Избрани книги за ноември

by Хриси

Време е за новите заглавия за месеца. Признавам си, че има такива, които чакам с голямо нетърпение, и други, които определено успяха да провокират интереса ми. Ето кои са книгите за ноември!

“Очарователен негодник” – Джулия Куин

Поредицата за семейство Бриджъртън се увеличава с още една книга, този път посветен на Франческа Бриджъртън. Всеки има повратен момент в живота си. Момент, който преобръща всичко завинаги. За Майкъл Стърлинг, най-скандалният покорител на женски сърца, този момент настъпва, когато за първи път вижда Франческа Бриджъртън. След безброй авантюри, в които сърцето му е останало свободно, само един поглед към нея е достатъчен, за да го накара да се влюби до полуда. Но за негово нещастие само след броени часове Франческа ще се омъжи за негов близък приятел. Минава време и Майкъл става граф, а обстоятелствата са оставили Франческа свободна и необвързана. Но проблемът е, че тя все още гледа на него само като на най-близкия си приятел и довереник. Майкъл няма куража да ѝ признае любовта си, докато една нощ той се оказва изненаданият от нейната дързост. И определено смята да не пропилява шанса си. “Очарователен негодник” на издателство Ибис е вече по книжарниците.

“Прислужница” – Стефани Ленд

Не знам дали сте гледали сериала по Netflix, но да ви кажа, че книгата “Прислужница” от Стефани Ленд е по-добра. В нея се запознаваме отблизо с живота на 28-годишната Стефани, която вместо да преследва мечтите си (да учи в университет и да стане писател), се отдава на непланирано майчинство, което изцяло преобръща живота ѝ. Когато двете с новородената й дъщеря се оказват на прага на оцеляването и са принудени да живеят в приют за бездомни, тя започва работа като прислужница – почиства чужди къщи с надеждата да сложи ред в собствения си живот. Наред с умората от физическия труд, Стефани трябва да се бори и с укорителните погледи и предразсъдъците на хората, които смятат, че бедните сами са си виновни за положението, в което са изпаднали. Собствениците на къщите, в които Стефани работи, често забравят, че срещу тях стои човек, а не услуга и макар да ѝ показват най-интимните кътчета на техния дом, дори не могат да запомнят името ѝ.  Но желанието на Стефани да осигури нормален живот за дъщеря си не стихва Затова след дългите часове с парцал в ръка, тя сяда пред компютъра, за да следва онлайн, и започва да пише в блог, който един ден се превръща в основа на дебютната й книга и в успешен сериал по стрийминг платформата. “Прислужница” от Стефани Ленд на издателство Софтпрес е вече в книжарниците.

“Дъщерите на Тъкачната вила” – Ане Якобс

Продължението на “Тъкачната вила” от Ане Якобс – “Дъщерите на Тъкачната вила”, на издателство Lemur вече е по книжарниците. Връщаме се в Аугсбург през 1916 г. Над бляскавия живот в семейното имение на богатите индустриалци Мелцернадвисва сянката на историческите събития. Дъщерите на Тъкачната вила са принудени да я превърнат в лазарет, а мъжете да отидат на фронта. Междувременно младата съпруга на Паул Мелцер, Мари, е изправена пред огромна отговорност – тя трябва да спаси тъкачната фабрика и да помогне на сестрите на съпруга си да преодолеят изпитанията на бурния период. Сираче до неотдавна, Мари не се страхува от предизвикателствата, но надеждата ѝ да прегърне отново любимия си, е подложена на неспирните удари на съдбата. А един ден пред вратата на имението се появява елегантният лейтенант Ернст фон Клипщайн, решен да не губи от поглед красивата жена, която държи в способните си ръце бъдещето на семейство Мелцер.

“Зимните хора” – Дженифър Макмеън

Нова книга от авторката на “Удавниците”. “Зимните хора” от Дженифър Макмеън ни отвежда в малко градче във Върмонт, около което витаят странни и мрачни легенди. Те разказват за мистериозни случаи на изчезнали хора, а някои от местните дори вярват, че по улиците на градчето броди призракът на Сара Харисън Шей. През 1908 г. тя е била намерена мъртва на ливадата зад къщата си, само няколко месеца след като трагичната смърт на дъщеря ѝ Гърти едва не я е побъркала. Рути не вярва в хорски приказки и истории, но когато един ден майка ѝ изчезва безследно, тя започва да се съмнява, че Уест Хол наистина крие тъмни тайни. Съмнението се засилва, когато със сестричката ѝ откриват екземпляр от дневника на Сара Харисън Шей, скрит в собствения им дом. И докато Рути се опитва да разгадае причината за изчезването на майка си, се оказва, че тя не е единствената, която търси загубен близък. Но може би само тя би могла да предотврати преповтарянето на (грешки от)миналото. “Зимните хора” на издателство Benitorial излиза на 2 ноември.

“Зимна ванилия” – Мануела Инуса

Мануела Инуса ни е позната с поредицата за магазинчетата от “Валери Лейн”, която беше доста приятна. Издателство “Хермес” е избрало да издаде и другата серия на авторката – “Калифорнийски мечти”, а “Зимна ванилия” е първото заглавие и идва тъкмо за началото на предпразничната еуфория. Книгата ни среща със  Сесилия, която има ферма за ванилия в Калифорния, където не само произвежда популярната подправка, но и приготвя всякакви вкусни изкушения с нея. Работата поглъща цялото ѝ време и не оставя дори пролука за личен живот. Но след като от телевизията научават за уникалните качества на ванилията на Сесилия и решават да излъчат репортаж за нея, интересът към мястото и собственичката рязко нарастват. Сред впечатлените от Сесилия е Ричард Банкс – собственик на луксозен хотел на езерото Тахо. Той е решен на всяка цена да се запознае с очарователната дама и затова замисля сложен план, в който са замесени най-добрият му приятел, набързо организиран семинар за подправки и няколко пакета от прочутите ванилови курабийки на Сесилия. “Зимна ванилия” от Мануела Инуса излиза на 1 ноември.

“Не заспивай” – Мегън Голдинг

За трилър на месец ноември се спирам на “Не заспивай” от Мегън Голдинг. В него се запознаваме с Лив Рийз – млада жена, която се събужда в такси, без да знае как се е озовала там. Когато се опитва да се прибере в апартамента си, заварва непознати. Телефонът ѝ липсва, но открива у себе си нещо шокиращо – окървавен нож. Ръцете ѝ са покрити с надраскани съобщения: НЕ ЗАСПИВАЙ. Превъртайки лентата две години назад, виждаме Лив като успешен журналист в популярно списание – ярък контраст с настоящето ѝ положение. Докато се лута из Ню Йорк, който изглежда съвършено различно от спомените ѝ, по новините съобщават за убийство, при което кръвта на жертвата е използвана за надпис на прозореца: СЪБУДИ СЕ! Ужасена, Лив се пита какво ли е правила снощи… И защо не помни нищо от последните две години? Извършила ли е настина престъпление и какво се случва в живота ѝ? Ще научим, като прочетем “Не заспивай” от Мегън Голдин. Книгата е на издателство Ера и излиза на 8 ноември.

“Мечтатели” – Никълъс Спаркс

В средата на ноември очакваме на български новият роман на Никълъс Спаркс – “Мечтатели”. В него четем за Колби Милс – брилянтен музикант, чиято кариера е прекъсната преждевременно заради разтърсваща трагедия. В резултат на нея Колби изоставя музиката и застава начело на семейна ферма в Северна Каролина. Но когато вижда Морган Лий, светът му изведнъж се преобръща и той все повече се замисля за мечтите, които е загърбил, и отговорността, с която сам се е натоварил. Морган е дъщеря на заможни лекари от Чикаго, завършила престижен музикален колеж с амбицията да се премести в Нашвил и да се превърне в звезда. Колби и Морган се допълват в романтичен и музикален аспект както дори не са си мечтали. За разлика от тях Бевърли е на съвсем друг вид емоционално пътуване. Тя бяга от съпруг насилник с шестгодишния си син и се опитва да създаде нов живот за тях. Парите ѝ свършват, а опасността сякаш дебне иззад всеки ъгъл… затова Бевърли взима отчаяно решение, което ще постави под съмнение всичко, в което някога е вярвала. Съдбата ще събере тримата в мрежа от променящи живота връзки… карайки всеки да се чуди дали мечтата за по-добър живот може някога да пребори тежестта на миналото. “Мечтатели” излиза с логото на издателство Ера на 15 ноември.

“Моят хюга дом” – Майк Викинг

Като човек, който обича да си стои вкъщи и да се радва на домашния уют, бих казала, че всяка книга от Майк Викинг си е повод за малък празник. В “Моят хюга дом” авторът обяснява как дизайнът на домовете влияе на качеството на живот и как благодарение на хюга можем да създадем възможно най-добрата среда за нашето здраве и благополучие. Като се позовава на последните проучвания на Института на щастието в Копенхаген, авторът дава идеи за малки промени, с които да постигнем впечатляващи резултати: как стаята да изглежда по-просторна, защо да събираме гостите си около кръгла маса (йес! хубаво, че я смених) и как да използваме правилно осветлението (нещо, което ми е много трудно да си харесам). Съветите му са събрани между кориците на “Моят хюга дом”, който излиза на  22 ноември.

Обръщам внимание и на това красиво издание на “Джейн Еър” от Шарлот Бронте, с което издателство Сиела ще ни зарадват през ноември.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.