“Зимна ванилия” – Мануела Инуса

by Хриси

След романтичната поредица за жените от ул. Валери Лейн почитателите на Мануела Инуса с нетърпение очакваха появата на първата книга от нова серия истории за щастието да откриеш любовта. “Зимна ванилия” идва тъкмо като за празничния сезон и е заредена с добро настроение и ухание на ванилия.

“Зимна ванилия”:

  • Автор: Мануела Инуса
  • Жанр: Чиклит, романтика
  • Страници:
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: 3
  • Главни герои: Сесилия, Ричард, Джулия, Бенедикт
  • Издателство: Хермес

Сесилия се грижи за своята ферма за ванилия в Калифорния с много любов. Тя не само произвежда подправката, но и приготвя всякакви вкусни изкушения с нея. И е така отдадена на своята страст, че не ѝ остава време дори за най-добрата ѝ приятелка Джулия, а какво остава за любовен живот. Скоро обаче това ще се промени, защото от телевизията са научили за уникалните качества на ванилията на Сесилия и искат да излъчат репортаж за нея. А той предизвиква интереса не само на потенциални клиенти. Ричард Банкс е собственик на луксозен хотел на езерото Тахо. Той е запленен от думите на младата жена, която вижда по телевизията, и иска на всяка цена да се запознае с нея. Затова замисля сложен план, в който са замесени най-добрият му приятел, набързо организиран семинар за подправки и няколко пакета от прочутите ванилови курабийки на Сесилия. В заснежения курорт Тахо между приказки за ванилия и тайни погледи Сесилия я очаква най-голямото чудо в живота ѝ.

Започвам “Зимна ванилия” от Мануела Инуса с ясното съзнание, че ще ми се отвори апетит. От предишната ѝ поредица знам колко живо описва кулинарните изкушения и лакомствата, с които момичетата от Валери Лейн празнуваха своите срещи. Разбира се, оказвам се права. Защото от новия роман на авторката ухае така примамливо на ванилия, че за пръв път като че ли оценявам качествата на тази толкова позната и разпространена в сладкарството подправка. Но има и нещо повече. В историята тук ванилията е синоним на любов – като тази на родителите на Сесилия, на грижовност – с каквато главната героиня подхожда към своите най-близки хора, на отдаденост – с която младата жена се посвещава на малкия си бизнес.

В “Зимна ванилия” пътуваме из Калифорния и опознаваме района на Сан Франциско. Макар регионът да е известен предимно с лозовите си насаждения, сред тях като бисер в короната се отличава фермата на Сесилия за ванилия. Авторката се е постарала да ни разкаже доста за култивирането, спецификите и използването на ароматната подправка, като излизат извън познатите за нашите ширини кулинарни рамки и включва съставката в разнообразни сосове и ястия. На този фон се разгръща историята на главната героиня, чиито родители са починали, а тя е наследила бизнеса от баща си. Освен нейния глас, чуваме този на най-добрата ѝ приятелка, която е имала трудно и изпълнено с разочарования детство, както и на мъжа, който открива в Сесилия сродната си душа.

Преплитайки различни нишки, Мануела Инуса създава увлекателен сюжет, в който всеки ще открие по нещо. Балансът между сладкото и горчивото в живота е нещо, с което Сесилия е свикнала, а авторката е успяла умело да предаде и в книгата си. Разгръщайки различните истории на героите, Мануела Инуса балансира между по-тежките и деликатни теми и разтоварващия и иначе по-лек характер на романа. Ретроспективните моменти, с които приятелката на Сесилия – Джулия, ни връщаше към миналото, внасяха динамика в иначе плавната и хронологична сюжетна линия, но също така подчертаваха контраста между самотния и нещастен живот на отхвърления и късмета и радостта да споделяш дните си с хора, които те ценят и обичат.

Що се отнася до любовта, тя идва едва във втората половина от книгата. Фактът, че главният герой – Ричард, е по-неуверен и срамежлив в опитите си да ухажва Сесилия, създаваше забавни диалози и наистина сладки моменти. Отново се подчертаваше как отношенията между родителите рефлектират върху децата, включително и на по-късен етап, насочвайки ги към това, което категорично искат или не желаят в живота си. В случая Ричард бе категоричен, че отношението му към любовта и жените се различава драстично от това на баща му и той бе готов да вложи цялото си сърце и енергия, за да покаже на Сесилия колко силни са чувствата му.

Имам един проблем с книгите на Мануела Инуса, който явно и в тази поредица ще си го преживявам. Ако при романите за жените от Валери Лейн историите ми бяха по-къси и някак незавършени или по-скоро – твърде забързани, то тук пък ми се струва, че книгата е една идея по-протяжна, отколкото заслужава. Искаше ми се историята да е по-фокусирана върху Сесилия и нейната ферма, а вмъкването на гледната точка на Джулия като че ли носеше това усещане за разпиляност, с което останах.

При всички положения обаче бих препоръчала “Зимна ванилия” от Мануела Инуса, ако сте в настроение за приятен и разтоварващ зимен роман, както и ако не се страхувате от значителните количества сладки, които ще искате да хапнете, докато четете. Може дори да се вдъхновите да ги приготвите сами, следвайки рецептата на Сесилия в края на изданието.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.