“Коко Шанел. Животът на една легенда” – Джъстин Пикарди

Когато бях в първи курс – наскоро пристигнала неориентирана студентка в София, ходих да гледам с една приятелка филма “Коко преди Шанел”. Бяхме в “Дом на киното”, а залата бе почти празна. Което пък направи срещата ми отблизо с Габриел Шанел още по-лична и запомняща се. Именно онзи момент, в който гледах как Габриел се превръща в Коко и от дизайнер на шапки става една от най-известните жени в света на модата, отключи интереса ми към нея. Чела съм различни романи, посветени на отделни етапи от живота ѝ, събирайки фрагменти от нейната истина. В книгата “Коко Шанел. Животът на една легенда” виждам как Джъстин Пикарди е подредил тези парченца, добавяйки нови, липсващи късчета. И бих казала, че това е една от най-пълните картини на Габриел Шанел, с която можете да се сдобиете.

“Коко Шанел. Животът на една легенда”:

  • Автор: Джъстин Пикарди
  • Жанр: Биография
  • Страници: 400 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Издателство: Enthusiast

Изтънчена. Изпълнена с дискретен финес. Прочута с предпазливостта си. Добре дошли в тайния свят на Габриел Шанел. Тя съблича от жените пищните поли и ги облича в малки черни рокли. Подарява им най-знаменития аромат на 20-и век, който и днес може да се усети в модната къща на своята създателка. Целият свят познава стила и името ѝ, но само пред малцина тя разкрива личността си. Призната за официална биография, „Коко Шанел. Животът на една легенда“ разрушава слоевете романтика и митовете около загадъчната Коко Шанел. Забележителното проучване на Джъстѝн Пикарди проследява живота ѝ – от мрачните стаи в манастира, където е живяла малката Габриел, до знаковата рю „Камбон“, където Коко преобразява завинаги представите за елегантност, съшити до съвършенство в неподражаемите ѝ дизайни.

Края на миналата и началото на новата година прекарах в компания на “Коко Шанел. Животът на една легенда” от Джъстин Пикарди. Книгата следва пътя на Габриел Шанел – от нещастното ѝ детство (нещо, което тя не би признала в прав текст) до пробива ѝ като дизайнер на шапки, шеметната ѝ връзка с голямата ѝ любов – Бой Капел , отварянето на първия бутик и изграждането на бранд, който по-късно облича личности като Джаки Кенеди и Елизабет Тейлър. Засегнат е и най-противоречивият период в живота на Коко Шанел – връзката ѝ с немския офицер по време на ВСВ, най-болезнените ѝ загуби и как те са рефлектирали върху решенията ѝ, най-трудните ѝ избори, които са предопределили бъдещето на нейната модна марка.

Възрастта ми варира в зависимост от дните и хората, с които съм…Когато съм отегчена, се чувствам много стара и тъй като съм безкрайно отегчена от вас, ще стана на хиляда години след пет минути…”

Книгата е увлекателно написана и много подредена с включени множество архивни снимки и илюстрации. Подобно на фотограф, който улавя точния кадър, Джъстин Пикарди борави с думите умело, изграждайки рамка, която фокусира върху различните лица на Габриел Шанел. Тя ни помага да разберем по-добре и без това сложния ѝ характер. От една страна, виждаме модната дизайнерка като непоклатима, независима и упорита, някои дори биха казали твърдоглава. Качества, които ѝ помагат да изгради марката си и да си проправи път в света на модата. От друга страна, долавя се една уязвимост в образа ѝ, която единствено чувствителен и наблюдателен разказвач би могъл да усети. Уязвимост, която я прерязва, когато баща ѝ изоставя цялото ѝ семейство, и отваря дълбока рана, която цял живот сълзи и боли. Желанието ѝ да бъде обичана беше в нестихващ конфликт с хората от нейното обкръжение – често слабохарактерни или робуващи на обществени порядки. От най-близката ѝ приятелка до мъжете, които привличат вниманието ѝ, никой не можеше да даде на Габриел Шанел онова, за което най-силно копнееше – да бъде първа, единствена, най-значима. Затова намира друг начин да задовли този копнеж и днес, години след смъртта ѝ и въпреки клюките по неин адрес, Шанел е едно от най-обичаните имена в модата.

Коко Шанел носи дрехите си като броня и превръща философията си за живота в извор на вдъхновение. Женствена, посвоему суетна, дори понякога леко кокетна, но в същото време обрана, когато поиска, загадъчна, ефирна. Като нежна материя, която се изплъзва между пръстите, истината за Габриел Шанел е нещо, не можеш да сграбчиш, колкото и да се опитваш да уловиш. Разговорите с нейни познати, проучването на нейното минало, анализирането на всяка дума, която тя пише в писмата си, помага на Джъстин Пикарди да се доближи максимално близо и все пак самият той казва, че никой никога няма да има всички отговори, защото има тайни, които Коко Шанел отнася завинаги със себе си.

Нищо не състарява една жена повече от очевидно скъпата дреха, натруфена и тромава.”

Ако се интересувате от мода, в книгата ще намерите любопитна информация, свързана със създаването на малката черна рокля, с оцеляването на индустрията във време на война, с раждането на иконичния аромат на парфюм “Шанел №5”, с дизайна и тенденциите в театъра и киното.

Тези, за които се създават легенди, са самите легенди.”

Резистентност, независимост, упорство, прогрес – това са думите, които ми хрумват, когато чуя името Габриел Шанел. Без тях и без нея нямаше да има Шанел – марката, която и днес се ползва със същия престиж. Джъстин Пикарди прави едно чудесно обобщение на пъстрия живот на една от най-знаковите личности в историята на модата и превръща “Коко Шанел. Животът на една легенда” в чудесен подарък за всички, които обичат да четат вдъхновяващи биографии и които се интересуват от живота на една модна легенда.

 

Related posts

5 книги, които бих препоръчала на настоящи и бъдещи абитуриенти

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали

“Диамантеното око” – Кейт Куин