Какво прочетох през януари 2023 г.?

by Хриси

Обичайно стартирам годината ударно с повече прочетени книги. Причината е, че се мобилизирам да отметна поне малка част от натрупаните заглавия, преди да са дошли новите. През януари попаднах на интересни и пъстри истории. Ето кои бяха те.

“Мадам Кюри и силата да мечтаеш” – Зузана Леонард

“Мадам Кюри и силата да мечтаеш” от Зузана Леонард е романизирана биография на една от най-знаковите личности в света на науката – Мария Кюри. Книгата проследява живота ѝ от ранните ѝ години до кулминацията в нейната кариера. За мнозина (в това число съм и аз) името Мария Кюри се асоциира единствено с двете ѝ Нобелови награди, което само по себе си е достатъчно постижение, за да подходим с любопитство към нейната лична история. Но истината е, че отвъд титлите и признанието в научните среди става дума за една безкрайна борба, за дългия път към сбъдването на една мечта, за промяната, която настъпва както в научните среди, така и в обществото.

“Коко Шанел. Животът на една легенда” – Джъстин Пикарди

“Коко Шанел. Животът на една легенда” от Джъстин Пикарди следва пътя на Габриел Шанел – от нещастното ѝ детство (нещо, което тя не би признала в прав текст) до пробива ѝ като дизайнер на шапки, шеметната ѝ връзка с голямата ѝ любов – Бой Капел , отварянето на първия бутик и изграждането на бранд, който по-късно облича личности като Джаки Кенеди и Елизабет Тейлър. Засегнат е и най-противоречивият период в живота на Коко Шанел – връзката ѝ с немския офицер по време на ВСВ, най-болезнените ѝ загуби и как те са рефлектирали върху решенията ѝ, най-трудните ѝ избори, които са предопределили бъдещето на нейната модна марка. Книгата отлично обобщава всичко най-важно и знаково за фомирането на Габриел Шанел като личност, като модна икона, като символ на своето време.

“Не заспивай” – Мегън Голдин

“Не заспивай” от Мегън Голдин е завладяващ психотрилър, от който трудно откъсвах очи. Заплетена история, динамично действие и героиня с необикновен проблем, който провокира купища въпроси – книгата определено успява да грабне вниманието. Авторката манипулира читателското създание, като показва избирателно фрагменти от минало и настояще, редува гледните точки на заподозряна в опит за убийство и разследващ детектив, който предпочита да събере всички доказателства, преди да слага белезниците. А читателят се оказва по средата между логиката и интуицията, между фактите и емоцията и осъзнава, че му липсват ключови парченца, за да подреди пъзела.

“Дивите рози” – Карол Мартинез

Изящна, чувствена, поръсена с щипка вълшебство, “Дивите рози” от Карол Мартинез разказва за женската сила и дух, за товара, който наследяваме от нашите предци, за любовта във време на изпитания, за твореца и неговата муза. Роман, който прошепва тайни за сладострастни срещи и разбити сърца, а страниците му са напоени с емоция и плам, с болка и разочарование, с надежда и желание за живот. “Дивите рози” е книга, в която се говори за женственост и съблазън, за раждането на живот и тайнството на майчинството.

“Уолис и Едуард. Любов, по-силна от корона” – Уенди Холдън

Едно любопитно и приятно пътуване из миналото на Великобритания – така бих определила четенето на “Уолис и Едуард”. Среща с интересни личности, които са оставили своя отпечатък в историята на британската монархия, и чиято лична история дава една по-различна перспектива на събитията от настоящето. Романът говори за тежестта на короната, която не всеки е способен (или пък иска) да понесе; за първите опити за модернизиране на монархията – нещо, което през последните години е в процес на развитие; за порядки и разбирания, които са присъщи единствено за британската култура; за живота на британския елит и бляскавите партита, които дават някаква илюзия за свобода; за разликата между отделните прослойки на обществото и изкачването на социалната стълбица.

“Пазителката на пчелите” – Фиона Валпи

“Пазителката на пчелите” от Фиона Валпи. Романът преплита две сюжетни линии – от минало и настояще, и ни отвежда в малко градче в централна Франция. Десетилетия делят историите на двете героини, но това, което ги свързва, е силата на духа, умението на човек да се изправя и да надвива страховете си и да защитава това, в което вярва. Героинята от настоящето дълго време е била затворник в собствения си дом и сега, когато е избягала и е вкусила свободата, се учи отново да обича и да вярва в доброто. Болезнени спомени я преследват, но нови приятелства и споделени истории й дават кураж да продължи напред. Втората сюжетна линия ни връща във времето на ВСВ и ни разказва за едно семейство и рисковете, които поема, за да се противопостави на окупаторите. Метафората за пчелите беше много хубава – когато работят заедно и си помагат, хората намират начин да оцелеят и да преживеят всяка трудност. Приятна книга е “Пазителката на пчелите” – интересна, увлекателна и ненатоварваща въпреки историческия пласт.

“Порцелановата кукла” – Кристен Лъш

“Порцелановата кукла” представлява интересен прочит на историята на Русия през 20. век – от избухването на Февруарската и Октомврийската революция до смъртта на Ленин, управлението на Сталин, ВСВ и обсадата на Санкт Петербург и разпада на Съветския съюз. На фона на динамичната картина четем за отношенията между двама души, представители на двата различни лагера. Заради брака си Антонина е обвързана със “старата Русия”, а Валентин е вперил поглед в бъдещо и вярва в партията. И все пак любовта ги свързва и впримчва волята си да съхрани тяхната връзка. Историята прераства в битка на убеждения и идеали, в горчив разказ за погребани тайни и отмъщение, за призраци, които се пресягат от миналото и улавят с ръцете си страхове и надежди, за изкупление на чужди грехове и завръщане към корените. Пъстър, заплетен и въздействащ роман!

“Светецът покровител на втория шанс” – Кристин Саймън

Много сладка и забавна история се оказа “Светецът покровител на втория шанс” от Кристин Саймън. Независимо дали вярвате в ефекта на Ретроградния Меркурий, или просто сте във фаза, в която нищо не върви по план, тази книга може да се превърне във вашето настолно четиво и да ви научи, че човек никога не трябва да губи надежда. Рано или късно нещата се нареждат. Държа да отбележа, че самият сюжет съвсем не бликаше от този розов оптимизъм – горкият синьор Сперанца на няколко пъти беше на косъм от сърдечен удар заради всички провали в опитите му да спаси малкото градче Промето от затриване от картата. Обаче и той не се отказваше, и съдбата не бе чак толкова безмилостна към него, но най-вече принос за благополучния изход от ситуацията има онази малка сплотена общност от 212 жители, които се запалиха по идеята за филм с голяма кино звезда. Сега друг е въпросът дали една лъжа е оправдана, ако е изречена с добри намерения? Или все си е лъжа? Аз лично всичко му прощавам на нашия герой, защото беше голям добряк. Хареса ми иронията, с която Кристин Саймън облича своите герои, а те така добре я носят – отиваше им.

“Скандър и крадецът на еднорози” – А.Ф. Стедман

Много симпатичен детски роман се оказа “Скандът и крадецът на еднорози”. Магична история, в която се говори за приятелство, битка между доброто и злото, за куража да защитаваш това, в което вярваш. Романът носи вълшебството и чувството за приобщеност, характерни за книгите на Роулинг, но също така динамиката и адреналина, присъщи за книги като “Дивергенти” и “Игрите на глада”. Интересно се преплитат магични сили и прояви на човечшки слабости, като авторката изгражда един пълнокръвен свят, в който хората и еднорозите могат да са в отбор. Историята е завладяваща, приключенска и оригинална и смятам, че може да запали всеки читател по литературата.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.