“Не заспивай” – Мегън Голдин

by Хриси

Покрай маратона с коледните романи през ноември и декември почти не можех да стигна до някой трилър. А “Не заспивай” от Мегън Голдин ме чакаше търпеливо на рафта с обещанието, че стига да ѝ се доверя, няма да ме разочарова. В началото на януари дойде и нейният звезден миг – историята ми беше толкова интересна, че определено не исках да заспивам.

“Не заспивай”:

  • Автор: Мегън Голдин
  • Жанр: Трилър
  • Страници: 296 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: 2
  • Главни герои: Лив Рийз, детектив Дарси Холидей, детектив Джак Лавел
  • Издателство: Ера

Лив Рийз се събужда в такси, но няма никаква идея как се е озовала там. Когато се опитва да се прибере в апартамента си, заварва непознати. Телефонът ѝ липсва, но открива у себе си нещо шокиращо – окървавен нож. Ръцете ѝ са покрити с надраскани съобщения: НЕ ЗАСПИВАЙ. Две години по-рано Лив е успешен журналист в популярно списание. А сега е изгубена и дезориентирана в Ню Йорк, който изобщо не изглежда така, както тя си го спомня. По новините съобщават за убийство, при което кръвта на жертвата е използвана за надпис на прозореца: СЪБУДИ СЕ! Ужасена, Лив се пита какво ли е правила снощи… И защо не помни нищо от последните две години? Лив е принудена да бяга, заради престъпление, което не помни да е извършвала. Но някъде там има човек, който знае какво е сторила… и ще направи всичко, за да я накара да забрави… завинаги.

“Не заспивай” от Мегън Голдин е завладяващ психотрилър, от който трудно откъсвах очи. Заплетена история, динамично действие и героиня с необикновен проблем, който провокира купища въпроси – книгата определено успява да грабне вниманието. Авторката манипулира читателското създание, като показва избирателно фрагменти от минало и настояще, редува гледните точки на заподозряна в опит за убийство и разследващ детектив, който предпочита да събере всички доказателства, преди да слага белезниците. А читателят се оказва по средата между логиката и интуицията, между фактите и емоцията и осъзнава, че му липсват ключови парченца, за да подреди пъзела.

Загадките в “Не заспивай” са две и това прави предизвикателството да научиш истината още по-сладко. Единият въпрос е обърнат към миналото на главната героиня – какво е било онова травматично събитие, което е отключило състоянието на амнезия и безсъние. Другият е свързан със случващото се през последните 24 часа – кой стои зад жестоко убийство с шокиращо кърваво послание на мястото на престъплението. Но докато събираме “факти” в подкрепа на хипотезата, че Лив Рийз е извършителят, а решенията ѝ са следствие от нестабилното ѝ психично състояние, се оказва, че някой друг също е тръгнал по нейните стъпки, но със съвсем друга цел – да завърши започнатото преди две години.

Книгата е обърната към мотивите, които провокират убиецът да нанесе смъртоносния удар. От завист и ревност до отмъщение и разчистване на сметки – всички те служат за гориво, което разпалва омразата, и остава само един миг, в който някой да драсне клечката и да сътвори немислимото. Но също така става дума и за човешката природа да се противопоставя на първичността, да се бори срещу насилието и да търси път към истината и справедливостта. Беше засегната и темата за съвременното изкуство и пърформънсите, при които художникът остава на заден план и оставя зрителите сами да диктуват сценария на неговото произведение.

Мисля, че най-ценното на романа, е подхвърлянето на “лъжливи” следи, които отвличат вниманието на читателя от реалният извършител. Много от епизодичните герои имаха потенциала да бъдат такива – някои бяха откровено груби и провокативни, други – със зловещо присъствие, от което те полазват тръпки, а трети – твърде обрани в поведението си, сякаш криеха нещо. Другото, което ми хареса, е как авторката до последно не даваше отговор дали наистина Лив Рийз е способна да убие (макар и под въздействието на лудостта си и на манипулацията на друг човек). Моралната дилема дали е виновна за смъртта на някого, ако съзнанието ѝ не помни и не носи отговорност за случилото се, беше тежка и трудна за решаване и със сигурност няма еднозначен отговор.

Ако харесвате напрегнати сюжети, които балансират между заплетен и въздействащ психотрилър и разследващ роман, то “Не заспивай” от Мегън Голдин ще ви хареса. И със сигурност ще ви накара да запомните, че добрите решения се взимат на отпочинала глава.

1 comment

Дейзи 31.01.2023 - 1:19

Хвана ме още на първия абзац. Звучи толкова изненадващо и зловещо, че трябва да я прочета.

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.