“Търсачите на звънчета” – Рос Монтгомъри

Наближава Хелоуин и децата се ослушват за страховити и мрачни истории. Такива, които отлично пресъздават магията на празника и те провокират да се изправиш срещу вълшебни същества, но също така те убеждават, че имаш силата да ги надвиеш. Точно такъв детски роман е “Търсачите на звънчета” от Рос Монтгомъри.

“Търсачите на звънчета”:

  • Автор: Рос Монтгомъри
  • Жанр: Детски роман, фентъзи
  • Страници: 320 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Главни герои: Яни, Ейми, лорд Ренуин, Густивър
  • Издателство: Лютиче

Когато коварен елф подменя малката сестричка на единайсетгодишния Яни с дете на феите, момчето се впуска в надпревара с времето, за да си я върне. Елфите обожават да сключват измамни сделки и на Яни няма да му е лесно да я спаси. С помощта на братовчедка си Ейми и подмененото дете той се отправя към магическия свят на елфите, където ще стигне до Крепостта на гоблините и още магически места. Яни ще има нужда от всяка частица кураж и дори няколко измами, за да надхитри елфа, да разреши трите магически загадки и да спаси сестра си.

“Търсачите на звънчета” от Рос Монтгомъри е магична история, която е предназначена за деца, но според мен спокойно може да се чете и от по-пораснали фенове на фентъзи жанра. Тук читателите ще срещнат гоблини, призраци и един говорещ пътепоказател, който лично на мен ми стана много любим. Ще се изправят срещу зъл елф, който е омагьосал елфските земи, за да може да трупа още повече власт и могъщество и да управлява, без да има опасност някой да му открадне трона. А междувременно този красив и пъстър свят на вълшебство и магия се руши, покрит от мрачната пелерина на безнадежността. Но като във всяка приказка, която разказва за борбата срещу злото, има и някой, който помага на доброто да възтържествува. Тук в приключението ни повежда едно обикновено момче Яни и неговата братовчедка, които трябва да решат три задачи, ако искат да се измъкнат живи от Лесодив и да спасят сестричката на Яни.

Книгата е доста динамична – реално действието се развива в рамките на една вечер, а фактът, че Яни и Ейми нямат никакво време за губене, задава това бързо темпо и мотивират читателя да препуска по страниците на романа, за да научи какво се е случило накрая. Историята е увлекателно разказана, с множество детайли, които стимулират детското въображение и му помагат да изгради в представите си един магичен свят, който звучи съвсем реално и правдоподобно. Допадна ми как авторът вплита елементи от англосаксонската митология, превръщайки книгата от обикновена приказка за Хелоуин във фентъзи роман с всички присъщи за него елементи, само че адаптиран за деца. Другото, което отличава “Търсачите на звънчета” от останалите детски романи, е фактът, че историята тук е една идея по-мрачна и напрегната. Това всъщност е доста хитър подход да привлечеш подрастващи читатели, защото хем им даваш нещо, съобразено с тяхната възраст, хем не ги караш да се чувстват малки в старанието си да ги предпазиш от страховитите

В сюжетен план може би най-интересно ми беше да проследя трите задачи и най-вече да видя как ще бъдат разрешени. Вярвам, че герои като Яни и Ейми учат децата на находчивост, съобразителност и кураж. А тяхната история показва, че знанието и истинските добродетели са най-силното оръжие срещу злото. Другото, което е важно да се отбележи като тема и послание в романа, е неговата насоченост към деца, които имат по-малки брат или сестра. Историята много добре показва връзката между братя и сестри и акцентира на идеята, че дори понякога единият да дразни другият, помежду им ги свързва нещо, по-силно от всяка магия – обичта.

Накратко, мисля, че “Търсачите на звънчета” от Рос Монтгомъри е един наистина завладяващ детски роман, който идеално се вписва в есенната атмосфера и магията на Хелоуин. Освен това мисля, че е добро решение за онези родители, които искат да докажат на децата си, че четенето не е скучно, а книгите могат да те отведат на наистина невероятни места.

Related posts

5 книги, които бих препоръчала на настоящи и бъдещи абитуриенти

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали

“Диамантеното око” – Кейт Куин