“Всичко, което искам за Коледа” – Уенди Лоджия

Продължавам с подбора на интересни коледни заглавия, които да не пропускате този декември. В списъка добавям “Всичко, което искам за Коледа” от Уенди Лоджия – симпатична празнична история, която ухае на домашни коледни сладки и на любов.

“Всичко, което искам за Коледа”:

  • Автор: Уенди Лоджия
  • Жанр: Романтика, YA
  • Страници: 256 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: 1
  • Главни герои: Бейли, Джейкът, Чарли
  • Издателство: Кръг

Ако на този свят съществува човек, напълно отдаден на коледния дух, то това е Бейли Бригс. Коледни песни, прясно изпечени ароматни курабийки, светещи гирлянди, забавления в снега – тя умее да разпръсква атмосферата на светлия празник навсякъде около себе си. Тази година единственото коледно желание на Бейли е да намери онова специално момче, което да я целуне под имела. В книжарницата, в която работи младата героиня среща Джейкъб, но дали той ще се окаже това, за което мечтае тя? Ситуацията се обърква дори повече, когато се появява привлекателният британец Чарли – така перфектен във всяко отношение. Кой от двамата ще спечели сърцето на Бейли и може ли тя да разчита коледната магия да помогне в избора ѝ?

Ако беше филм, “Всичко, което искам за Коледа” от Уенди Лоджия щеше да изборът ви за някоя уютна декемврийска вечер – да ви плени с разтоварващ сюжет, напоен със солидна доза коледно настроение и романтика. Е, по-хубаво е! Имате си книга, която прави преживяването още по-приятно и емоционално, защото позволява на въображението ви да се развихри. Усещате как студа пощипва бузите ви, докато се пускате с шейна по пързалката, връщайки се обратно в спомените от вашето детство. Почти вкусвате онези домашно приготвени коледни сладки и някак ви сърбят ръцете и вие да грабнете бъркалката и точилката. Улавяте уханието на борови иглички, докато се оглеждате за най-хубавата коледна елха. Това, което романът на Уенди Лоджия ви обещава, е празнична атмосфера и авторката се е постарала да я пресъздаде. Нещо повече – толкова е детайлна в историята си, че вдъхновява читателите да обърнат гръб на всякакви задръжки и да се оставят в ръцете на коледния дух с цялата празнична еуфория, която се носи с него.

Магията обаче идва най-вече от главната героиня – Бейли Бригс. В реалния живот с нея щяхме да сме първи приятелки, имайки предвид ентусиазма, с който подхожда към коледните празници. Освен това работи в книжарница и обожава да чете – как да не я хареса човек! Бейли е момиче с чисто и добро сърце и независимо, че вече е подминала възрастта, в която се пишат писма до Дядо Коледа, тя вярва във вълшебството на празника и се надява един ден коледното чудо да почука и на нейната врата. Желанието на Бейли е да изживее любов като онази, за която се пише в книгите – поразяваща, вълнуваща, приказна. И може би тази година късметът най-после ще е на нейна страна.

“Всичко, което искам за Коледа” е увлекателен роман за онези първи любовни трепети, които ти помагат да погледнеш на света с други очи. История за копнежите на сърцето и прошепнатите желания, за надеждата и добрината, които са най-щедрият коледен дар, за чудесата, които ни спохождат, когато най-малко очакваме. Книгата е ориентирата по-скоро към тийн аудиторията, но вярвам, че би се харесала и на по-пораснали читатели. Сюжетът е интересен, макар и донякъде познат, гарниран с нотки на хумор и щипка вълшебство. Има лека интрига около предполагаем любовен триъгълник и мистерията, която витае около един от героите.

Ако сте чели “Десет слепи срещи” и сте харесали книгата, то според мен  “Всичко, което искам за Коледа” от Уенди Лоджия също ще ви допадне. Роман, който ни напомня, че независимо на каква възраст сме, никога не е късно да повярваме в коледното чудо.

Related posts

5 книги, които бих препоръчала на настоящи и бъдещи абитуриенти

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали

“Диамантеното око” – Кейт Куин