Моята първа (готварска) книга – Христина Тодорова

Това не е опит за хакване на блога, нито е опит за преврат. Просто е изненада. За Хриси. Която и вие, и ние – заговорниците – много обичаме.
Хриси, която влага душата и времето си в този блог и наистина създава едно уютно място, където всеки от нас намира късче красота, поетичност, вдъхновение.
Но тъй като освен добър блогър, тя е и много добър и скромен човек, не се е похвалила подобаващо, че вече има своя първа книга. Много блогъри щяха да пишат само за това месеци наред, но не и Хриси – защото не обича да се хвали. А заслужава!
Затова ние, заговорниците, решихме да ѝ направим тази изненада. И публикуваме това ревю, без тя изобщо да знае.

“Моята първа готварска книга”:

  • Автор: Христина Тодорова
  • Жанр: Детски книги
  • Страници: 96
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Издателство: Софтпрес

В книгата са представени 42 лесни, но даващи много вкусни резултати рецепти, които да са по силите на малките готвачи – здравословна италианска салата, ефектно картофено ветрило, 3 цвята пица, торта без печене, пухкави палачинки… дори домашно суши. Разпределени са в категориите закуски, супи и салати, основни ястия и десерти. Много от рецептите са придружени с любопитни факти за продуктите – кое е едно от най-древните растения, които човекът е започнал да отглежда за храна, на коя ядка черупката е отровна, къде „расте“ шоколадът и т.н. По забавен и цветен начин са представени идеи за здравословно хранене. Разкрити са някои любопитни истории от световната кухня. И достъпно и ясно са споделени изпитани готварски хитринки. Дадени са и съвети за подредбата на масата и за хранене по етикет. Всичко това е приказно допълнено от чудесните илюстрации на Стелияна Донева, както и от красиви снимки на изкушаващите ястия. А специалният предговор е от шеф Виктор Ангелов.

 

Изграждането на навици за здравословно хранене е почти мисията невъзможна в днешния свят, където изкушения дебнат отвсякъде в цветни опаковки, станиолчета и блестящи пакетчета. Децата отрано свикват с прекалено силни вкусове на много сол и много захар и след това понякога им е трудно да оценят домашно приготвената храна.
Като родител съм се убедила, че налагането на задължителни неща за ядене, забраната на вредни храни и изграждането на прекалено стриктни правила по отношение на храненето, никога не дават положителни резултати. Отношението към храната е емоция, която се изгражда с любов, с обяснения, с четене, с ядене, с осъзнаване… и най-вече с готвене.
Именно заради това вярвам, че книгата на Хриси е толкова важна – защото тя разкрива чудния кулинарен свят на децата по възможно най-интересния начин – като ги насърчава сами да готвят.
Дава им пространство да изпробват собствените си възможности и ги насърчава да опитат без притеснение. Окуражава ги, че могат да се справят, дори и да допуснат някоя грешка в началото. Окуражаването също е нещо, което толкова много липсва на съвременните деца. А те имат нужда от него, имат нужна от място, където да се опитат, да сгрешат, но да видят, че това не е страшно и че могат да опитат отново. И отново, и отново, докато постигнат резултат, от който самите те са доволни. Кухнята е идеалното място за това. И то не само където да идват на вечеря, след като са си написали домашните. Напротив – кухнята е работилница, където се създават чудеса. А Хриси им дава идеи как те сами да ги създават.
„Моята първа кулинарна книга“ е като съкровищница за прекрасни споделени мигове. Защото, както пише Хриси: „Храната е спомен, който се намества в албума с преживявания и с вкуса и с уханието си запечатва емоцията.“ Нека си подарим тази емоция. И на нас, и на децата си. Готвенето не е просто скучно занимание, то е изкуство, то е начин за разтоварване, начин да създадеш произведение, начин да влошиш обичта си в нещо реално, начин да проявиш грижа. Готвенето е магия. Неслучайно Хриси сравнява лъжицата за гответе с магическа пръчица. А всички ние имаме нужда от малко магия в живота си!

Related posts

“Северният вятър” – Александрия Уоруик

8 книги, с които да се настроиш на лятна вълна

5 книги, които да четеш, докато чакаш новите серии на Бриджъртън

4 comments

Nora 15.12.2022 - 8:40
Всеки разлистил книгата знае, че тя просто е прекрасна. Имам дъщеря на 3 години и половина, готвя с нея още щом почна да разбира, даже не можеше да говори още. И при това положение нямах намерение да купувам каквато и да е "детска" готварска книга. Но само с първото разлистване ме спечели. Видях любимите ни рецепти, които си готвим редовно, рецепти, които не са изобилни на захар и мазнина и рецепти с продукти, които често ползваме, не само десерти, но и ястия и най-важното, представени в прости стъпки, така че и най-малките да могат да ги следват. Най-много ме впечатли начина на представяне на рецептите. Освен текст има и картини, показващи на малките готвачи какво им е нужно не само като продукти, но и като пособия за готвене. Сега вече и дъщеря ми може да "чете" рецептата. Мисля, че е излишно да казвам, колко е развълнувана тя самата от този факт. Всяка сутрин щом отвори очи започва с изречението "Мамо, искам да си направим закуска от книжката".
Хриси 18.12.2022 - 9:57
Много ме трогнахте с тези думи! Сърдечно благодаря за тях! Пожелавам най-сладките и уютни кулинарни моменти с вашата дъщеричка!
Миглена 27.12.2022 - 23:01
Не мога да повярвам, че не съм разбрала, че има издадена книга на любимия ми блогър! Откакто следвам Хриси (някъде 2018та) винаги чета с удоволствие ревютата й и се наслаждавам на прекрасните снимки, които прави. Вярвам, че и книгата й е не по-малко добра и предвид, че съм с две малки деца, още утре я поръчвам. Пожелавам успех и още много издадени книги!
Кремена 29.02.2024 - 21:56
Здравейте, искам са поръчам тази книга, но не мога. Миля за съдействие. Предварително благодаря.
Add Comment