Избрани книги за февруари 2023 г.

by Хриси

Някои би казал, че щом е февруари, значи ще ви залея с нови романтични заглавия. Обаче се оказва, че не е точно така. За новия месец съм набелязала оригинални и свежи крими книги, докосващи истории, които ни отвеждат в далечни страни, и любовни истории, които изпъкват сред останалите представители на своя жанр. Ето кои са избраните книги за февруари 2023 г.

“Марпъл” – 12 разказа от 12 завладяващи писателки

Може да е месецът на любовта, но има не една и две крими книги, които привлякоха вниманието ми. Започвам с “Марпъл”, която включва 12 разказа от 12 завладяващи писателки. Разплитането на сложни и вълнуващи загадки отвежда симпатичната дама от наглед спокойното ѝ селце Сейнт Мери Мийд до натоварените улици на Ню Йорк, окъпаната в жарко слънце италианска Ривиера и вълнуващия Хонконг. Никой по-добре от госпожица Марпъл не знае, че дори и на най-неочакваните и красиви места може да дебне злото. Вал Макдърмид, Луси Фоли, Лий Бардуго, Рут Уеър и Карън М. Макменъс са част от авторите, които са се включили в този сборник. Книгата е на издателство “Ера” и вече е по книжарниците.

“Нож в раната” – Антъни Хоровиц

Знаете, че съм голям фен на Антъни Хоровиц и обожавам книгите му, особено тези от поредицата с детектив Хоторн. Затова меко казано заподскачах от радост, когато научих, че съвсем скоро ще има нов роман. В “Нож в раната” уважаваният писател и автор на толкова много любими поредици, е обвинен в убийство. И макар че и самият той не може да повярва, точно както в собствените му романи всички улики сочат към него. Единственият, който може да му се притече на помощ, е неговият приятел (дали всъщност наистина е такъв?) Даниъл Хоторн. Издателство “Еднорог” обеща да пусне „Нож в раната“ в началото на февруари.

“Благодаря ви, че слушахте” – Джулия Уелан

Първата ми среща с “Благодаря ви, че слушахте” бе през лятото по препоръка на Емили Хенри и Тейлър Дж. Рийд. Обикновено се вслушвам в авторите, които харесвам, и щом те така горещо насърчаваха читателите да посегнат към дебютната книга на Джулия Уелан, нямаше как да не изпълня техния призив. Романът е интересе, забавен и приятно романтичен. Всъщност е посветен на отношението към любовната литература и на аудио книгите, написан с чувство за хумор и лек стил. Най-хубавото е, че главната героиня в книгата озвучава аудио книги, така че Джулия Уелан черпи вдъхновение от собствената си професия и дава поглед отблизо върху този сегмент от книгоиздаването. Книгата излиза в началото на февруари от издателство “Сиела”.

“Мадам Екзюпери и звездите на небето” – Софи Вияр

Сега ще ви издам една тайна. Като малка никак, ама никак не харесвах “Малкият принц” – беше ми скучен, не разбирах защо всички въздишат по книгата и въобще не си паснахме с нея. По-късно, вече като пораснал читател, полека-лека преосмилих оценката си и стоплихме отношения с Екзюпери. Толкова, че в момента имам 4 или 5 издания на “Малкият принц”. Затова ми стана интересно какво можем да научим от неговата любима в “Мадам Екзюпери и звездите на небето” от Софи Вияр. Когато младата художничка Консуело среща Антоан дьо Сент-Екзюпери на парти, това е любов от пръв поглед. Жизнерадостната латиноамериканка се превръща в муза на енигматичния пилот, който всъщност предпочита да пише и рисува. Малкият принц идва от неговите безсмъртни чувства към нея: Консуело е любимата роза, която принцът иска да защити със стъклена камбана и за която той постоянно мисли. Книгата прави Антоан известен по целия свят, но реалният живот с него е всичко друго, но не и лесен. Консуело се бори с изневерите му и се стреми най-накрая да излезе от сянката на известния си съпруг като успешна художничка, докато Антоан не се впуска в съдбоносен разузнавателен полет над Средиземно море през 1944 година. Романът вече е по книжарниците благодарение на издателство “Лемур”.

“Финли Донован се справя убийствено добре” – Ел Косимано

Когато някой ми каже, че трилър е написан с нотки на хумор, веднага наострям уши. Изисква се сериозно майсторство да съчетаеш един от най-мрачните жанрове в литературата с откровено свежи и забавни моменти, без да звучи абсурдно. Затова “Финли Донован се справя убийствено добре” от Ел Косимано бързо влезе в списъка ми с книги, които искам да прочета. Финли Донован можеше да е всяка жена. Сутрин вечно бърза, децата мрънкат, че не искат да ходят на градина, кафето ѝ стои студено, има сложни взаимоотношения с бившия си съпруг, който очевидно не иска да плаща издръжка, а хонорарът за бъдещата ѝ книга е отдавна изхарчен. Срещата с литературния ѝ агент трябва да й осигури поне отсрочка, за да довърши писателката новия роман, по който работи. Обаче ѝ носи нещо съвсем друго. Някой е решил, че Финли Донован не говори за убийство в книга, а за реално. И решава да ѝ предложи една солидна сума пари, за да отстрани един особено неприятен човек. Най-логичното нещо е авторката да обясни, че е станала грешка. Или както се случва с Финли, да се позамисли дали да не приеме заради парите. Все пак ако не извършиш убийството, а само го планираш, това не е престъпление, нали? Книгата е на издателство Сиела и е по книжарниците.

“Любов, захар и магия. Бърканица от бели” – Ана Мериано

Хич не ми се разделя с поредицата на Ана Мериано, обаче дойде моментът за третата и финална книга от тази серия.  Този път в”Любов, захар и магия. Бърканица от бели”  Лио се настройва на вълна пролетната ваканция, за да може да прекара повече време в семейната пекарна „Любов и захар“. Има толкова много неща, които да научи, докато стане истинска вещица. А и все още не знае коя е рождената ѝ сила. Но като че ли семейство Логроньо е застигнато от лош късмет. Нова пекарна отваря врати в Роуз Хил и заплашва бъдещето на „Любов и захар“. Магически предмети, предавани в семейството на Лио от поколения, започват да изчезват необяснимо. А родителите ѝ очевидно крият нещо от нея и от сестрите ѝ. Ще успее ли Лио, с помощта на верните си приятели, да открие крадеца и да спаси семейния бизнес? И дали неочакваната поява на дядо ѝ Логроньо не носи още неприятности…Книгата излиза в началото на февруари от издателство “Лютиче”.

“Островът на морските жени” – Лиза Сий

Преди време Goodreads често ми даваше като препоръка “Островът на морските жени” от Лиза Сий и сега, като видях, че ще видя изданието на български, мисля да проверя дали системата е работила правилно. Лиза Сий ни среща с Миджа и Йонсук – момичета от корейския остров Чеджу, които въпреки различното си минало установяват искрено и дълбоко приятелство. Те живеят в един преобърнат надолу с главата свят, управляван от жените, които осигуряват прехрана за семействата си, вършейки тежък и опасен физически труд, докато мъжете се грижат за децата. Островът е известен със своите гмуркачки и момичетата нямат търпение да станат част от това вълнуващо, но и пълно с отговорности рисковано ежедневие. (Ако сте чели “Бяла хризантема” вероятно знаете за жените гмуркачки). Книгата ни превежда от японския колониализъм от 30-те и 40-те години на XX век, през Втората световна война и Корейската война – с нейните гибелни последици, до ерата на мобилните телефони и водолазните костюми. В хода на тези исторически събития жителите на Чеджу се оказват под ударите на две воюващи помежду си империи. Миджа е дъщеря на колаборационист и завинаги остава белязана от този факт. Йонсук произхожда от семейство на гмуркачки и се готви да наследи майка си като водачка на колектива. Двете момичета дори не подозират, че дружбата им ще бъде подложена на огромно изпитание, което ще бележи отношенията им завинаги. Романът вече излезе благодарение на издателство “Изток-Запад”.

“Всеки в моето семейство е убил някого” – Бенджамин Стивънсън

Казах ви, че февруари изобилства от крими находки. “Всеки в моето семейство е убил някого” от Бенджамин Стивънсън ни среща с необикновено семейство. Някои от неговите членове, по-успешните, са убивали повече от веднъж. Това не е просто изтъкване, а абсолютна истината. Човек би решил, че става дума за семейство социопати, обаче не е такъв казусът.  Понякога е въпрос на обстоятелства, понякога въпрос на характер, друг път на късмет или по-скоро липсата на такъв. Ърнест Кънингам ще ни разкаже малко повече, докато се опитва да преживее факта, че цялото семейство се събира в ски курорт – идеалното място за неочаквани драматични случки. Какви са те и дали Ърни също е убиец? Ще разберем от “Всеки в моето семейство е убил някого”. Книгата излиза през февруари от издателство “Сиела”.

“Напълно различни” – Рейчъл Хигинсън

Нека все пак завършим с романтична препоръка. “Напълно различни” от Рейчъл Хигинсън е за вас, ако сте почитатели на хубавата кухня и завладяващите любовни истории. В нея двама шеф-готвачи създават не просто храна, а истинско пиршество за сетивата. Вера тъкмо е отворила своя каравана, където ще предлага street food, но не каква да е, а любими рецепти с революционен гурме прочит. Килиън е шеф готвач на един от най-реномираните и посещавани ресторанти в града. Всички боготворят неговите кулинарни умения, а сега точно срещу заведението някой се опитва да му открадне клиентелата. Надпреварвайки се за повече посетители и признание в бранша, Килиън и Вера постепенно разбират, че бягат в една пътека. И че заедно могат да се учат и вдъхновяват, за да бъдат още по-добри в работата си. И в любовта. Книгата излиза през февруари от издателство “Софтпрес”.

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.