“Бягство по Коледа” – Сара Морган

by Хриси

Мисля, че е време да открием сезона на тематичните коледни четива. Да обърнем внимание на книги, които са заредени с уюта и магията на празниците и вдъхновяват читателите да се оставят в ръцете на празничния дух. Романи като топла прегръдка, в която се разтапяш след дълъг ден. Такъв тип история ни предлага и “Бягство по Коледа” от Сара Морган.

“Бягство по Коледа”:

  • Автор: Сара Морган
  • Жанр: Романтика, дамска проза
  • Страници: 376
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: 3
  • Главни герои: Аликс, Зак, Кристи, Себ, Робин
  • Издателство: Сиела

Кристи Съливан отдавна е планирала перфектната почивка по Коледа. Пътуване до Лапландия със семейството и най-добрата й приятелка в луксозен курорт, където да наблюдават северното сияние, да карат шейни, теглени от кучета, и да правят снежни човеци. Само дни преди празниците обаче нещата едно по едно започват да се объркват. Първо с уж идиличната къща в провинцията, а след това и със семейството и съпруга ѝ. Но Коледата на семейство Съливан може да бъде спасена. Аликс, най-добрата приятелка на Кристи, се съгласява да заведе нейната дъщеря на екскурзията, докато Кристи и съпругът ѝ останат сами, за да изяснят отношенията си и да си признаят всичко, което досега са крили един от друг. В Лапландия с Аликс обаче идва и Зак – честен, смел и добре изглеждащ мъж, когото Аликс би обикнала веднага, ако не беше едно недоразумение отпреди години, за което никой друг не знае.

Трябва да си призная, че Сара Морган не е ново име за мен. Запозната съм с други две нейни коледни книги и вече имам създадени впечатления относно стила ѝ на писане, който бих казала, че доста ми пасва. От една страна, подобно на книгите на Джени Хейл, в историите на Сара Морган читателите могат да се насладят на празничната атмосфера, от друга, в духа на романите на Карън Суон, могат да проследят как героите се справят с реални житейски проблеми и намират изход от тях. “Бягство по Коледа” е книга за вълшебството на празника – да сплотява хората, да им дава възможност да поправят грешките и да бъдат по-добри към себе си и към околните. История за приятелството, за семейството и любовта. А нима не е това смисълът на Коледа?

Сара Морган преплита три сюжетни линии, всяка от които разглежда различна тема. Историята на Кристи е свързана с предизвикателствата в един брак и с идеята, че една връзка се основава толкова на любов, колкото и на взаимно доверие и разбиране. Много се застъпваше въпросът кои сме ние като личности извън отношенията ни с партньора и каква част губим или променяме в хода на времето. Говореше се за отговорностите, с които е натоварено едно семейство, за мечтите и целите и за онзи ненужен перфекционизъм, към който мнозина са склонни. Перфекционизъм, който задушава и не позволява да се насладиш истински на живота.

Ако историята на Кристи бе една идея по-драматична, то тази на Аликс пък носеше онази характерна романтична атмосфера, присъща на типичните коледни романи. Именно тази нишка ни отвежда в Лапландия и ни оставя да се насладим на типично местни преживявания и ястия, опознавайки бегло културата на това магично място. В частта на Аликс се коментираше страхът от обвързване и емоционалният багаж, който наследяваме от нашите родители. Фактори, които оказваха сериозно влияние върху любовния ѝ живот и резервираното ѝ отношение спрямо Зак, но и които той успя да преодолее с упоритост и отдаденост. Именно тук се говореше, че човек е най-уязвим и едновременно с това най-силен, когато е влюбен. Може би тази част от книгата беше и най-забавната, тъй като двамата герои често влизаха в (ненужни) спорове.

Най-малко е разгърната историята на Робин – непознатата леля на Кристи. Тук по-скоро се наблягаше на идеята, че всеки може да се промени и се нуждае от втори шанс. Прошката беше нещото, което Робин отчаяно бе искала да получи – не толкова от своята сестра, с която са изгубили връзка, колкото от себе си. Да приеме, че е допуснала грешка, но по-важното е, че е намерила начин да излезе от омагьосания кръг, в който се е намирала.

Покрай свързаността между Аликс и Кристи се дискутираше доста и темата за приятелството, което подобно на любовта също еволюира и се трансформира. Като всяка връзка, то също изисква грижа, внимание и откритост, в противен случай закърнява и умира. Понякога обаче най-трудно е да си откровен с най-близките ти хора, защото се страхуваш, че може да ги нараниш. И от тук произхождаха проблемите, с които двете жени трябваше да се справят.

Книгата е коледна по един приятен и ненатрапчив начин, така че я препоръчвам и ако си търсите зимен роман, с който да се разтоварите. Самата Сара Морган пише увлекателно, с нотки на хумор, поставен на правилното място, с отношение и грижа към нейните герои. Някои от тях ще ви станат симпатични, други вероятно ще ви е по-трудно да разберете, но при всички случаи няма да ви оставят безразлични и ще ви е интересно да проследите как се развива историята им.

Накратко. “Бягство по Коледа” ви осигурява безплатен билет до Лапландия, разказва ви не една, а цели две романтични истории и носи коледния дух в сърцето си. Или иначе казано – напълно подходящ кандидат за предколедно книжно бягство.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.