“Коледа в “Тифани” – Карън Суон

by Хриси

С Карън Суон заформихме сериозна и стабилна връзка още от първата ни среща с “Коледна тайна”. Харесва ми, че коледните ѝ книги не се фокусират единствено върху онези броени дни около празниците, а проследяват историята на героите отвъд декемврийската еуфория. Перфектната комбинация от празнично настроение, романтика и драма – така виждам романите на авторката. А “Коледа в “Тифани” определено се очертава да е най-любимото ми нейно заглавие.

“Коледа в “Тифани”:

  • Автор: Карън Суон
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 592 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: 1 основна, но са включени и фрагменти от няколко други
  • Главни герои: Каси, Кели, Анук, Сузи, Хенри
  • Издателство: Сиела

Каси улучва от раз в десетката – среща веднага правилния мъж и се омъжва за него. Но точно на десетата годишнина от сватбата им всичко рухва, когато тя разбира, че целият им брак е една голяма лъжа. Предадена и наранена, младата жена осъзнава, че е окована в живот, който отдавна не ѝ е по мярка. Загубила всичко, в което е вярвала, Каси напуска шотландското си провинциално имение, за да преоткрие света… а може би и самата себе си. Една година. Точно толкова време искат от нея нейните три най-добри приятелки. Всяка от тях ще получи Каси за по четири месеца и ще ѝ покаже как се живее истински в едни от най-бляскавите градове на света. Време, през което тя да се научи да живее истински, и година, през която да събере парченцата от себе си и да излекува сърцето си. Но дали тези огромни метрополиси, видели всичко под слънцето, са готови за едно смело момиче, което се учи отново да обича? А някъде там я очаква и онази единствена любов, която е по-ценна и от най-големия диамант в „Тифани“.

“Коледа в “Тифани” е от онези романи, които те поглъщат още с първата страница. Потапяш се в историята и изцяло изключваш света навън. Вместо това четеш за приятелство и любов, за разочарования и изненади, за себепознание и ново начало. Карън Суон ни прави част от едно вълшебно пътуване, което ни показва магията на Ню Йорк по Коледа, светлините на бляскавия Париж и атмосферата на романтична Венеция, разкрива ни красотата на Лондон и идиличната английска провинция, но независимо къде ни отвежда сюжетът, винаги долавяме копнежа по домашния уют, а той не вирее без нежност и грижа. “Коледа в “Тифани” е роман за любовта – онази, която разбива целия ти свят, и другата, която бързо изгаря в страстта си. Любовта като вдъхновение и муза, като платонично изживяване и емоционален импулс, но най-вече като сакрална връзка и абсолютен синхрон на две сърца, които бият в един ритъм.

Книгата е увлекателна и динамична, наситена с емоции и преживявания, които помагат на главната героиня да намери отговора на въпроса коя е всъщност и какво иска от живота. Със срива в брака ѝ като че ли рухва и нейната идентичност, която се е изгубила в годините сред купища компромиси и неизречени желания. Страхът от неизвестността и настъпилият хаос изместват на заден план скръбта по една съсипана мечта за идеалното семейство. Но опората на приятелското рамо дава онази стабилност, необходима на Каси да продължи напред.

Хареса ми идеята, че местата, които посещаваме, ни помагат да се оформим като личности. Всеки град дава по нещо на Каси. Ню Йорк я учи да стъпва уверено и със самочувствие, но блясъкът му се оказва твърде заслепяващ, а динамичното ежедневие – прекалено изтощително за някой, който иска да се наслаждава на всеки миг. Париж носи вдъхновение, но философията за живота на французите идва твърде далечна и неразбираема за мекия характер на Каси. Лондон е златната среда и би бил чудесен дом, стига да има с кого да го споделиш. Карън Суон се е постарала да ни разкрие магията на тези три космополитни града с помощта на кратки списъци с предизвикателства, които включват посещаване на знакови места и активности, които раждат незабравими спомени.

Посланието на книгата е силно и ясно – за да бъдеш щастлив и в хармония със себе си, трябва да се обичаш такъв, какъвто си, а не да моделираш живота си спрямо чужди очаквания и убеждения.  Темата за приятелството също е силно застъпена в романа – за лоялността и доверието, които се градят с години, за грешките – някои непротими, други плод на проява на обич, и за прошката, която ни освобождава от миналото и ни позволява да гледаме напред.

В романтичен план Карън Суон също е изпипала историята. От символиката на цветята, до малките жестове и скритите послания – любовта тук разцъфтява бавно, но много красиво. Търпелива, нежна, деликатна, истинското ѝ лице се прокрадва из страниците на романа и изчаква да дойде нейното време – когато сърцето на Каси отново е цяло и готово да обича.

Не мога да кажа, че “Коледа в “Тифани” ще е най-коледната книга, която ще прочетете този сезон, но пък гарантирано ще е една от най-емоционалните и завладяващи истории, на които можете да попаднете.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.