Избрани книги за декември 2022 г.

by Хриси

Посрещам първия ден от декември винаги много развълнувана. Фактът, че остават все по-малко дни до Коледа, е едната причина, а другата – Панаирът на книгата е още по-близо. Предстои ни един магичен месец, който се надявам да прекараме заедно. А това са избраните книги, които услужливо ще допринесат за нашето празнично настроение.

“Мадам Кюри и силата да мечтаеш” – Зузана Леонард

Много харесвам поредицата “Бунтарки” на издателство “Емас” и вярвам, че романизираните биографии са чудесен начин да се запознаеш с интересни и знакови личности. В случая се срещаме с Мадам Кюри – първата жена, носителка на Нобелова награда, единствената жена, удостоенa два пъти с Нобелова награда, единственият учен, удостояван с Нобелова награда за постижения в две различни науки, и първата жена преподавателка в Сорбоната. Мария Склодовска, по мъж Кюри, е възпитавана в строгата католическа вяра на полските шляхтичи в XIX век. Тя е едва на десет години, когато се отказва от Бога, заради трагичните загуби, които е преживяла. От малка Мария се интересува от математически задачи и от законите на природата. Мечтае един ден да стане учен, да експериментира и да открива, да докаже на света, че и в науката трябва да има равноправие между половете. Защото и жените могат да учат и да станат лекарки, конструкторки, физички, а не само добри домакини. В Полша това е невъзможно да се случи, а за образование в чужбина не достигат средства на семейството. Но Маня не се отказва и на 16 сключва „договор“ с по-голямата си сестра да работи и да я издържа, докато следва в Париж, а после Броня да ѝ върне „услугата“. И бъдещата велика физичка става гувернантка и домашна учителка в богато семейство, където среща любовта, но и поредното разочарование в живота си… “Мадам Кюри и силата да мечтаеш” от Зузана Леонард е вече по книжарниците.

“Престъплението на Дядо Коледа” – Мейвис Дориъл Хей

„Престъплението на Дядо Коледа“ от Мейвис Дориъл Хей е роман от класическата поредица на Британската библиотека, с която издателство “Еднорог” радват почитателите на добрите мистерии. За разлика от останалите празнични книги, където щастливи семейства се събират за празниците, тук членовете на рода Мелбъри спазват тази традиция по задължение и никак не харесват главата на фамилията – съз Озмънд. Той има свои възгледи за това как трябва да се отбележи светлият празник, а тази година е решил един от гостите да раздаде подаръци на всички, преоблечен като Дядо Коледа. Именно този „Дядо Коледа“ ще открие властния г-н Озмънд с дупка от куршум в главата в неговия кабинет. Ясно е, че много от присъстващите на коледната сбирка не харесват жертвата, но кой от тях е способен да го убие. Отговор на този въпрос трябва да намери полковник Холсток, заел се с разследването. Той живее наблизо и смята, че познава повечето роднини на жертвата, но скоро разбира, че много от представите му са напълно погрешни. На всичкото отгоре единственият човек, който е имал възможност да стреля по сър Озмънд, няма никакъв мотив да го убие. Книгата е по книжарниците.

“Мръсна сделка” – Лорън Ашър

За почитателите на любовния жанр идва първа книга от нова романтична поредица. “Мръсна сделка” от Лорън Ашър е съвременна приказка, която разказва за заветното “И заживели щастливо”. Но тук нямаме рицар на бял кон, а мрачен и самонадеян мъж – Роуан Кейн, известен с каменото си изражение и студения си характер. По ирония на съдбата неговата работа е да продава мечти на хората, като им предоставя магично място, където да се забавляват. Но вместо огромно наследство  неговият дядо и основател на компания “Кейн” е оставил на Роуан и братята му списък със задачи. Ако не ги изпълнят в нужния срок, те ще изгубят всичко.  Роуан трябва да поеме управлението на „Дриймленд“ – първия и най-успешен увеселителен парк, перлата в короната на империята „Кейн“, и да го направи още по-печеливш. А младият мъж умее да преследва целите си, дори те да изискват някоя и друга мръсна сделка…
Зара Гулиан е вероятно най-сърцатият и усмихнат човек в “Дриймленд”, а творческата ѝ натура се изразява с измислянето на атракциони, които да са още по-вълнуващи и магични за посетителите. Тя не одобрява настоящето управление на парка, а за Роуан Кейн има няколко особено цветущи думи, които, под влияние на доза алкохол, изпраща като съобщение. Но вместо да бъде уволнена, на нея ѝ се предоставя възможност да развихри потенциала си. Единственият проблем в случая е една страстна целувка и нарастващото напрежение между нея и Роуан. Финалът на тази история може да прочетете в “Мръсна сделка” от Лорън Ашър. Книгата е на издателство Сиела и е по книжарниците.

“Светецът покровител на втория шанс” – Кристин Саймън

Студените дни са по-топли, когато четеш сърцата и емоционална история. Като “Светецът покровител на втория шанс” от Кристин Саймън. Книгата ни запознава със синьор Сперанца, потомствен управител на сервиз за прахосмукачки и самоназначил се кмет на Промето (население 212 души), който е изправен пред сериозен проблем. Aко общината не намери 70 000 евро, Комисията по водите ще спре водоснабдяването на селцето и ще разсели жителите му. Иначе казано, светът, който синьор Сперанца познава, ще бъде унищожен. В отчаян опит да лансира Промето като топ туристическа дестинация и да попълни фонда за ремонти, синьор Сперанца пуска невинния слух, че филмовата звезда-бунтар-секссимвол-сензация-в-социалните-мрежи Данте Риналди ще снима следващия си филм именно там. За лош късмет, измамата сработва дори прекалено добре и увлича не само почитателите на звездата със съмнителна слава и още по-съмнителен характер, но и местните жители – всички искат да участват в измисления филм. Синьор Маестро, местен богаташ и месар, дори е готов да спонсорира продукцията (и съответно – подмяната на тръбите), ако Сперанца намери роли за петнадесетимата му синове. Отчуждената и намусена дъщеря на самия синьор Сперанца предлага да поеме грима на актьорите, а верният му помощник Смилцо създава сценарий, вдъхновен от неугасващата му страст по Антонела – най-голямата почитателка на Данте Риналди и сигурна изпълнителка на главната роля в (бутафорната) продукция. За негова изненада – и огромен ужас, синьор Сперанца осъзнава, че единственият начин да се измъкне от тази каша, е наистина да направи филма. Но как да стане това, ако звездата Данте Риналди, корифей на актьорското майсторство и повелител на тениските без ръкави, така и не се появи? Или пък още по-лошо… ако той пристигне в Промето с целия си антураж? Книгата е по книжарниците.

“Приятели, любовници и голямото ужасно нещо” – Матю Пери

Познаваме го като Чандлър Бинг – героят с шегите в сериала “Приятели”, но отвъд този образ Матю Пери е просто човек със своите слабости и преживявания. След дългогодишно мълчание, по време на което се е спекулирало много за неговата личност и проблемите, с които се бори, актьорът повдига завесата към личния си живот с автобиографията „Приятели, любовници и голямото ужасно нещо“. В нея се разказва за връзките, пристрастяването и преживяванията на Матю Пери на снимачната площадка на „Приятели“. Какво се е случвало зад кадър на една от най-успешните телевизионни продукции на всички времена, как е успяла да пребори зависимостта си към алкохола и наркотиците и какво му е коствало, както и други истини за “бляскавия” живот на известните – ще четем в “Приятели, любовници и голямото ужасно нещо” от Матю Пери. Книгата идва на български благодарение на издателство РИВА и вече може да се намери по книжарниците.

“Последната книжарница в Лондон” – Мадлин Мартин

Лондон през 1939 г. не е бляскавият град, който младата Грейс Бенет от Дрейтън си е представяла. Вместо да я посрещне с мода и стил, английската столица е набраздена от знаците на приближаващата война, докато Хитлер си проправя път през континентална Европа. Грейс винаги си е мечтала да работи в голям магазин, но вместо това се оказва наета в малка прашна книжарница. Заобиколена от стотици книги, постепенно героинята открива, че между кориците им се крият светове, способни да преведат човек и през най-трудните изпитания, каквото неминуемо е войната. „Последната книжарница в Лондон“ от Мадлин Мартин на издателство “Кръг” идва в началото на декември.

“Коледа в ресторанта на Роуз” – Памела Кели

Ако сте чели “Ресторантът на Роуз” – уютен и разтоварващ роман за три сестри и ресторанта, който наследяват от тяхната баба, то с удоволствие ще се потопите в атмосферата на “Коледа в ресторанта на Роуз”. Книгата е продължение на предишната и ни показва Манди, Ема и Джил година след събитията, за които четохме в предишната история. Манди отскоро е разведена и успешно съчетава работата си в ресторанта със задълженията си на майка на две деца. И макар да има обещаваща нова връзка, тя не иска да бърза. Ема вече е преодоляла шока от раздялата със съпруга си и очаква една различна и много романтична Коледа, защото с Пол са не само заедно в ресторанта, но вече са и двойка. Джил, която отскоро е омъжена за Бил – съдружникът й във фирмата им за наемане на персонал, се е върнала в Манхатън, но със съпруга си планират да прекарат целия декември в Нантъкет, където да работят дистанционно и по-умерено. А в останалото време да помагат в ресторанта, в който се приготвят нови, вкусни ястия по оригинални рецепти, вдъхновени от романтичните връзки и от любовта, завладяла града. Зимите в Нантъкет обикновено са спокойни и скучни, но тази няма да е такава. Предстои вълнуваща Коледа не само за трите сестри, но и за хората, които работят в ресторанта и са се превърнали в голямо задружно семейство. Книгата идва с логото на издателство “Кръгозор” в началото на декември.

“Порцелановата кукла” – Кристен Лъш

В едно далечно царство малко момиче живяло щастливо със семейството си в Москва. Но една лятна нощ всичко се променило и момичето останало самичко с майка си. От всички неща, които можела да помести в скромния им багаж на път за Лондон, майка ѝ избрала да вземе със себе си колекцията си от порцеланови кукли. Десетилетие по-късно Роузи учи в Оксфордския университет, има любящ годеник и обещаващо бъдеще, но отчаяно иска да намери отговори на въпросите, които я измъчват от години. Въоръжена с единственото наследство от отчуждената си майка – тетрадка с написани на ръка зловещи приказни истории, – тя поема на пътешествие в миналото. В родината си младата жена разкрива трагична семейна история, обхващаща три поколения – от Революцията през 1917 г. до последните дни на Съветския съюз. А в основата ѝ стои младата благородничка Тоня, красива като порцеланова кукла, чиито действия отекват през целия век. Колкото по-надълбоко в миналото навлиза Роузи, толкова повече се разкрива истината за цялото ѝ семейство. И преди да е достигнала последната приказка на майка си, тя ще трябва да реши колко от тази истина действително иска да научи. “Порцелановата кукла” от Кристен Лъш на издателство Benitorial идва на 10 декември.

“Обществото Джейн Остин” – Натали Дженър

Джейн Остин прекарва последните осем години от живота си в къщата на брат си в английското провинциално градче Чотън. Сто и петдесет години по-късно, малко след края на Втората световна война, една необичайна група се събира точно там, за да опази наследството на любимата си писателка. В имението има над две хиляди ценни книги и семейни реликви, които ще бъдат безвъзвратно загубени със смъртта на последния наследник. Осмината души, които създават Обществото „Джейн Остин“, са коренно различни, но обединени от любовта си към творчеството на авторката. Сред тях са фермер, млада вдовица, бляскава холивудска звезда  и многоуважаваният местен лекар. Всеки от тях води безмълвна борба с травмите от войната и собствените си житейски драми. Младата прислужница в имението намира писмо на Джейн до сестра й Касандра, в което е споделила най-съкровените си мисли. Сензационно писмо, за чието съществуване светът дори не подозира и което може да промени хода на събитията. Членовете на Обществото се сближават, пораждат се нови приятелства и болката от миналото започва да отшумява. Те са готови на всичко, за да опазят наследството на Остин непокътнато, но дали нейните думи няма да се окажат тяхното спасение? “Обществото на Джейн Остин” от Натали Дженър на издателство “Хермес” се очаква през декември.

“Вълшебство в полунощ” – Ралица Мерджанова

Пет коледни истории разкриват магията на празника във “Вълшебство в полунощ” от Ралица Мерджанова. Книгата се очертава изпълнена с приключения и кани читателите да надникнат в захарната страна, да видят светлитине на Бродуей, да се возят на истински коледен влак и да се включат в спасителната операция на едмо малко момиченце, което иска да върне обратно откраднатата Коледа. Тук всяка приказка се случва в различно време и епоха, но общото между тях и героите в тези истории е, че те успяват да преборят трудностите благодарение на вярата си във вълшебствата. “Вълшебство в полунощ” от Ралица Мерджанова на издателство “Мармот” излиза в началото на декември.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.