“Шестимата на Атлас” – Оливи Блейк

Рядко посягам към фентъзи, но на притегателната сила на “Шестимата на Атлас” не мисля, че някой може да устои. Книгата се превърна в сензация в социалните мрежи, а нивото на обсебване от героите и Александрийското общество бе толкова високо, че читателите, съзнателно или не, издигнаха в култ техните способности и като цяло писането на Оливи Блейк. Към заформилата се фенска маса се присъединих и аз, след като прочетох романа. Лесно е да се пристрастиш към една толкова добре написана история, трудно е да обясниш защо. Но все пак ще опитам.

“Шестимата на Атлас”:

  • Автор: Оливи Блейк
  • Жанр: Фентъзи
  • Страници: 540 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: множество
  • Главни герои: Либи, Нико, Рейна, Тристан, Париса, Калъм, Атлас, Езра
  • Издателство: Artline

Знанието е сеч. Не можеш да го получиш без жертва. Александрийското общество е тайна организация, която съхранява знанието на цялото човечество. Всяко десетилетие най-талантливите междинници са избирани да се борят за място в него. Всеки от тях притежава уникална способност – сила, която би могла да руши светове. Живот на власт и престиж очаква избраниците. Както и познание, надхвърлящо най-безумните им мечти. Но на каква цена? Шестимата кандидати бленуват да бъдат част от александрийците. Дори да са принудени да се изправят срещу най-опасните си врагове. Дори да бъдат предадени от най-доверените си съюзници. Дори и цената да е болката от любовта и загубеното доверие. Те ще се борят ожесточено. Дори това да означава, че някой трябва да умре.

Откакто Роулинг написа поредицата за Хари Потър романите за магични общества, за техните академични среди и безгранични възможности отвориха ниша, която става все по-голяма, но и някак по-зряла, по-мрачна. Тук се настанява удобно и “Шестимата на Атлас”от Оливи Блейк, която вгражда непознат свят сред позната реалност и ни кани да изследваме заедно границите на тези две измерения, проследявайки надпреварата между шестима надарени герои. Либи и Нико са физически междинници (владеят елементите), Рейна е натуралист и разговаря с растенията, Тристан прозира илюзиите, Париса е телепат и знае как да си набавя отговори, а Калъм е манипулист и умее да контролира емоции, импулси, чувства. Затворени в тяхната микровселена, където знанието е най-ценният инструмент на магията, се сблъскваме с чисто човешки слабости и съмнения, но сме изправени пред морални дилеми във внушителен мащаб. Героите се движат по тънка линия, на ръба между правилното и грешното, и единственото, което можем да направим, е да проследим дали и накъде ще залитнат.

“Шестимата на Атлас” е комплексен роман, в който авторката е заложила доста философски капани. Провокира читателите да определят границите на понятия като власт и амбиция, да надскочат познатите дефиниции на време и пространство,  да разсъждават върху стойността на човешкия живот, цената на знанието и неизбежността на смъртта. За книга, в която героите са принудени да намерят решение на един тотално неетичен казус, бих казала, че много се наблягаше на темата за морала и стабилността на ценностната система. Тук не говорим само за сблъсък на сили и притегляне на шансове и възможности, а за битка на убеждения и схващания на същите тези качества, които са мотивирали шестимата на Атлас да се включат в надпреварата – амбиция, хъс, стремеж към победа.

Най-честото определение, което ще чуете за книгата на Оливи Блейк, е “пристрастяваща” и тя наистина е такава. Опияняващо е да четеш за магичните дарби на всеки от героите и начините, по които те ги използват (и се възполват) от тях. Опаснотта и рисковете също привличат, а тайните на обществото и желанието да разнищниш мистерията, в която е обвито, изкушават и разпалват читателския апетит. Да достигнеш до истината се превръща в основна цел, но в хода на историята бързо разбираш, че и тя е плод на откровен субективизъм. Всяка нова глава ражда приятели и врагове, внимателно реди декора за сцената на поредното предизвикателство, което да постави под съмнение лоялността и откровеността на играчите. И което в крайна сметка ще доведе до предателство на нечие доверие. Но какво значение има, ако това е единствен път към победата? Шестимата на Атлас са в надпревара, от чийто изход зависи тяхното оцеляване – не само физически, но и чисто човешки.

Силата на Оливи Блейк е в изграждането на героите. Не може да останеш безраличен към нейните персонажи, даже бих казала, че се чувстваш свързан с тяхното микрообщество – избираш страна в спорове, подкрепяш свой фаворит в надпреварата, проследяваш метаморфозите, през които преминават в хода на обучението. Много интересно как авторката постепенно наслоява качества и черти, с които прави образите по-плътни, по-живи и правдоподобни, а в същото време, колкото повече напредва историята, толкова повече пластове сваля читателя в търсене на истинското лице на всеки от играчите. И достигайки до сърцевината, прозира тяхната същност.

“Шестимата на Атлас” ще ви остави жадни за още от историята на Оливи Блейк. Ще ви се иска да научите повече, да се върнете назад, за да проверите дали не сте пропуснали някоя подробност или подсказка. Но знанието и сила и авторката си запазва правото да държи всички отговори в нея. До следващата ѝ книга.

Related posts

5 книги, които бих препоръчала на настоящи и бъдещи абитуриенти

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали

“Диамантеното око” – Кейт Куин