Избрани книги за октомври 2022 г.

by Хриси

В разгара на есента четем трогателни истории, вдъхновени от действителни събития, романи с мрачна атмосфера и загадка за разплитане, но отправяме поглед и напред, оставяйки коледният дух леко да нашепва в ухото ни, че идва и неговото време. Ето и кои са избраните книги за октомври 2022г.

“Три сестри” – Хедър Морис

Това е третата книга от поредицата на Хедър Морис. След “Татуировчикът от Аушвиц” и “Пътят на Силка” идва ред за историята на “Три сестри”. През 1942 г. Либи е изпратена в Аушвиц, а най-голямата ѝ сестра Сиби тръгва с нея, за да я закриля, както е обещала. Магда попада в Аушвиц-Биркенау две години по-късно, където трите сестри се събират и са заедно в изпитанията, които ги очакват и в лагера, и в походите на смъртта. Пътят на трите сестри към Обетованата земя е труден, трудно е и изграждането на новата им родина – Израел. Но те са заедно и до край изпълняват обета си да си бъдат опора една на друга. Книгата е логото на издателство “Рива” и вече е по книжарниците.

“Четирите вятъра” – Кристин Хана

Кристин Хана е талантлив разказвач, чиито истории вълнуват и вдъхновяват. “Четирите вятъра” не прави изключение. 30-те години на миналия век са едни от най-мрачните за жителите на южните щати, засегнати от Сушата. Финансовите последици от Голямата депресия и природните катаклизми, които правят земята безплодна, изправят хората пред глад и бедност с невиждани размери. В тези несигурни времена Елза, подобно на много други, е изправена пред тежък избор – дали да изостави семейната ферма и да потърси по-добро място за живеене, или да остане и да продължи да се бори срещу невидим враг. В крайна сметка решава да поеме към Калифорния – сама с двете си деца, пътят, който предстои да извървят, е дълъг и трънлив, но обещава бъдеще. А това е повече, отколкото суровото настояще дава. “Четирите вятъра” излиза с логото на издателство “Ибис” през първата половина на октомври.

“Сърце” – Виктория Бешлийска

Може би едно от най-чаканите заглавия тази година е “Сърце” – вторият роман на Виктория Бешлийска, която спечели читателите с дебютната си книга “Глина”. Този път тя ни връща още по-назад в историята – в Средновековна България, в годините след царуването на Йоан Асен II. Годината е 1243. Високо горе на каменния зид в крепостта Чèрвен два зара политат към черното небе, за да преобърнат пет живота. За Витол залогът е ясен. Предложил го е сам – загуби ли, спечелил е смъртта си. А тя повлича в бездната след него съдбите на жена му Добрана и сина му Хвала. И бавно копае капан за победилия в играта, чиято власт се оказва безсилна. На пътя на зара може да застане единствено вярата на един монах, който търси Бога в себе си. И любовта, с която всеки се ражда. Стъпвайки на исторически факти, детайлно проучени географски местности, писмени извори и ръкотворни творби, Виктория Бешлийска създава роман,

“Когато вярвахме в сирени” – Барбара О’Нийл

Трябва да призная, че от много време заглеждам книгата на Барбара О’Нийл, но никога не успявах да стигна до нея. Фактът, че ще излиза на български, го приемам за знак, че най-после й е дошъл редът. “Когато вярвахме в сирени” е история на две сестри – Джоузи е смятана за мъртва, тъй като преди 15 години името ѝ се нарежда в списъка с жертвите на терористичен атентат. Другата – Кит, се е научила да живее със загубата си, докато един ден случайно не вижда по телевизията жена, която дяволски прилича на покойната ѝ сестра. За да открие какво наистина се е случило, Кит ще трябва да се разрови в миналото и да се изправи срещу истини, които твърде дълго са стояли погребани. Романът е на издателство “Сиела” и излиза през октомври.

“Коледа край камината” – Джени Хейл

Традицията повелява да приветстваме най-хубавото време от годината с нов роман от Джени Хейл. “Коледа край камината” ни среща с Лайла, за която коледните празници са най-тежкият и самотен период. Тази година обаче ще е различна и тя ще посрещне празника с най-добрите си приятелки в кокетни вили насред заснежените склонове на Тенеси. Но плановете се объркват – градчето се оказва скучно и почти безлюдно, а вилите доста захабени. На ръба да се откажат от почивката, момичетата все пак избират да подкрепят възрастната собственичка на вилите и да вдъхнат малко коледен дух на това място. Обстоятелствата налага Лайла да остане сама в подготвката за малко, което пък ѝ дава възможност да опознае Тео – грубия и надменен собственик на местното кафене. Казват, че на Коледа се случват чудеса. Може би тази година и двамата ще получат подаръка, за който винаги са мечтали. Книгата е на издателство “Хермес” и излиза на 18 октомври.

“Бягство по Коледа” – Сара Морган

Още един роман, който подгрява коледното настроение. Романтична история, която ни отвежда в далечна Лапландия, където Кристи Съливан е планирала планирала перфектната почивка. В луксозен курорт заедно със семейството и най-добрата й приятелка ще наблюдават северното сияние, ще карат шейни, теглени от кучета, и ще правят снежни човеци. Но дни преди празниците всичко се обърква. Първо с уж идиличната къща в провинцията, а след това и със семейството и съпруга ѝ. Най-добрата приятелка на Кристи – Аликс, предлага да заведе нейната дъщеря на екскурзията, докато Кристи и съпругът ѝ останат сами, за да изяснят отношенията си. В Лапландия с Аликс обаче идва и Зак – честен, смел и добре изглеждащ мъж, когото Аликс би обикнала веднага, ако не беше едно недоразумение отпреди години, за което никой друг не знае. Романтичното бягство от Сара Морган и издателство Сиела стартира на 7-и октомври.

“Зимните хора” – Дженифър Макмеън

От авторката на “Удавниците” – Дженифър Макмеън, идва нова мрачна книга, тъкмо в духа на Хелоуин. “Зимните хора” разказва за една изоставена ферма и призрачната история за майка, загинала няколко месеца след мистериозната смърт на дъщеря ѝ. 19-годишната Рути живее с майка си Алис и по-малката си сестра на мястото, до което мнозина не биха припарили заради легендата. Семейството се старае да не се набива на очи, но когато Алис внезапно изчезва, това не може да не привлече внимание. В търсене на отговори Рути попада на дневника на предишната собственичка на фермата, и то именно в стаята на майка ѝ. Съществува реална опасност историята от миналото да се повтори и единствено Рути може да предотврати трагедията. Романът е на издателство Бениториъл и излиза в края на октомври.

“It Starts with Us” – Колийн Хувър

Години феновете на Колийн Хувър чакахме Лили и Атлас от “Никога повече” да получат своя шанс за хепи енд. Не знам дали ‘It Starts with Us” ще им го осигури, но поне ще завърши историята, която всички обикнахме. Романът разказва как след две години, през които Лили и Атлас са били разделени, двамата най-после получават онзи шанс за връзка, който преди съдбата така и не им предостави. Но този път проблемът е друг. Макар и официално разведени, Лили и Райл все още поддържат някакви отношения заради дъщеря им. И Райл е категоричен, че не иска Атлас близо до семейството му. Романът е разказан от две гледни точки – на Лили и Атлас, и излиза на английски на 18 октомври.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.