“Коледа край камината” – Джени Хейл

by Хриси

Не можем да започнем подготовката за коледните празници без нова книга от Джени Хейл. “Коледа край камината” е сладка като горещо какао след изтощителен ден, романтична и вълшебна като заснежено утро.

“Коледа край камината”:

  • Автор: Джени Хейл
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 272 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: 1
  • Главни герои: Лейла, Тео
  • Издателство: Хермес

За Лайла, която е загубила родителите си, коледните празници са най-тежкият и самотен период. Тази година обаче тя ще посрещне празника с най-добрите си приятелки в кокетни вили насред заснежените склонове на Тенеси. Но очакваната зимна приказка се оказва мираж – градчето е скучно и почти безлюдно, а вилите са занемарени. Момичетата се колебаят дали да не анулират резервацията си, но сърце не им дава да разочароват собственичката, милата вдовица Елинор. Затова се залавят да вдъхнат нов живот и коледен дух на вилите. Налага се приятелките на Лайла да си тръгнат преждевременно, но тя остава, за да довърши реновирането. А и така ще има възможност да опознае Тео, грубия и надменен собственик на местното кафене. Младата жена обаче е заинтригувана да разбере какво се крие под непроницаемата му външност. Дали тази година най-накрая няма да получи подаръка, за който винаги е мечтала? Защото на Коледа се случват чудеса, достатъчна е само щипка магия, чаша горещ ябълков сайдер край камината и някой, когото да целунеш под имела.

Коледните романи на Джени Хейл са като приказки за пораснали момичета. Подобно на историите от детството, в които принцът и принцесата винаги получават тяхното “и заживели щастливо”, тук също знаеш, че щастливата развръзка е въпрос на време. Но тази яснота е източник по-скоро на комфорт и спокойствие, отколкото на раздразнение. Нещо повече – книги като “Коледа край камината” са предпочитани (и препрочитани) от своите почитатели именно заради обещанието, че каквото и да се обърка в живота на героите, накрая всичко ще се нареди. Особено когато става дума за съвършената коледна история.

“Коледа край камината” е типичният празничен роман – лек, приятен, непретенциозен, той осигурява нужната почивка от действителността, която и без това предколедно винаги е доста напрегната.  История за дома – за онова място, към което чувстваш, че принадлежиш, и където искаш да прекараш Коледа. За хората, с които искаш да споделиш магията на празника – да се възнаградиш, като станеш свидетел на техните усмивки и неподправена радост. Роман за доброто като най-явното проявление на коледния дух, което с еуфорията си заразява и околните. Книга за семейството – не по кръвна група, а по енергиен заряд, който пулсира и озярява всичко около теб, когато си с правилните хора, и за любовта – може би най-съвършения пример за нещо магично, което се среща в реалността.

Подобно на другите романи на Джени Хейл този тук също е изпъстрен с детайли, които създават идеалната коледна атмосфера. Описанията на авторката събуждат сетивата и отварят съзнанието за една празнична картина, наситена с аромати, вкусове и цветове, но най-вече с усещането, че си вкъщи. От страниците на “Коледа край камината” ухае на канела и джинджифил, а от страниците ѝ струи топлина, с каквато се изпълва малката вила на Лайла, но не заради украсата, която тя подбира с толкова любов, а заради хубавите емоции, които щедро раздава.

Разбира се, книгата е преди всичко романтична, така че на фокус е любовният живот на Лайла и най-вече постепенно зараждащата се връзка с навъсения и загадъчен собственик на местното кафене – Тео. Именно около деликатното положение, в което той се намира, възниква и интригата в историята, а посланието е ясно – в живота не можеш да избягаш от две неща: проблемите и любовта. А докато следим отношенията между тази двойка, четем за преобразяването на курортния комплекс край Тенеси и се радваме на предпразничната програма в малкото градче, където Лейла е отседнала.

Накратко, “Коледа край камината” от Джени Хейл няма да разочарова почитателите на авторката. Както винаги тя им е осигурила романтично бягство точно за Коледа.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.