“Малкият хотел в Исландия” – Джули Каплин

Тази година имахме късмета да се радваме по-дълго на слънчеви дни и приятни температури. Но в средата на ноември есента полека лека започва да отстъпва, приготвяйки се да посрещне новия сезон. И в този ред на мисли, може би най-зимната и снежна книга, която ще прочетете тази година, е “Малкият хотел в Ислания” от Джули Каплин. Ето защо.

“Малкият хотел в Исландия”:

  • Автор: Джули Каплин
  • Жанр: Чиклит, романтика
  • Страници: 360 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: 2
  • Главни герои: Алекс, Луси
  • Издателство: Софтпрес

Животът на Луси Смарт определено не се движи по план. Останала без работа, с разбито сърце и без каквито и да е перспективи за бъдещето ѝ, тя се съгласява на единственото възможно решение – да замине за Исландия, където я очаква позиция на управител в малък хотел. Длъжността е временна и Луси разполага с два месеца, за да превърне “Северно сияние” в най-романтичната зимна дестинация, ако иска новият собственик да я задържи на работа. И макар хотелът да има значителен потенциал, предизвикателства не липсват – от внезапно спиране на тока в най-натоварената вечер до объркани резервации и недоволни гости. Според персонала виновни са “скритите жители” – митични създания, които създават проблеми, но Луси се опасява, че някой от хотела не я иска тук.

За Алекс Маклафлин престоят му в “Северно сияние” започва като поредната задача, възложена от неговия шеф – да работи под прикритие в хотела, за да изготви доклад за неговото състояние и да прецени дали настоящият управител е подходящ за позицията. И макар в началото да не е убеден в качествата на Луси Смарт, скоро разбира, че е сгрешил и признава, че е очарован от нея. Под магичните цветове на полярното сияние, пред спиращи дъха гледки, вкусвайки изкусителни местни специалитети и изучавайки исландското разбиране за хюга – хюгулехт, Алекс и Луси се влюбват. Въпросът е дали са готови да бъдат напълно открити един с друг и склонни ли са да рискуват в любовта? Остава им да повярват в думите на исландците Petta reddast – всичко ще се нареди.

“Малкият хотел в Исландия” определено се нарежда сред любимите ми зимни четива. За пореден път Джули Каплин успява да разпали онова желание у читателя да пътува и да разширява кръгозора си, като в същото време му поднася топла и сърдечна история, която сгрява душата и помага да цениш още повече домашния уют. Роман за предизвикателствата в живота, най-голямото от които е да намираш начин да ги преодоляваш, за възможностите, които съдбата ни предоставя, и рисковете, независимо успешни или не, като път към щастието и себепознанието. История за любовта, която позволява да разкриеш най-уязвимите ти страни, превръщайки с магията си слабостите в сила, и за доверието като скъпоценен дар, без който тя не може да вирее.

“Малкият хотел в Исландия” ни отвежда на едно от най-студените места в Европа, където можем да се любуваме на красотата на природата в най-суровия ѝ и чист вид. Впечатляващи картини на Северното сияние, на бълбукащи гейзери и ослепителни глетчери, но и на сгушени къщи, от чиито прозорци проблясва огъня от камината – това ни поднася Джули Каплин със своя четвърти роман от поредицата “Романтични бягства”. Авторката ни позволява да опознаем ежедневието, културата и бита на исландците, без да навлиза в отегчителни подробности. Разказва за “скритите жители” – митични същества, които имат склонност да правят бели, за специалитети от местната кухня (може би твърде екзотична за мен), за тамошните тълкувания на хюга философията и най-вече за вярването на хората, че рано или късно всичко ще се нареди.

Хюгулехт означава да се наслаждаваш на уюта, да отделяш време да се радваш на обикновените неща в живота, които пораждат усещане за топлина и благополучие.

Отсядаме в не много голям хотел, на който главната героиня става управител. Гостоприемната обстановка не пасва на хаоса, който цари сред персонала – беше особено интересно да се проследи как се движат зъбните колела на хотелския мениджмънт, така че всичко да върви като добре смазана машина. Луси Смарт многократно бе изправяне пред любопитни казуси, изискващи бърза реакция и твърда ръка, но също така тя често напомняше колко е важно хората в един колектив да се разбират и да си помагат. Приятелството, което се роди между нея и колегите ѝ, носеше онова топло усещане за сплотеност и хармония.

“Малкият хотел в Исландия” е чиклит роман – макар да има вплетена романтична нишка в сюжета си, тя не е водещият фокус. На първо място идва главната героиня с всички драматични събития от нейното минало и желанието ѝ да отгърне нова страница. За Джули Каплин метаморфозата, през която Луси преминава, е много по-важна заради посланието, с което е натоварена – да убеди читателите колко е важно да не поемат вината за чуждите грешки, да откъсват от живота си всеки, който по някакъв начин ги тормози – било то в професионален, или в личен в план, да отстояват собствените си принципи и най-вече да вярват във възможностите си. Да не се страхуват да живеят пълноценно заради грешки, допуснати в миналото!

Що се отнася до любовния план – Джули Каплин се е погрижила да ни запознае по-отблизо с шотландеца Алекс, който срещнахме и в “Малката сладкарница в Париж”. Че е очарователен – то е ясно, но всъщност това, което го прави толкова привлекателен в очите на всяка жена, е фактът, че е добър и принципен човек. Със сигурност не е рицарят на бял кон, защото не е идеален (а и в духа на еманципацията жените днес не се нуждаят от такъв), но не е и лошото момче, което да си играе с чувствата на половинката си. Най-умното решение на Луси Смарт бе да му даде шанс.

Накратко, “Малкият хотел в Исландия” от Джули Каплин е идеалното зимно четиво. Със снежните пейзажи и топлите емоции, с горещата любов и студената красота на Исландия това е роман, в който с удоволствие може да се изгубиш.

Related posts

5 книги, които бих препоръчала на настоящи и бъдещи абитуриенти

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали

“Диамантеното око” – Кейт Куин