“Наръчник за убийства за добри момичета” – Холи Джаксън

Толкова много слушам за “Наръчник за убийства за добри момичета” от Холи Джаксън и все не можех да се наканя да я започна. Докато преди няколко дни импулсивно посегнах към нея и я издърпах от купчината с романи, които чакат ред да бъдат прочетени. Срещата продължи до късно през нощта – и както всяка добре написана история крие часовника от читателя, така всяка загадка не отпуска примката си, докато не намериш нейните отговори.

“Наръчник за убийства за добри момичета”:

  • Автор: Холи Джаксън
  • Жанр: YA, мистерия
  • Страници: 352
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Гледни точки: 1
  • Главни герои: Пипа Фитц-Амоби, Рави Сингх, Наоми Уорд, Макс Хейстингс, Бека и Анди Бел, Сал Сингх
  • Издателство: Емас

Преди пет години ученичката Анди Бел е убита от гаджето си Сал Сингх. Полицията знае, че той е виновникът. Всеки в Литъл Килтън знае, че той е виновникът. Само че Пипа Фитц-Амоби, която е израснала в това градче, обсебено от трагедията, не е толкова убедена. Тя избира случая за тема на своя финален проект за завършване на гимназията и съмненията ѝ я отвеждат до мрежа от мрачни тайни, а някой отчаяно желае те да останат скрити…
Ако действителният убиец все още е на свобода, колко далеч би стигнал той, за да не допусне Пип до истината?

“Наръчник за убийства за добри момичета” от Холи Джаксън идва с много препоръки, които неминуемо поставят високи очаквания. Романът беше финалист на Goodreads наградите, книга на годината на Британските книжни награди (категория “Тийн”), има стотици хиляди фенове в социалните мрежи и е определян от критиците за впечатляващ дебют. Когато преди няколко месеца беше във вихъра си, реших да изчакам малко – понякога шумът около дадено заглавие ме разсейва и ми пречи да се концентрирам върху него. Сега обаче нищо не ме спираше вече  и след като за пореден път видях книгата на върха на класация с най-продавана литература, любопиството ми вече надделя.

“Наръчник за убийства за добри момичета” от Холи Джаксън е мистерия, в която има по нещо и за феновете на криминалния жанр, и за тези, които обичат трилъри. Попада в категория YA, но категорично смятам, че е достатъчно интересна и добре изградена сюжетно, за да се хареса и на по-пораснали читатели. Динамична, оригинална, напрегната, книгата успява да привлече читателя с две неща – неразрешена загадка, която повдига поредица въпроси, касаещи морала и принципите на жителите в едно градче, и остроумна и находчива героиня, която не се спира пред нищо, докато не получи отговори на всички въпроси. В основата е залегнала идеята, че истината не трябва да бъде погребвана, защото така с нея потъват достойнство и себеуважение, справедливост и съвест. Потъват хора и съдби.

Пипа е от онези ловци на истината, които не се предават. Тя разбива предразсъдъци и стереотипи, бори се за гласност и да дава възможност на всеки да се защити, а накрая претегля везните и гледа колко тежат думите. Стреми се към обективност, макар сама да признава, че понякога е трудно, защото отношенията между хората винаги са субективни. Благодарение на своята наблюдателност и проницателност Пипа вижда не само пукнатините в разследването на убийството, а долавя и проблемите, за които жителите на Литъл Килтън си затварят очите. Проблеми като тормоз в училище, продажба и пласиране на наркотици, нарушени устои на ценностната система при деца и възрастни.

Деликатните теми са добре маскирани от загадката в книгата. Признавам си, че хипотезата ми не излезе вярна и не разпознах убиеца. Всъщност Холи Джаксън се беше постарала да представи всеки разпитван като потенциален заподозрян, а историята – като част от дневник, което допринасяше за изграждането на подходяща атмосфера. Опасността дебнеше от всеки ъгъл, не липсваха обрати, които променяха курса на разследването, и това определено правеше четенето още по-вълнуващо.

“Наръчник за убийства за добри момичета” от Холи Джаксън е книга, която се поглъща бързо. Веднъж като тръгнете да нищите мистерията, осъзнавате, че в ръцете си държите сложна плетеница – от хора и истории. Дали ще хванете правилната нишка, която ще ви отведе към истинския виновник, или ще бъдете изненадани като мен – тук чакам да ми споделите.

Related posts

Пролетен панаир на книгата 2024 г. – списък с издателства и някои препоръки

10 книги, които да не пропускаш на Пролетния панаир на книгата

“Щастие за начинаещи” – Катрин Сентър