с всичките ти недостатъци и да играеш с картите, които животът ти е раздал. История, която напомня, че човек се учи от миналото, но не бива да живее в него, а да търси своето място в настоящето. Книга, която разказва за взаимоотношенията между хората, за силата на приятелството и обичта на най-близките ти, докато проследява връзката между двама души, предопределени един за друг.

Може би най-любопитно ми беше да науча за света на аудиокнигите – за избора на озвучител, за процеса на работа и необходимите умения за пресъздаването на историята в такъв формат, за ефекта, който нечий глас има върху слушателя . Опитът, който авторката черпи от собствената си професия, и откровеността, с която рисува проблемите на своите персонажи, правят така, че романът да звучи реалистично. От там насетне “Благодаря ви, че слушахте” се превръща в обяснение в любов към романтичната литература – за особеностите на жанра, който често е подценяван, за смисъла и посланието на тези книги, за надеждата, която подаряват на хората, и за търсенето на точно тази предвидимост, която мнозина осъждат. Защото няма нищо по-удовлетворяващо от това любимата ти книжна двойка да получи хепиенд.

Структурно романът също е много интересен и всъщност отговаря на всичко изброено по-горе. От една страна, се проследяват “техническите” изисквания за създаване на романтичен сюжет – книгата е разделена на части, посветени на характерен момент от един типичен любовен роман. Вътре във всяка част откриваме интерпретацията на Джулия Уелан, но през погледа на главната ѝ героиня Суони (която пък никак не харесва романтики). От друга страна, същността на някои глави пресъздават интимността на епистоларен роман, само че в стилистиката на модерните времена – размяната на мейли постепенно скъсява дистанцията между главните герои и позволява разкриването на най-уязвимите им страни.

Това, с което аз имах малък проблем, беше финалната част на книгата. Предвид колко силно започна романът, очаквах това темпо и най-вече гъделичкащото усещане да се съхранят до края, а по-скоро при мен сюжетът изгуби инерцията и мисля, че хепиендът можеше да дойде по-рано.

Със сигурност “Благодаря ви, че слушахте” от Джулия Уелан е книга, която всеки почитател на романтичния жанр трябва да прочете. Писателският талант на авторката в комбинация с автентичността на сюжета и чудесната химия между главните герои прави историята еднакво вълнуваща, забавна и запомняща се. Малко романтично бягство в света на аудиокнигите.

Related posts

5 книги, които бих препоръчала на настоящи и бъдещи абитуриенти

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали

“Диамантеното око” – Кейт Куин