5 мистерии, които да разплетеш (прочетеш) това лято

by Хриси

Да речем, че не сте от хората, които залитат по сезонни четива или леки и романтични истории, подходящи за лятото. Вашата тръпка е да решавате загадки, да влизате в образа на разследващия, да се опитвате да изпреварите автора и да разкриете неговите тайни. В такъв случай тези 5 книги са за вас. 5 мистерии, които да разплетете (прочетете) това лято.

“Последната госпожа Периш” – Лив Константин

Обичам романи, в които има психо героини, защото от тях наистина можеш да очакваш всичко. Тяхната лудост не познава граници, а мотивацията и отдадеността им, с която планират едно престъпление, са наистина изумителни. “Последната госпожа Периш” от Лив Константин определено е сред най-увлекателните книги, на които съм попадала през последните месеци. История, която напомня, че не всичко е такова, каквото изглежда, както и че трябва да внимаваме какво си пожелаваме. Хипнотизираща, загадъчна, изпълнена с обрати и наелектрезиращи моменти, “Последната госпожа Периш” се превръща в нагледен пример за добър психотрилър. Книгата с лекота успява да обсеби съзнанието на читателя и да прошепне най-мрачните тайни и най-големите желания на двете главни героини. Коя от тях ще успее – това е мистерия, която трябва да разплетете.

“Убежището” – Сара Пиърс

Запомних името Сара Пиърс благодарение на дебютния ѝ роман – “Санаториумът”, който ми направи силно впечатление. Авторката залага на комбинацията от крими и трилър сюжет. Тоест, набляга на напрегната и мрачна атмосфера, без да пренебрегва удоволствието от разплитането на една мистерия. С “Убежището” продължава по тази линия, създавайки едно още по-опасно и страховито място и надграждайки образа на главната си героиня. Книгата е увлекателна, загадъчна и изпълнена с неочаквани обрати, които изместват фокуса от истинския убиец и неговите мотиви, заблуждават, манипулират и в крайна сметка постигат желаното от авторката – успяват да ни изненадат. Динамиката допринася за създаването на подходящата атмосфера – буреносна, наелектрезираща, плашеща. Всъщност през цялото време имах чувството, че наблюдавам ефект на домино – едно убийство повлича поредица от други, а детектив Елин Уорнър е единствената, която може да сложи край на този кошмар. Ако си търсите трилър за компания на плажа, този е добър кандидат.

“Кървавата годеница” – Кармен Мола

Да кажем, че не ви пречат по-натуралистичните картини и сте фенове на персонажи, които носят в себе си мрака на скандинавския ноар. Тогава трябва да прочетете “Кървавата годеница” от Кармен Мола. Макар романът да ни отвежда в Испания през лятото, ви гарантирам, че определено няма да ви сгорещи, а дори напротив – ще ви разкаже за убийства, които смразяват кръвта и те карат да настръхнеш. В книгата се коментираха въпроси, свързани с прояви на расизъм и дискриминация, с порочни практики, които се противопоставят на истината и справедливостта. А случаят е в ръцете на инспектор Елена Бланко, която впечатлява с авторитет и безкомпромисност. Самата тя е загадка, която човек иска да разплете.

“Игри на наследство” – Дженифър Лин Барнс

Безспорно най-пристрастяващата книга, която съм чела през последните месеци е “Игри на наследство” от Дженифър Лин Барнс. Мистерия в мистерията. Тук всеки отговор отключва още една серия от въпроси и поставя нова загадка, която героите трябва да разрешат, ако искат да научат как едно непознато момиче се превръща в наследница на милионите на богата фамилия. Състезателният елемент, който е вплетен в историята, внася допълнителна доза адреналин, а любовният триъгълник, в който героинята се замесва, вкарва читателите в поредното чудене в каква посока ще се развие сюжетът.

“Наръчник за убийства за добри момичета” – Холи Джаксън

Признавам си, че имах малко по-високи очаквания за “Наръчник за убийства за добри момичета” от Холи Джаксън, но погледнато обективно книгата предлага наистина добра мистерия. Динамична, оригинална, напрегната, историята успява да привлече читателя с две неща – неразрешена загадка, която повдига поредица въпроси, касаещи морала и принципите на жителите в едно градче, и остроумна и находчива героиня, която не се спира пред нищо, докато не получи отговори на всички въпроси. Имах няколко хипотези как ще се развие историята до края, но авторката успя да ме изненада, като разкри истинското лице на убиеца в края на книгата. Ако искате и вие да тествате дедуктивните си способности, тогава “Наръчник за убийства за добри момичета” е добро начало.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.