“Да се влюбиш в херцог” – Иви Дънмор

by Хриси

Макар за момента февруари да ми минава предимно под знака на трилъри и мистерии, не мога да не обърна внимание на няколко вълнуващи романтични заглавия. Все пак този месец празнува любовта – онази, която винаги намира начин и побеждава. За нея четем и в “Да се влюбиш в херцог” от Иви Дънмор.

“Да се влюбиш в херцог”:

  • Автор: Иви Дънмор
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 352 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: 2
  • Главни герои: Анабел Арчър, херцог Монтгомъри
  • Издателство: Софтпрес

Годината е 1879-а и за повечето жени бъдещето е предначертано още от раждането им – да се омъжат за някой със сходно потекло, да родят деца и да изпълняват съпружеските си задължения. Но амбициите и мечтите на Анабел Арчър са далеч по-широкоскроени. Тя желае да е сред първите студентки в университета в Оксфорд – начинание, което семейството ѝ не може да финансира, но движението за избирателни права на жените с радост ще спонсорира. В замяна на отпуснатата стипендия Анабел трябва да участва в демонстрациите и дейността на суфражетките, чиято основна цел към този момент е да намерят благородници, които да подкрепят революционните им идеи. Задачата ѝ е да убеди Себастиан Девъро, по-известен като херцог Монтгомъри, един от лидерите на консерваторите, да застане на страната на прогреса. Но как да го направи, след като той символизира всичко, което Анабел презира –  привилегиите, с които мъжете се ползват, подценяването на нежния пол и налагането на властта върху свободната мисъл. Себастиан Девъро има по-сериозни проблеми от това да слуша група жени, целящи да преобърнат наопаки света, който познава. Заради отговорността на титлата си, херцог Монтгомъри е принуден да си намери съпруга от същото благородно потекло и да продължи рода. Само че никоя от кандидатките не събужда интереса му. За сметка на това вниманието му е насочено към зеленооката и доста опърничава мис Арчър, която очевидно винаги държи да каже последната дума. Когато обстоятелствата ги събират за няколко дни в неговото имение, двамата откриват, че помежду им има привличане, на което не могат да устоят. И да бъдат заедно вече не е принуда, а сякаш неосъществим копнеж. Нима е възможно любовта да се наложи над дълга и порядките?

“Да се влюбиш в херцог” е дебютният роман на Иви Дънмор, който се усеща като свеж полъх сред познатите ни исторически любовни романи. Причината е толкова в тънката ирония, която се прокрадва в стила на авторката, колкото и в модерния и до известна степен феминистки поглед върху ролята на жената  в края на Викторианската епоха. Книга, която умело смесва известни факти с прочутия идеализъм на романтиците, за да пресъздаде една вълнуваща и приканваща атмосфера, където историята се пише в момента, а любовта диктува правилата.

Ако посегнете към “Да се влюбиш в херцог” като почитатели на романтичния жанр, то със сигурност няма да бъдете разочаровани, тъй като сюжетът предлага класически за този тип  литература линии и персонажи. От една страна, забранената любов е тема, около която се завърта интригата в романа – разликата в потеклото, използването на брака от аристрокрацията като вид имуществена сделка вместо като израз на отдаденост и пламенни чувства между двама влюбени, разминаванията във възгледите на главните герои и предубежденията, с които подхождат към произхода на другия. Всичко от изброеното говори за един невъзможен и напълно неосъществим съюз, което пък го прави още по-сладък и изкушаващ. Освен това имаме намръщен герой с известна репутация и опърничава героиня, която не обича да му остава длъжна. Така че е меко казано интересно да проследим как двамата преодоляват всяко препятствие, срещу което е изправена тяхната връзка и най-вече как се справят с междуличностните си различия, които са в основата на първоначалните им конфликти.

От друга страна, “Да се влюбиш в херцог” носи белезите на епохата, за която разказва. Книгата е фокусирана върху динамиката на времето и наболялото желание за промяна. Вдъхновена от идеята за силните жени – пионери в своите сфери, Иви Дънмор обвързва романа си с движението на суфражетките, които се борят за избирателни права на жените и свободното изразяване на мнения, свързани с политическия, икономически и обществен живот. В лицето на тази представителна група се отразяват и ценностите на нашата главна героиня, която се стреми към независимост, свободен избор и равноправие. В контраст обаче стои патриархалният модел, който много от консервативно мислещите видни представители на Викторианска Англия изповядват. И тук идва ролята на романтичния елемент в книгата, който се явява свързващото звено между двете противоположни групи. Именно любовта разбива стереотипи и поднася една по-различна перпектива, благодарение на която Анабел Арчър и херцог Монтгомъри излизат от наложените им от обществото роли и се срещат като мъж и жена, които са се влюбили и мечтаят за общо бъдеще.

Както споменах, всичко е разказано с доза хумор – от риска за репутацията на Анабел и нейната борбена природа до прозрението на Монтгомъри, че титлата и парите няма да му осигурят щастие, и решението да се поддаде на изкушението. И за да бъде скандалът още по-голям, Иви Дънмор често поставяше героите си в компрометиращи ситуации, обикновено твърде непристойни за една дама или един джентълмен, но порядъчно адекватни за всеки изпитал изпепеляващия ефект на страстта.

Накратко, ако сте почитатели на романтичния жанр и търсите баланс между аристократизма на любимите ви исторически романтики и горещите емоции, присъщи за модерните любовни истории, то Иви Дънмор е подготвила за вас идеалното решение в лицето на “Да се влюбиш в херцог”.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.