“Финли Донован се справя убийствено добре” – Ел Косимано

by Хриси

Много ми е странно да говоря за “Финли Донован се справя убийствено добре”от Ел Косимано като за трилър. Розова корица, героиня, която няма никакво намерение да се замесва в убийство, и един куп абсурдни и забавни моменти – кое тук ви подсказва посоката, в която се движи историята? Но истината е, че именно заради изброените причини това може би е един от най-оригиналните представители на своя жанр.

“Финли Донован се справя убийствено добре”:

  • Автор: Ел Косимано
  • Жанр: Трилър
  • Страници: 382 стр.
  • Година на издаване: 2023 г.
  • Гледни точки: 1
  • Главни герои: Финли Донован, Стивън (бившият), Веро (бавачката), Тереза (любовницата), Ник (полицаят)
  • Издателство: Сиела

Има моменти, в които просто изпитваш желание да убиеш някого. За Финли Донован това време настъпва всяка сутрин, когато децата не искат да се приготвят за детска градина, а тя не е успяла дори да си изпие кафето. На всичкото отгоре бившият ѝ съпруг отказва да плаща издръжка, а хонорарът за бъдещата ѝ книга е отдавна изхарчен. 
Така, без кафе, с изчерпано търпение и без така важното за всеки писател вдъхновение, Финли поема на среща с литературния си агент, за да си спечели поне мъничка отсрочка за написването на романа. Всеки професионален писател ще ви каже, че не бива да обсъждате сюжета на бъдещите си книги на публични места. Иначе някой случаен слушател може да реши, че говорите за истинско убийство. И да ви предложи много пари, за да премахнете един особено неприятен човек. Тогава ще ви се наложи да обясните, че всичко е една голяма грешка или, както се случва с Финли, да се замислите… Защото парите ви трябват, а ако не извършиш убийството, а само го планираш, това не е престъпление, нали?

Свежа и непредсказуема, “Финли Донован се справя убийствено добре” разказва за поредица от недоразумения и грешки, които водят до разбиване на мафиотска мрежа и разкриване на няколко убийства.  А междувременно ни прави съпричастни към обърканото, хаотично, съвсем несъвършено ежедневие на главната героиня, която се опитва да сложи в ред личния си и професионален живот. Интригата в романа произтичаше в две посоки – да се намери отговор на въпроса кой е убиецът и как Финли Донован ще успее да се измъкне от кашата, в която се забърка.

“Финли Донован се справя убийствено добре” е наистина необикновен трилър, защото всичко е с главата надолу. Тук на мястото на безскрупулен убиец имаме грижовна майка на две деца, наетият убиец не е истинският извършител на убийството, а разплитането на загадката върви едновременно с търсенето на начини за прикриване на престъпление. Заинтригувах ви, нали? А сега най-интересно е, че макар тази линия, свързана с разследването на полицията и опитите на мафията да си върне своето, да е особено любопитна, не тя е най-вълнуващото нещо в романа. Всъщност вниманието ви ще е насочено към самата Финли Донован и предизвикателствата, пред които е изправена – да намери пари, за да задържи дома си; да не изгуби попечителските права над децата си; да завърши книгата си преди издателите да се откажат от нея; да не се чувства като пълен провал и най-вече да не влезе в затвора.

“Финли Донован се справя убийствено добре” е от онези книги, които ти казват “Спри! Дишай! Спряваш се чудесно!”. История, която припомня колко е трудно да жонглираш с отговорността на майчинството, образа на перфектна домакиня, визията на жена-изкусителка и постиженията на успешната кариеристка. В един момент животът вдига темпото и става невъзможно да задържиш всички топки във въздуха. С всяко изпускане постепенно рухват себеуважението и самочувствието и накрая човек остава единствено с чуденето къде е сгрешил. И тук идват героини като Финли Донован, които те успокояват, че перфектният живот е химера. Тя обаче нямаше да се справи без опората на близък човек. Приятелството ѝ с Веро и фактът, че тя бе готова да застане до Финли и да сподели тежестта на поредното объркване, е олицетворението на #girlpower и придава една особена енергия на написаното.

Сюжетът е много динамичен, увлекателен, поднесен с хумор и чувство. Покрай писането на новия роман на Финли ми направи впечатление колко интересно беше интерпретирана темата за творчеството – дали литературата се вдъхновява от реалността, или реалният живот търси подсказки и насоки от книгите? При нея и двете се застъпваха.

Имаше няколко дребни детайла, които ми останаха неизяснени, свързани с организацията в нощта на убийството, участието на няколко епизодични герои и отношенията на Финли с чаровния барман. Те ме спират да дам максимална оценка.

Независимо от това, намирам “Финли Донован се справя убийствено добре” от Ел Косимано за явление в трилъровия жанр. Розов проблясък сред морето от мрачни истории, който ти подарява не само удоволствието от разплитането на една загадка, но и светлината на надеждата, че утрешният ден ще е по-добър от предишния.

1 comment

Силви 19.02.2023 - 13:02

Страхотно ревю!!! Нямам търпение да я прочета, а дали знаеш кога ще преведат останалите 2 части от поредицата? Поздрави 🙂

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.