“Мерилин и звездите на Холивуд” – Надя и Клаудия Байнерт

Ако човек трябва да посочи само едно лице, един иконичен образ, който Холивуд е създал, най-вероятният отговор ще е Мерилин Монро. 60 години след смъртта ѝ името на легендарната актриса предизвиква същата еуфория, асоциира се с блясъка и славата, характерни за златните години на американското кино, и все така провокира любопитството, задавайки въпроса коя е красавицата, очаровала милиони зрители с несравнимата си усмивка. Надя и Клаудия Байнерт решават да разкажат историята на Норма Джийн – жената преди Мерилин Монро, в романа “Мерилин и звездите на Холивуд”.

“Мерилин и звездите на Холивуд”:

  • Автор: Надя и Клаудия Байнерт
  • Жанр: Исторически, романизирана биография
  • Страници: 512 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: 1 основна
  • Главни герои: Мерилин Монро, Джим Дохърти
  • Издателство: Емас

Годината е 1934-та. Едно осемгодишно момиченце стои на булевард „Холивуд“ и съзерцава внушителния Китайски театър на Грауман, прочут киносалон в Лос Анджелис. Стиснало ръката на поредната си „майка“, то не може да повярва на щастието си – защото му предстои да види за пръв път кино, но най-вече защото жената до него обещава да е с него завинаги. Изоставено от родната си майка, познало сиропиталищата, отхвърлено от приемните си родители под предлог, че е „трудно за отглеждане“, момиченцето има само една мечта – дом и топлина. Новата му майка, красивата като киноактриса монтажистка от Холивуд Грейс, не спира да му рисува прекрасно бъдеще като звезда, но детето се вълнува само от нейната близост. Норма Джийн е просто едно захвърлено от майка си и от обществото момиче, което не може и да подозира какво му готви съдбата – да стане Мерилин Монро!

Книгите от колекция “Музи” никога не разочароват, но “Мерилин и звездите на Холивуд” определено се отличава като едно от най-силните заглавия в поредицата. Причината не е в името на главната героиня – ясно е, че то автоматично събужда интереса на читателя. Смятам, че това, което задържа вниманието, е историята, предадена от двете авторки – тази на Норма Джийн преди да се сблъска с известността. Преди Мерилин Монро да стъпи на сцената. Отвъд червеното червило, закачливия поглед пред камерата и тази патешка походка, която подчинява погледа на мъжете, отвъд онези тридесет роли, с които Холивуд я помни, стои една жена, която копнее да бъде обичана. Влюбва се в киното от ранна възраст, а то се оказва най-лоялният ѝ партньор, който търпеливо я изчаква, вслушва се в нейните амбиции и мечти, оценява изключителността и таланта ѝ и отвръща на чувствата. Киното прави живота на Норма Джийн цветен, но тя дълго време живее с черно-бялата картина на своето ежедневие.

Всъщност “Мерилин и звездите на Холивуд” не е просто романизирана биография на една известна актриса. Това е книга за дискриминацията на жените и зародилата се еманципация през 40-те години на миналия век, когато все повече домакини решават да използват гласа си и да дадат воля на собствените си желания. История за американската мечта, която за мнозина е просто една илюзия – примамлива реалност, в която можеш да постигнеш всичко, но никой не ти казва на каква цена. Роман за ролята на киното преди да влезе в директен сблъсък с телевизията – за раждането на идоли, за лицата от екрана като пример за подражание и като емблема на успеха, за обожанието, с което зрителите са се отнасяли към тях. Вътре читателят открива десетки препратки към известни филмови продукции и актьорите, от които днес другите се учат. И не на последно място – книга за аутсайдерите и за всеки, който търси начин да се вмести в зададените от обществото рамки, макар да е роден да изпъква.

На този фон четем за Норма Джийн, която е принудена да се омъжи рано, за да не се върне обратно в сиропиталището. Самотата, с която са изпълнени дните ѝ, е болезнено осезаема. Желанието ѝ да създаде семейство, да бъде добра съпруга, да се впише – то отключва емпатията. Истината е, че цял живот Норма Джийн репетира за звездния си миг. Опитва с различни роли – на послушната дъщеря в приемно семейство, на разбраната и търпелива половинка, на идеалната домакиня, на добрата приятелка и съседка. Обаче никоя от тези роли не ѝ пасва. Защото тя е родена за ролята на звезда и единствено като такава може да разгърне пълния си потенциал. Така се ражда Мерилин Монро. Надя и Клаудия Байнерт позволяват на читателя да проследи това израстване. Метаморфозата от Норма Джийн към Мерилин Монро протича бавно – поетапно тя открива гласа си, разбира какво влияние има красотата ѝ, научава се да общува с камерата и през цялото време се стреми да развие защитна броня, която да я пази от снизходителните погледи на обществото. Дали успява? Не съм сигурна.

Книгата е посветена на един конкретен период от живота на Норма Джийн – годините от първия ѝ брак, като авторките се придържат стриктно към историческите факти. Ако проявите любопитство (аз не се стърпях) и се разровите, ще попаднете на снимки и интервюта от ранните години на Мерилин Монро, които потвърждават достоверността на разказаното в романа. В документалния филм на Netflix първият ѝ съпруг Джим Дохърти е цитиран с думите, че двамата с Норма още са щели да бъдат заедно, ако той не се бе включил във флота. Може би това наистина е така, но тогава светът нямаше да има щастието да познава чаровната усмивка, непринуденото поведение и омагьосващия глас на Мерилин Монро.

Всички, които са имали удоволствието да се запознаят с Мерилин Монро, твърдят, че тя е много лесен за обичане човек. Всички, които са я гледали на екран, разказват колко е харизматична. Като героиня в роман тези две твърдения се потвърждават – на лента или на хартия човек копнее да се доближи до Мерилин Монро и да усети топлината на онзи плам, който тя носи в сърцето си. Държа едно от доказателствата – романът “Мерилин и звездите на Холивуд”. Тъжно ми е само, че самата тя така и не разбира колко специална е всъщност.

Related posts

Пролетен панаир на книгата 2024 г. – списък с издателства и някои препоръки

10 книги, които да не пропускаш на Пролетния панаир на книгата

“Щастие за начинаещи” – Катрин Сентър