“It starts with us” – Колийн Хувър

by Хриси

Появата на “It Starts With Us” от Колийн Хувър се превърна в едно от книжните събития на годината. Популярността на авторката продължава да расте благодарение на отдадените ѝ фенове в социалните мрежи и всички се вълнуват от историята на Лили и Атлас, която дълго време чакаше своето продължение. То вече е факт и както винаги, Колийн Хувър не разочарова.

“It Starts With Us”:

  • Автор: Колийн Хувър
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 336 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: 2
  • Главни герои: Атлас, Лили, Райли

Когато Лили и Атлас се сблъскват на улицата за пръв път след повече от година и половина, без да са се виждали, и за двамата е ясно, че чувствата, които са изпитвали един към друг, все още са там. Да им се отдадат звучи едновременно като най-лесното, но и най-трудното нещо на света. Лили е финализирала развода си с бившия си съпруг и за момента двамата поделят грижите по дъщеричката им, но за младата жена е ясно, че една погрешка стъпка може да създаде сериозни проблеми и да я върне в изходна позиция. Въпросът е докога ще търпи друг да диктува живота ѝ? Атлас пък тъкмо е отворил нов ресторант, но очевидно някой се опитва да му привлече вниманието, след като няколко пъти един от обектите става жертва на вандализъм. Става ясно, че миналото на Атлас се промъква в настоящето по неочакван начин, а истината, която той ще научи, ще го натовари с още отговорности. Докато Атлас и Лили се учат да балансират с различните роли в живота, двамата търсят път един към друг. Защото в едно са напълно сигурни – дошъл е моментът за тяхната история. 

Когато чета нова книга от Колийн Хувър, си припомням защо обичам романтичния жанр и какво търся в него. Харесва ми как разнищва всевъзможни житейски ситуации, как никога не губи чисто човешкото отношение към героите си, как изследва внимателно нюансите във взаимоотношенията между хората, в любовта, в семейството.  “It Starts With Us” беше написана от авторката по молба на нейните почитатели и това, да си призная, малко ме притесняваше. Колийн е известна със своята импулсивност, която подхранва нейния талант и ѝ помага да го култивира, затова не бях сигурна как една такава външна намеса би се отразила на писането ѝ. Притесненията ми се оказаха безпочвени, тъй като авторката е създала книга, ръководейки се от нуждите на нейните герои, а не от тези на читателите. Резултатът е пъстър, емоционален и красив роман за любовта, която процъфтява при всякакви условия и намира начин да преживее дори най-суровите изпитания.

Истината е, че Атлас и Лили заслужаваха тази книга. Тя може да не е най-значимият и велик шедьовър в литературата (въобще и не претендира за такова нещо), със сигурност има и по-добри романи на Колийн Хувър, но някои истории изискват продължение. Герои като Атлас и Лили карат читателя да вярва, че колкото и несправедлив или жесток да е понякога животът, колкото и коравосърдечен и груб да е, все пак ако му отвръщаш с добрина, ако съхраниш човещината и разбирането, ако избереш да обичаш и да продължиш напред, вместо да трупаш гняв и омраза, тогава рано или късно той ще се смири. И ще ти се отплати с този щастлив край, за който всеки копнее, и който се превръща в своеобразно ново начало на една по-добра история.

Харесва ми, че Колийн Хувър продължава да разглежда Атлас и Лили толков като двойка, колкото и като отделни личности със собствени проблеми. Историята на Лили е посветена на жените, които са били жертва на домашно насилие и са избягали от токсична връзка. Тя говори много за предизвикателствата, пред които е изправен един самотен родител, за отговорностите на една майка, която поставя щастието и здравето на детето си пред всичко останало, за страховете и мечтите ѝ. Много се коментираше и въпросът с развода, но не толкова като юридически процес, през който една двойка минава, а като адаптация към новите роли и взаимоотношения, които възникват. Адаптация, която изисква поставяне на граници – нещо, на което Лили постепенно се научава. Що се отнася до Атлас, при него историята се връща обратно към връзката с родителите от ранните години и как тя се отразява на оформянето на характера. Сякаш продължил по стъпките на бога, на когото е кръстен, Атлас носеше тежък товар на раменете си – трябваше да убеди едно дете, че е достойно да бъде обичано; да помогне на една жена да постави ново начало в живота си, без да ѝ отнема правото да направи първата крачка; да докаже пред себе си, че постигнатите успехи са плод не на случайност, а на труд и талант. И все пак, говорим за герой от книга на Колийн Хувър – ясно е, че той ще се справи безупречно с всяко предизвикателство.

Имаше някои наистина силни сцени в книгата. Може би най-ярко впечатление ми направи скандалът между Атлас и бившия мъж на Лили, по време на който се каза нещо много важно – независимо колко наранени са възрастните, техните желания остават на заден план, когато в историята има замесено дете. В този ред на мисли, едно от нещата, които ми харесаха в “It Starts With Us”, беше колко зряло се държата героите – сякаш в поведението им се съдържа един своеобразен апел на авторката към хора, изпаднали в сходна ситуация, да взимат пример и да намират сили да се държат човешки един с друг. Друг момент, който особено ме впечатли, беше разговорът между Атлас и по-малкия му брат  и най-вече частта, в която двамата решават, че ще поставят начало на ново родословно дърво. Такова, което никне обгрижвано с любов, а не заливано с омраза.

Мисля, че стана ясно, че за мен “It Starts With Us” беше истинска наслада. Романът е насочен към откровени идеалисти и заклети романтици. Ако не сте от тях, изберете си нещо друго за четене.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.