5 неща, които ще научих от “Моят хюга дом”

by Хриси

С Майк Викинг сме много на една вълна. Харесвам всички негови книги точно защото ми носят усещане за хармония и уют и винаги ми дават по нещо. Вътре събира обикновени истини, които правят ежедневието ни една идея по-красиво, по-смислено и по-приятно. “Моят хюга дом” бе едно от заглавията, които миналата година чаках с най-голямо нетърпение да се появи на български. А ето 5 неща, които си “взех” от книгата.

“Моят хюга дом”:

  • Автор: Майк Викинг
  • Жанр: Нехудожествена литература
  • Страници: 272 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Издателство: Хермес

Няколко думи за “Моят хюга дом”:

В “Моят хюга дом” от Майк Викинг се говори за дизайна и промените вкъщи, които носят усещането за хюга, за домашния уют като ценност, която да се предава на следващите поколения, за дома като крепост, в която винаги можем да намерим убежище. Дали защото е писал във време на пандемия – период, в който хората са затворени в домовете си и това само по себе си дава много материал на автора, или защото Майк Викинг е задълбочил още повече изследванията си след успеха на предишните му издания, “Моят хюга дом” е може би най-детайлната от четирите негови книги и е значително по-добра и детайлна от предишната. Прави впечатление, че този път фокусът е навътре – към дома, към човека, към хармонията на душата. Там се търсят онези малки извори на хюга, които топлят и носят енергия, настроение и спокойствие. Защо има места в парка или в заведение, които хората предпочитат, и други – които избягват, какво послание може да изпрати позиционирането на лампите вкъщи и типа осветление, на което домакинът е заложил, как хюга кътчетата насърчават хората да общуват и какви теми се обсъждат в такава среда – отговорите на тези и много други въпроси се крият именно в “Моят хюга дом”

Домашният уют – човешка потребност

Едно от нещата, които ме впечатлиха още в началото на книгата, бе резултатът от изследване на датското Министерство на културата. То установява, че хюга е една от десетте социални ценности, които датчаните предават от поколение на поколение. Отношението към домашния уют се възпитава от ранна възраст – посредством игра, семейни събирания и промени вкъщи, които правят едно жилище дом. Причината датчаните да се фокусират върху тази тема е убеждението, че хюга играе знакова роля за задоволяване на други основни човешки потребности: стремеж към изграждане на безопасна и стабилна среда, удовлетвореност в личен план – чувството да си обичан и ценен, успешна реализация в професионалната сфера. Хюга философията помага за по-лесното изпълнение на всяка от тези точки. И наистина има логика. Ако едно дете расте в хюга дом, където е свидетел на хармонични разговори и се чувства спокойно и защитено, има много по-голяма вероятност то да се развие като пълноценна личност, да изкатери професионалната стълбица и да намери партньор в живота.

Хюга и интериорен дизайн

Майк Викинг припомня, че не можем да контролираме света отвън, но вкъщи всичко зависи от нас. А когато превърнеш дома си в място, на което се чувстваш щастлив, то ще пренесеш това щастие и навън. В книгата си говори от какво значение е зонирането на пространството – обособяването на кътчета, които изпълняват определена роля и създават ред. Говори за мащаби и перспектива – как голямата стая не трябва да се чувства празна и гласът ти да ехти в нея, как трябва да мислиш какво се вижда на нивото на очите ти (твоите и тези на по-малките от теб), как цветовете влияят на усещанията и навяват асоциации.

Хюга инструментариум

Малките неща водят до големи резултати. Хюга е семпла концепция и като цяло набляга на идеята за простичък живот. Включва “мелглю” – радостта от домашно приготвената храна, “колонихеу” – живот на открито, който включва работа в градината и удовлетворението да отглеждаш нещо сам, декораторски решения, които обединяват отделните елементи в една стая и носят усещане за синхрон, срещи с приятели и вечери в приятна компания. Всичко това са неща, които носят усещане за комфорт, а именно той е в основата на хюга.

Домът като извор на вдъхновение

Едно от нещата, които ме впечатлиха най-силно в книгата, беше частта, в която се говореше за “ефекта на Сезан” – идеята да проектираш дома си така, че да отразява твоите нужди и твоите разбирания за уют. Един хюга дом предразполага да се чувстваш удобно, изолира тревогите и организира средата, в която прекарваме голяма част от времето ни. Майк Викинг вярва, че домовете ни оформят и физически, и интелектуално, мотивират ни да бъдем най-добрата версия на себе си и тази мотивация после дава резултат отвън.

Хюга е смях, обич, удовлетвореност

Хюга не се изразява само в материалните детайли. Един дом е обречен на нещастие, ако е пуст и празен, а тишината може да носи спокойствие, но в определени условия може да се приема и като източник на напрежение. Затова в края на книгата се набляга на общуването с хора – приемането на гости вкъщи, организирането на забавление в домашни условия, насърчаването на разговори на различни теми. Настолните игри са добър начин да се съчетаят тези неща. Всъщност вечерите с приятели вкъщи са на пето място сред отговорите на въпроса какво прави една къща дом.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.