Литературно предизвикателство 2023

Вече шеста година публикувам в блога литературно предизвикателство – традиция, която обичам и която се надявам да носи мотивация и вдъхновение на читателите да намерят новата си най-любимата книга. 24 предложения, които служат толкова за отправна точка в издирването на интересно четиво, колкото и за забавление, очертавайки една пъстра литературна рамка около следващите 12 месеца.

 1. Книга за жена, която вдъхновява – независимо дали говорим за романизирана биография или мемоари, в момента в книжарниците може да намерите истори за наистина изключителни жени. Като започнем от биографичните книги за Кралица Елизабет II, минем през романите от колекция “Музи” или “Бунтарки” на издателство “Емас” и стигнем до истории, вдъхновени от действителни личности – като Carrie Soto is Back.
 2. Роман, в който един или двама от героите са редактори – ясно е, че всеки запален читател обича да чете книги за други, които споделят неговата страст. Но още по-хубаво е, когато има възможност да надникне отвътре, където се случва магията на създаването на книгите. В този случай помагат героите, които работят като редактори или литературни агенти.
 3. Първа книга от детективска поредица – независимо дали харесвате по-мрачни трилъри, или пък си падате по класически тип мистерии, има чудесни поредици, посветени на един герой (инспектор, детектив, следовател) и неговите случаи, които той винаги умело разплита.
 4. BookTok хит – ако до миналата година BookTok беше внезапно явления в социалните мрежи и литературата, то днес вече е фактор, който влияе на литературните тенденции. Най-четеният жанр сред BookTok обществото е романтиката, но препоръките съвсем не се ограничават само до любовните сюжети.
 5. Книга, в която се говори за храна – знам, че това е нож с две остриета, тъй като има голяма вероятност да разпалите апетита си, но пък обикновено книгите, в които се говори за храна, разказват някои от “най-вкусните” истории. Независимо дали говорим за герои готвачи, за сладкари или собственици на уютни кафенета, стига храната и кулинарията да присъстват под някаква форма, изданието отговаря на изискванията.
 6. Книга, на която не си чел анотацията – подходете смело и се доверете на инутицията си. Влезте смело в книжарницата, разгледайте заглавията и първото, към което изпитате онова специфично привличане, си отива с вас вкъщи. Редно е да отбележим, че тази точка се ползва еднократно и се отнася само за едно заглавие (да не ви става навик).
 7. Книга на тема “психология” – нехудожествената литература винаги остава леко встрани. Минус, който отчитам и при мен и ми се иска да поправя. Изданията в категория “психология” помагат много да овладеем собствените си емоции, да се движим уверено по пътя, по който сме поели, и да разбираме заобикалящия ни свят, преодолявайки по-лесно конфликти и изпитания.
 8. Книга от двама (или повече) автори – могат ли двама души да създадат една съвършено хармонична история, сякаш писана от един? Литературата е доказала, че това е напълно възможно. От заплетени трилъри до проникновени романи и дори награждавани издания, със сигурност ще си намерите нещо по ваш вкус.
 9. Книга, по която има филм – напоследък често се случва литературата да бъде извор на вдъхновение в киното. Много от стрийминг платформите се възползват от богатството на истории в книжния свят и ги пренасят на малкия (или големия) екран. Изберете си заглавие, по което вече има направена адаптация, и после сравнете книгата и филма.
 10. Книжна препоръка от любим автор – не знам за вас, но при мен любимият ми автор ми е като най-добър приятел. Каквото ми препоръча за четене, веднага му се доверявам. В крайна сметка, щом успява да пише по мой вкус, какъв е шансът да разминаваме в литературните ни предпочитания? А най-много обичам, когато един любим автор препоръчва друг.
 11. Класика, която не си чел – ако сте от отличниците, които са прочели всички емблематични заглавия за класическата литература, тогава просто изберете любимото от тях и се посветете на него. Но може да сте в другата група, която не се е отказала да навакса пропуските и да се запознае отблизо с вечни класики.
 12. Сезонна книга – малко са хората, които обичат да четат зимни книги през лятото (и обратното). Най-добре е всяка книга да си знае сезона. Изберете си нещо тематично и уютно за зимата, освежаващо и вдъхновяващо за пролетта, гореща история за плажа и дълбок и силен роман за есента.
 13. Книга с число в заглавието – все трилъри ми идват на ум при това условие, затова би било още по-интересно предизвикателство да намерите книга с число в заглавието, която да не е свързана с мистериозен сюжет.
 14. Книга с корица на цветя – ясно е, че всички залитаме по флоралните мотиви. Красотата, която се отразява на корицата, е възможно да се крие и сред редовете на историята. Надникнете вътре.
 15. Книга с корица, която не е по твоя вкус – да разбием клишето “не съди книгата по корицата”. Нека си признаем честно, че честичко се случва да подминем някое издание, защото корицата не е по наш вкус. Но може би тази година е време да се убедим, че такъв тип предразсъдъци само ограничават читателя. Или пък не… Вие ще кажете.
 16. Книга, чието действие се развива на остров – ако е романтика, островът обещава горещи страсти и емоции. Ако е трилър, събира заподозрените в убийство на едно място и поставя интересна задача пред читателя. Ако е просто Fiction, тогава създава предпоставки към вглъбеност и уединение. Във всеки случай островът като място, на което се развива сюжетното действие, обещава да ви разкаже вълнуваща история.
 17. Книга с герой, който работи мечтана от теб работа – наскоро си мислих как един живот не стига, за да изживееш всичко, което искаш да ти се случи. Работиш мечтаната професия, но винаги се чудиш какво ли би било, ако… За щастие тук на помощ идват книгите, които ти предоставят възможност (макар и само във фантазиите) да се превъплътиш в различни роли.
 18. Книга с два времеви пласта – редуването на минало и настояще е похват, който много автори обичат да използват в книгите си. Освен това е идеален начин да разкажеш две истории, но да ги свържеш с невидимата нишка на времето, която криволичи и преплита герои и пътища.
 19. Книга с митологичен сюжет – през последните години романите, посветени на герои от различните митологии, се превърнаха в мода, която читатели и издатели приветстваха. Лично аз смятам, че този тип книги са отличен начин да се запознаем с водещите образи и легенди, със стилистиката и символите на скандинавската или гръцката митология, без да се товарим с бремето на сухи факти и уроци.
 20. Книга от автор с три имена – всъщност това съвсем не е трудно условие. Някои от най-любимите ми книги са именно от автори, които имат три имена. Точка в предизвикателството, която смятам, че ще изпълните с лекота (трябва да има и такива).
 21. Книга, която не успя да прочетеш през изминалата година – безкраен е списъкът с чакащи книги на един книгохолик. Времето все не стига, за да отметнеш повече заглавия, а излизат нови и нови, които отвличат вниманието. През 2023 г. се опитай да отметнеш поне една книга, до която не успя да стигнеш през миналата година.
 22. Книга от британски автор – наскоро коментирах колко харесва стила на британските писатели. Може да не е толкова динамичен или силно емоционален, колкото на американските автори, но пък ни среща с изключително изградени персонажи, поднася историите с тънки нотки на ирония и сарказъм и често ни прави част от едно общество, сближавайки ни максимално с героите, докато ни прави съпричастни към техните радости и неволи. Може би не е зле да потърсите книга от британски автор, на която да се насладите през новата година.
 23. Книга, която ви отвежда до далечна и екзотична страна – аз лично бих избрала Куба или Венецуела, но има чудесни романи за Индия или Сингапур примерно. Важно е и тази година да попътувате с книгите.
 24. Тийн роман – вече и аз не съм съвсем сигурна къде точно е границата между YA литературата и романите за пораснали читатели. Освен възрастта на героите историите по нищо не се отличават от голяма част от жанровата литература за възрастни. Наблюдаваме силни послания, дълбоки и актуални теми, интересни персонажи. А вече дори и онази щипка наивност като че ли липсва в някои от книгите. Може би си струва да погледнете какво ново има на рафта в книжарницата.Литературно предизвикателство 2023

#12844 - Свалете Литертурно предизвикателство 2023 (0 downloads )

Related posts

“Северният вятър” – Александрия Уоруик

8 книги, с които да се настроиш на лятна вълна

5 книги, които да четеш, докато чакаш новите серии на Бриджъртън