Книжно предизвикателство Есен 2022 г.

by Хриси

Есента обича моменти на тишина и уют. Дълги вечери на мека светлина, в прегръдките на топло одеяло, в компанията на хубава книга и чаша вино. Една част от хората имат солидна купчина с книги, които чакат да бъдат прочетени, а други са по-колебливи и се лутат из морето от заглавия, заляло книжарниците. Надявам се книжното предизвикателство за есен 2022 г. да е полезно на всеки от тях в търсенете на следващата любима книга.

  1. Лятна книга, която може да четеш и през есента – на теория лятото може да си е отишло, но на практика това е сезон, който някои хора носят в сърцето целогодишно. А и има романи, които спокойно могат да се четат и през по-хладните дни. Истории за вдъхновяваща и силна любов, за сложни човешки взаимоотношения, за семейни тайни и драми. Или иначе казано истории за живота, а той не се води по сезони.
  2. Криминален роман – обикновено през есента на мода са трилърите. Мрачната им атмосфера пасва на дъждовните облаци и студения вятър навън. Обаче аз ви предлагам да се потопите в някои криминален роман. Там на фокус е загадката – сложен пъзел, който да наредите с помощта на находчив главен герой (инспектор, следовател или най-обикновен човек, който харесва мистерии). А и има много криминални заглавия, които са част от поредица. Така със сигурност няма да останете без книги за четене през есента.
  3. Книга с Хелоуин тематика – знам, че не е наш празник, но в случая си мисля за настроението, което носи, и най-вече за магията. Може да си изберете някой фентъзи роман с призрачна атмосфера, или пък сладурска романтика за симпатична вещица. А защо не и детска книга – така четенето ще е преживяване, което да споделите и с по-малкия читател вкъщи.
  4. Исторически роман за реална личност – историята познава безброй интересни личности, с които не споделяме една и съща епоха. Но пък имаме много какво да научим от тях. Някои са били музи на дизайнери, певци, художници, други са се извявали в ранните години на киното или театъра, а трети са водели битки, за да живеем в света, който познаваме днес.
  5. Книга, която носи усещане за хюга – тук вече е много относително на какво заглавие ще се спрете. Аз бих избрала нещо по-разтоварващо, защото асоциирам хюга с думи като “почивка” и “спокойствие”, но други откриват същото значение в доста по-напрегнати или драматични истории. И в двата случая резултатът е сигурен – ще имате уютни часове с книга в ръка.
  6. BookTok препоръчва – препоръките в ТикТок се оказаха със солидна тежест и много от популярните заглавия тази година станаха такива именно заради верните си читатели от социалната мрежа. Понякога хайпът си заслужава и е оправдан, друг път не толкова, но си струва да опитате.
  7. Книга, избрана според любимия ти филм/ сериал – напоследък гледам да редувам четенето на книги с гледането на филми. И двете са ми любими занимания, а с времето откривам, че правя доста препратки между едното и другото. Освен че екранизациите на популярни заглавия започват полека лека да превземат стрийминг платформите, а това само по себе си е идея какво да четете, може да ползвате киното за вдъхновение и да си избирате следващата книга на базата на сходни черти с любимия ви филм.
  8. 5-звездно четиво – разбира се, че всеки читател търси следващото 5-звездно четиво. Книга, която да остави следа, а да не е просто поредната история, която е минала пред очите ти. Критерийте за толкова висока оценка са различни, но аз давам 3 мои препоръки.
  9. Книга с главен герой учител – есента все пак е начало на учебната година, независимо дали става дума за училище, или университет. Вярвам, че учителите изиграват наистина ключова роля за бъдещите ни избори – какво да работим, какви искаме да бъдем като хора. Затова си струва да отделим време за поне една такава книга, в която главният герой е преподавател.
  10. Книга, излязла през есента на 2021 г. – макар да гледаме напред, понякога черпим вдъхновение от (близкото) минало. Предходната есен имаше наистина любопитни и интересни заглавия. Ако не сте успели да прочетете всички, то може би сега е подходящ момент да наваксате с някои от тях.

Свали предизвикателството – #12260 - #12260 – Книжно предизвикателство Есен 2022 г. (54 downloads )

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.