“Къщата на Ривиерата” – Наташа Лестър

Срещите с книгите на Наташа Лестът винаги са удоволствие. И макар фокусът ѝ да е един от най-трудните периоди в историята на Европа, романите ѝ се четат с такава лекота, че ти е невъзможно да се откъснеш от тях. “Къщата на Ривиерата” е най-новото заглавие – завладяващ разказ за смисъла на изкуството и безсмъртието на една голяма любов.

“Къщата на Ривиерата”:

  • Автор: Наташа Лестър
  • Жанр: Исторически
  • Страници: 480 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: 2
  • Главни герои: Елиан Дюфор, Ксавие Лорен, Роз Валан, Реми Ланг
  • Издателство: Сиела

Реми Ланг притежава луксозно имение на френската Ривиера. Наследила го е от родителите си, които никога не е срещала, заедно с една картина, която изненадващо се оказва част от каталога на Херман Гьоринг с откраднати произведения на изкуството. Реми обаче не желае да задълбава в тази мистерия. Потънала в мъка, след като е загубила съпруг и дъщеря при брутална катастрофа, тя се е затворила в себе си. Докато един човек не ѝ вдъхва кураж да отвори вратата към миналото, а защо не и сърцето си. По време на Втората световна война къщата на Реми е била собственост на човек, изиграл знакова роля за документирането и саботирането на разграбването на френското културно наследство от страна на нацистките окупатори. Замесен в опасна игра, в която залогът е висок – животът на всички, които обича. Негова се оказва и творбата, запечатала по съвършен начин любовта между двама души, парадоксално носеща названието “Предателят”. Какво се крие зад инициалите на гърба на картината и коя е двойката, чиято любов продължава да гори дълго след като нея я няма? 

Тъкмо завършвам третата ми книга от Наташа Лестър и вече нямам никакво съмнение, че тя е търсач на съкровища. Гмурка се на дълбоко в миналото, сред море от неразказани истории, родени в периода на Втората световна война. Там на дъното са останали скрити впечатляващи находки, обаче тя не търси поредната такава, която да излъска и да представи на читателите. Наташа Лестър се оглежда за бисери, които проблясват в мрака и озаряват морската бездна, дават светлина и надежда и припомнят, че зад нежната им и красива обвивка се крие невъобразима сила и устойчивост. Перли в бурните води на  ВСВ са героините, с които ни запознава авторката. Такава е и Роз Валан, която вдъхновява Наташа Лестър за написването на “Къщата на Ривиерата”.

Цивилизацията беше нещо повече от сбор от хора; беше и красивите неща, сътворени от умовете и ръцете, които докосваха сърцата.”

Романът е посветен на една от най-големите кражби на произведения на изкуството. Състояла се е през 40-те години на миналия век и е свързана с желанието на Хитлер и неговите приближени да притежават ценни картини на популярни художници, както и знакови артефакти в личната си колекция. Изземат ги от 203 еврейски семейства, голяма част от които са намерили своя край в лагерите на смъртта. И до днес много от тези картини са в неизвестност, една част обаче все пак са върнати по право на наследниците. Наташа Лестър стъпва на тази основа и забърква един роман, смесица от фикция и реалност, за да отвори темата за изкуството като мост към миналото, като белег на идентичност и културно наследство, като израз на творческия гений, увековечил в творбите си идеи и послания и дарил с вечен живот своята муза. А музата в картините, които са акцент в “Къщата на Ривиерата”, е преди всичко любовта.

Няма нищо на света – каза той пламенно – по-добро или по-красиво от онова, което направихме заедно. Щом изкуството е дъщеря на свободата, то тогава нашата любов е предпоставка за всичко това. Заради такава любов свободата има значение, изкуството тържествува и съм толкова щастлив, задето съм я изпитал, Елиан…Обожавам те…Няма достатъчно нацисти, които да унищожат това.”

Романът, подобно на предишните два от авторката, отново редува минало и настояще. Пресечната им точка е красива къща на Френската Ривиера – пазителка на тайни, дълбоко погребани под слоеве тъга и дадени обещания. Историята от миналото ми беше определено по-интересна. Тя разказва за смелост и сила на духа, за отдаденост на една кауза – да се опази изкуството от онези, които познават единствено разрухата, за доблест и кураж във време, в което страхът често надделява, за малодушие и предателство, но също за обич, приятелство и подкрепа. Говори за работата на онези, които приживе са били заклеймявани като предадели, а след смъртта им истината ги е обявила за герои. Вдъхновяващата любов на Елиан Дюфор и Ксавие Лоран гореше на страниците на книгата – ту като тих пламък, ту като непотушим пожар, даряваше ги с онзи плам, който им вдъхваше сили да продължат започнатото.

Историята от настоящето беше една идея по-меланхолична, тъй като носеше воала на скръбта. Но пък също така бе и по-романтична, което внасяше известен баланс в иначе полюсните емоции, които сюжетът будеше. Хареса ми как се развиха отношенията между Реми и Адам и най-вече как отново героите влизаха в ролята на творец и муза. Тази връзка носи едно особено усещане за читателя – сякаш успяваш да видиш невидимата ръка на любовта, която се пресяга през обектива на фотографа и извайва силуета на неговата любима. Запечатва в един кадър неуловимото.

Много други дребни детайли ми направиха впечатление и ми допаднаха в книгата. Как авторката вплиташе отново модата и дрехите като израз на характер, настроение, нагласа; как говори за сложните семейни взаимоотношения и обичта между братя и сестри; разказите за пустите коридори на Лувъра по време на войната, където празнотата беше така осезаема, че сякаш отваря дупка в душата; описанията на красиви кътчета от Френската Ривиера, които пасват отлично на лятната атмосфера в момента.

“Къщата на Ривиерата” от Наташа Лестър е чудесен роман, който определено няма да ви разочарова. Завладяващ, емоционален, изпълнен  с множество любопитни факти, свързани с последствията от войната върху сферата на изкуството. История, която припомня, че онова, което художникът рисува на платното, продължава да живее дълго, след като него вече го няма.

Related posts

Пролетен панаир на книгата 2024 г. – списък с издателства и някои препоръки

10 книги, които да не пропускаш на Пролетния панаир на книгата

“Щастие за начинаещи” – Катрин Сентър