Кажи ми какво гледаш, за да ти кажа какво да четеш

by Хриси

Май досега не съм ви споделяла, че първата ми работа беше във видеотека. Като ученичка обожавах да гледам филми, но после страстта ми към четенето надделя и едното занимание отстъпи за сметка на другото. Но през последния месец някак успях да ги комбинирам и двете. Изгледах няколко екранизации, както и нови нашумели заглавия. Разбира се, непрекъснато правех паралел с книгите, които чета. Затова реших да направя тази статия с препоръки за романи на база на филми, които са ви харесали.

“Only Murders in the Building”

За филма: Сериалът “Only Murders in the Building”, който може да гледате в Disney+, има два сезона и се радва на високи оценки от зрителите. В главните роли са Селена Гомез, Стив Мартин и Мартин Шорт, които са съседи в голяма жилищна кооперация в Ню Йорк. Тримата на пръв поглед нямат нищо общо – застаряваща звезда от крими сериал, нереализиран филмов продуцент и млада жена с проблемно минало. Но всъщност има две неща, които ги обединява – самотата и страстта им към мистерии (най-вече към един подкаст, посветен на разплитане на убийства). Когато в сградата е намерен труп, тримата съседи обединяват усилия, за да разкрият истинското лице на убиеца. По време на разследването научаваме повече за миналото на героите, за техните тайни, мечти, желания, а междувременно проследяваме силното приятелство, което тримата герои завръзват.

Какво да четеш: Докато гледах филма, се сетих за два романа, на които ми напомня. От една страна, виждах прилика с героите на Ричард Озмън и “Криминален клуб “Четвъртък” – също възрастни герои, които си падат по разплитане на загадки, които се втурват да разследват убийство в затвореното градче, където живеят. От друга страна, напомняше ми на “Апартаментът” от Луси Фоли, където също имаме извършено престъпление в стара сграда и всички съседи са заподозрени и имат мотив да прекрачат закона.

“Purple Hearts”

За филма: Романтична история за едно момиче, което мечтае да бъде певица, и млад мъж, който се записва в армията, за да изкара допълнителни пари и да разплати натрупани стари дългове. Двамата решават да се оженят – брак по сметка. Тя ще получи осигуровки, а той стабилен приход. Има два проблема – това, което вършат е незаконно и опасно, и двамата никак не се харесват. Но се оказва, че границата между любовта и омразата е тънка, и макар от разстояние (когато той е на мисия), помежду им се зараждат чувства. Във филма, който може да гледате по Netflix, се коментира темата за имигрантите в САЩ, за здравната система и най-вече за живота на съпруга на военен.

Какво да четеш: Може би защото съм чела такъв тип любовни романи, не мога да кажа, че “Purple Hearts” успя да ме изненада. Филмът беше приятен, но книгата на Rebecca Yarros “The Last Letter” e много по-добра. Там един мъж изпълнява последната воля на своя колега и когато се прибира у дома, намира неговата сестра, за да ѝ помогне в отглеждането на двете ѝ деца. Сетих се също за “Талисманът” от Никълъс Спаркс, който има сходен сюжет, но е по-малко драматичен в сравнение с книгата на Rebecca Yarros.

“The Mystery of Merilyn Monroe: The Unheard Tapes”

За филма: Документалният филм “The Mystery of Merilyn Monroe: The Unheard Tapes” излезе тази пролет – може да го гледате отново по Netflix, а аз горещо ви го препоръчвам. Пълен е наистина с любопитни подробности около живота на популярната американска актриса, с интервюта и реални факти, които повдигат въпроса коя е била Мерилин Монро извън светлината на прожекторите и какво се е случило в нощта на нейната смърт.

Какво да четеш: Всъщност, реших да гледам филма, след като прочетох “Мерилин и звездите на Холивуд”. Преди романа знаех за Мерилин Монро толкова, колкото повечето хора на моята възраст – сексапилна, понякога провокативна, но пък талантлива блондинка, която става една от водещите звезди на Холивуд през 50-те години. В книгата обаче се разказва повече за Норма Джийн (истинското име на актрисата) и за живота ѝ преди да стане известна – за първия ѝ брак, разочарованията от хората, които я изоставят, мечтите ѝ да играе в киното.

И докато сме на вълна Мерилин, филмът “Blonde” по едноименната книга също е достъпен за гледане в стрийминг платформата Netflix.

“You’ve Got Mail” (“Имате поща”)

За филма: Не може да не сте гледали филма с Том Ханкс и Мег Райън, в който се разказва за наследник на голяма верига книжарници и собственичка на малка квартална книжарничка с дългогодишна история. Двамата са конкуренция, да не говорим, че тя се дразни на неговото вродено самочувствие, а той я намира за прекалено мекушава. Това, което не знаят, е фактът, че си пишат в интернет (тогава все още на много ранен етап в развитието си) – разменят си мейли. И тъй като никой не е споменавал истинското си име, няма как да предположат, че на отсрещната страна е човек, когото иначе не понасят. Приятелството им по мейл се задълбочава, превръща се в любов и когато настъпва моментът да се срещнат на живо, тайната излиза от бутилката.

Какво да четеш: Напоследък много авторки на романтични книги се вдъхновяват от филмите с участието на Мег Райън (и не ги виня, те са си класика в жанра). Когато става дума за “You’ve Got Mail”, се сещам за два любовни романи. “Book Lovers” от Емили Хенри, в която главните герои са литературен агент и редактор. Също както героите на Том Ханкс и Мег Райън се джафкаха, но тайно се обичаха, Нора и Чарли непрекъснато имат за какво да се заядат. Другата книга е “Thank You For Listening”, в която главните герои озвучават аудио книги и дълго време си пишат в чат, преди да се запознаят на живо и да си признаят, че се обичат.

“Bewitched” (“Омагьосване”)/ “Practical Magic” (“Приложна магия”)

За филмите: И двата спадат към романтичния жанр и имат лек хумористичен елемент. В “Омагьосване” следим историята на млада жена, която е наета като актриса за нова филмова продукция с главна героиня вещица, и по време на снимките нейният егоцентричен партньор на екран разбира, че тя наистина има магически способности. В “Приложна магия” две сестри вещици развалят проклятие, което пречи да намерят истинската любов.

Какво да четеш: Книгата, за която се сещам, е “Бившият ми и други проклятия” от Ерин Стерлинг. Лека и забавна история за вещица на име Виви, която под влияние на махмурлук проклина мъжа, разбил сърцето ѝ. Малка и безобидна магия, на която тя не отдава голямо значение. Докато 9 години по-късно Рис не се прибира обратно в малкото градче и става ясно, че магията на Виви има много по-голям ефект, който касае не само Рис, но и жителите на целия град. Отвъд вълшебството и комичните ситуации това е история за любов, която получава втори шанс.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.