5 детски коледни книжки, които четем у дома

by Хриси

Обикновено започваме рано с детските коледни книги, за да имаме време да обърнем внимание на всяка. А те са толкова красиви и интересни, че е истинско удоволствие да се потопиш в приказната им атмосфера.

“Дядо Коледа и трите мечки” – Лу Пийкок

Много симпатична история – модерен прочит на няколко класически приказки. В “Дядо Коледа и трите мечки” се разказва за Червената шапчица, седемте джуджета, трите прасенца, най-малкото мече и бисквитеното човече. Всички заедно помагат на Дядо Коледа да изпълни своята мисия, а именно – да не остави нито едно дете без подарък. Заедно героите преодоляват сериозни изпитания и откриват, че са по-силни, когато си помагат. Магичните илюстрации са на Маргарита Кухтина.

 

“Коледна каша за домашните духчета” – Свен Нордквист

Да си призная, не очаквах на Борис толкова да му хареса “Коледна каша за домашните духчета”, но явно писателското перо на Свен Нордквист, от което са се родили и историите за Петсън и Финдъс, пише достатъчно увлекателно и завладяващо всякакви вълшебни истории. В случая ни запознава с томтите – малки духчета, които живеят в домовете на хората в северните страни. В знак на благодарност и като символ на уважение за Коледа домакините оставят купа с овесена каша за митичните създания. Но когато в едно семейство има опасност да забравят за обичая и да разгневят Таткото томте, Майка Томте взима нещата в свои ръце и организира сложна операция, за да спаси Коледата.

“Как да заловим Дядо Коледа” – Джийн Рейгън

“Как да заловим Дядо Коледа” е страшно забавна интерактивна книжка, в която малките читатели черпят идеи как да хванат Дядо Коледа. В нея има споделени въпроси, идеи, желания и съвети – всички до един насочени към Белобрадия старец и магичните му способности (като да обикаля Земята за една нощ). Не знам дали предложените стратегии за залавяне на Дядо Коледа работят, но книгата гарантирано си изпълнява своята роля – да разсмива от сърце и да обръща внимание на традиции и легенди, свързани с коледната вечер.

“Какво е Коледа?” – Лин Плорд

“Какво е Коледа?” е малка книжка с голямо сърце. В нея се говори за споделеността на празника, за вълшебството му, което се изразява в това да сплотява и да събира, да подарява топлина и любов. Коледа празнуват всички животни – с песни, светлинки и игра в снега. За Коледа обличаме в думи най-съкровените ни мечти, опаковаме ги в любов и нежност, поднасяме ги като пожелания на нашите близки и се надяваме да се сбъднат – да донесат любов, здраве и благоденствие. Книжката е в рими и е предназначена за по-малки читатели, но със сигурност ще стопли сърцата и на техните родители.

“Приказки подаръци 2”

20 приказки от авторите на “Софтпрес” пресъздават духа и магията на коледните празници. Между тях ще откриете безброй симпатични герои, готови да помагат, да бъдат добри и да направят Коледа по-красива, по-уютна и по-щастлива. Вътре участвам и аз с приказка за една катеричка, която пролетта не успях да спася в реалността, но пък й дадох живот в моята фантазия и реших да ѝ подаря най-веселата коледна вечер, защото го заслужава. Книгата от днес поема по книжарниците, така че ще можете и вие да ѝ се насладите.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.