“Апартаментът” – Луси Фоли

Добре дошли в “Апартаментът” на Луси Фоли. Не бързайте да се отпускате, защото определено няма да ви посрещне най-гостоприемната обстановка. Даже напротив – съветът ми е да стоите нащрек, защото убиецът може да наднична през шпионката на съседната врата, да ви дебне, докато сутрин излизате, или да ви наблюдава, докато спите. Можете ли да разпознаете кой е, преди да настъпи краят?

“Апартаментът”:

  • Автор: Луси Фоли
  • Жанр: Мистерия, психотрилър
  • Страници: 352 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: множество
  • Главни герои: Бен, Джес,
  • Издателство: Софтпрес

Животът на Джес е изцяло извън релси. Останала без работа, пари и покрив над главата си, тя решава да обърне гръб на Лондон и да потърси временно убежище при единствения човек, на когото някога е можел да разчита – нейния полубрат Бен. Уговорката е той да я посрещне в апартамента си в Париж, но когато Джес пристига във френската столица, от Бен няма и следа. С малко повече упорство и изобретателност, тя успява да се настани в жилището, където планира да изчака, докато брат й се върне. Но всяка минута, прекарана вътре, ѝ нашепва, че е по-добре да бяга. Спират я купищата въпроси, които обсебват всяка нейна мисъл. Как Бен успява да си позволи толкова скъп апартамент, какво крият съседите му и къде е той сега? Старата сграда се оказва гробище за дълбоко заровени тайни. Тук някой винаги гледа и когато един любопитен журналист като Бен реши да се разрови, всеки има мотив да извърши немислимото. В очите на Джес всеки е заподозрян. Наблюдателната портиерка, която знае повече, отколкото другите подозират. Чаровникът, който не е забравил какво се е случило през онова лято в колежанските му години. Срамежливата студентка, която умело крие своята разкрепостеност. Богаташката от пентхауса, впримчена в живот, от който копнее да избяга. Сред тях има неканен гост и те ще направят всичко, за да попречат на Джес да научи какво точно се е случило с Бен.

Все повече заобиквам стила на Луси Фоли – има една особено лудост, която се долавя от страниците на романите ѝ. Героите ѝ са като бомба със закъснител – не можеш да си сигурен в кой момент ще поддадат на напрежението и ще избухнат, а мистерията е толкова хипнотизираща, че има способността тотално да те откъсне от света. “Апартаментът” е доста смахната книга – порядъчно заплетена и доволно непредсказуема, тя е готова да задоволи апетита на всеки жаден за адреналина, който обичайно психотрилърите носят. За разлика от предишните истории на Луси Фоли тази тук леко се дистанцира от крими жанра, превръщайки авторката от модерна версия на Агата Кристи в отличителен и забележителен глас в литературата със собствен стил и посока.

“Апартаментът” е  микс от тайни и лъжи, преплетени съдби и неясни мотиви. Привлича с мрачна, готическа атмосфера, която е идеален терен за извършване на убийство и укриване на престъпление. Редуването на гледни точки, рестроспективните моменти и поредицата от неочаквани разкрития правят сюжета завладяващ, динамичен и интересен. Но това, което е най-ценно в историите на Луси Фоли, е фактът, че наистина до последно не можеш да си сигурен какво ще се случи с нейните герои. Те са комплексни образи – нито изявени злодеи, нито здравомислещи и уравновесени хора. Посланието на авторката е ясно. Всеки има тъмна страна – призраци, които обсебват, плашат, преследват. Въпросът е дали си склонен да поддадеш на тяхната атака.

Макар да ползва шаблони и похвати, познати от “Списъкът”, този път Луси Фоли открива пред читателите нови хоризонти и излиза извън границите на мястото, където вероятно е било извършено престъплението. Движението вътре-вън, което наблюдаваме в книгата, спомага за манипулирането на читателското внимание и дава възможност да погледнеш сцената от различна перспектива. В същото време отново се залага на стереотипизиране на персонажите. Имаме страничния наблюдател, който често е по-активна роля, отколкото изглежда; чаровникът, който умело прикрива мрачната си страна зад маската на усмивката и вежливостта; наивното момиче, което е толкова влюбовено, че е готово на всичко в името на своя любим; любопитният съсед, който разваля привидната хармония и задава прекалено много неудобни въпроси, и неканения гост, който извежда историята на съвсем друго ниво. Изводът е, че всеки има мотив за убийство, а идеята е, че не бива да съдим хората по първото впечатление.

Допадна ми наслагването на теми и проблеми, които идват с личната история на всеки персонаж. Истината обаче е една и тя се крие сред сенките в старата сграда, която до голяма степен играе ролята на съучастник, прикриващ извършителя на деянието.

Зловеща, обсебваща, мрачна, новата книга на Луси Фоли е задължителна за всички любители на трилъровия жанр. “Апартаментът” напомня на читателите, че никоя тайна не може да остане скрита завинаги. Защото живеем в свят, в който някой някъде винаги гледа.

Related posts

5 книги, които бих препоръчала на настоящи и бъдещи абитуриенти

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали

“Диамантеното око” – Кейт Куин