Избрани книги за август 2022 г.

by Хриси

Както съм споменавала, не съм от хората, които са големи фенове на лятото. Жегите не ми понасят и не ми действат особено творчески, но мисля, че с помощта на новите книги за месеца ще избутам още няколко дни, докато дойде любимия ми септември. Ето кои са избраните заглавия за август 2022 г.

“Змей закрилник” – Симона Панова

Интересът към българския фолклор и митология определено расте през последните години – самата аз също с удоволствие се потапям в атмосферата на такъв тип истории, които носят характерна магия в себе си. Последната такава, която ми привлече вниманието, е “Змей закрилник” от Симона Панова. Романът е базиран на легендата за змей, вграден в крепостта във Видин, и проклятието, което тегне над пазителката на града и нейните сестри. Сюжетът обаче се развива в наши дни, когато настъпва единствената нощ, в която нещо може да се промени. Изпъстрена с вълшебни моменти и вълнуващи срещи с митични създания, “Змей закрилник” от Симона Панова е книга, която е най-отпред в списъка ми за август. Романът е на издателство “Сиела” и вече е наличен по книжарниците.

“От Венеция с любов” – Розана Лей

Не съм чела предишния роман на Розана Лей – “Вила в Сицилия”, но не е и нужно, тъй като “От Венеция с любов” е самостоятелна книга и носи собствено очарование. Обещава пътуване из Европа, но и уютен престой в английската провинция. Преплита и няколко сюжетни линии, които читателите могат да проследят. Разказва за две сестри, които водят съвършено различен живот, но ето че и двете са изправени на кръстопът и трябва да направят избор накъде да поемат. Лутайки се в търсене на любовта и на нови хоризонти, едната от тях попада на няколко стари любовни писма и се заема със задачата да установи коя е жената, която е писала, и какво се е случило с нея. Книгата е на издателство “Софтпрес” и от тази седмица е по книжарниците.

“На сър Филип, с любов” – Джулия Куин

Дойде и моментът за любимата ми книга от поредицата “Бриджъртън”. “На сър Филип, с любов” е посветена на Елоиз – мой личен фаворит сред дамите от известната фамилия. Остроумна, опърничава, импулсивна, с модерно мислене и дързък подход, от нея може да очаквате всичко и определено няма да ви е скучно. Когато се озовава в дома на сър Филип – отскоро вдовец и баща на две палави деца, Елоиз разбива представите му за това каква трябва да бъде една дама и бъдеща съпруга. “На сър Филип, с любов” от издателство Ибис излезе на 3 август.

“Ресторантът на Роуз” – Памела Кели

“Ресторантът на Роуз” дава вид на една от онези уютни книги, в които с удоволствие се изгубваш по време на някой слънчев и мързелив следобед. Унасяш се в приятната атмосфера и симпатичните герои и потъваш сред страниците, изпълнени с любов, топли семейни взаимоотношения и познати житейски ситуации, в които всеки би могъл да изпадне. Три сестри се събират отново в Нантъкет, когато баба им е приета в болница, и ги поставя начело на нейния ресторант, за който те не са подозирали, че съществува. Нещо повече – трябва да го управляват заедно с главния готвач, който също има дял, в продължение на цяла година. От една страна, сестрите не са готови да сложат живота си на пауза, за да изпълнят последното желание на една възрастна жена, но от друга – завещанието е така направено, че няма измъкване. И може би тази една година е всичко, от което те са имали нужда. “Ресторантът на Роуз” от Памела Кели на издателство “Кръгозор” излиза на 8 август.

“Мерилин и звездите на Холивуд” – Надя и Клаудия Байнерт

Няколко дни, след като Netflix завъртя трейлъра на филма, посветен на Мерилин Монро, виждам, че мога да се запозная отблизо с историята на известната актриса, но на книга. “Мерилин и звездите на Холивуд” е част от поредицата “Музи”, която следя. Разказва за живота на Норма Джийн преди светът да я разпознае като Мерилин Монро – за сиропиталищата и приемните родители, за самотата и единственото желание някой да я обича, за блясъка и обещанията на Холивуд. Романът е на издателство “Емас” и се очаква да излезе през август.

“Цветовете в нас” – Джесика Парк

Харесвам книгите на Джесика Парк. Историите ѝ са вълнуващи, емоционални, може би една идея по-тежки и драматични, но всяко изпитание калява героите и в крайна сметка животът, следвайки собствен ритъм, се подрежда така, както е трябвало да бъде. Този път авторката ни среща с Кали, която живее в Лос Анджелис, но за разлика от сестра си и майка си не приема града за свой дом. Тъкмо напротив – тук непрекъснато има чувството, че изостава и се проваля. Когато ѝ се отваря възможност да смени обстановката и да се върне в дома на детството си в Уейк, Върмонт, не я пропуска. Не е сигурна какво я чака там, но подозира, че Върмонт ще я върне назад в спомените и ще я потопи обратно в болката от загубата на баща ѝ. Въпреки това промяната ѝ е нужна и е убедена, че трябва да замине. Просто трябва да направи нещо с инертния си живот. Може би онова специално момче от детството, Дани, ще промени траекторията на дните ѝ? Скритите демони на Дани обаче са напът да се окажат по-свирепи от нейните собствени. Какво ли крие лятото…? “Цветовете в нас” излиза с логото на ICU през август.

“Love on the brain” – Али Хейзълууд

По план през втората половина на август с логото на издателство “Егмонт” трябва да видим на български “Love on the brain” – втората книга на Али Хейзълууд. Авторката нашумя с “Хипотеза за любов” – романът се превърна в хит в социалните мрежи и отвори темата за STEM течението в романтичната литература. “Love on the brain” продължава започното и ни среща с героиня, която имат за свой кумир Мария Кюри. Действието отново се развива в научните среди – в NASA, където нашите главни герои ще трябва да работят в тандем. Това определено е предизвикателство за тях, тъй като двамата са стари познайници и от край време се съревновават. Нямам съмнение, че книгата ще също толкова забавна, колкото беше и предишната на Али Хейзълууд. Остава само да чакаме официалната дата на излизане.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.