“Едно лято на Крит” – Надя Маркс

by Хриси

Искрено се зарадвах на новината за новия роман на Надя Маркс и побързах да се потопя в него. Авторката ми е позната с предишните си две книги – “Сред лимоновите дръвчета” и “Отвъд портокаловата горичка”, затова подозирах, че историята тук ще е синхрон с лятната атмосфера и слънцето навън. Билет за едно вълнуващо пътуване до Гърция – това ще откриете още с отварянето на първите страници на “Едно лято на Крит”. И ще се радвате на преживяването до самия финал.

“Едно лято на Крит”:

  • Автор: Надя Маркс
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 280 стр.
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: множество
  • Главни герои: Кали, Фрозо, Михалис, Никос
  • Издателство: Кръгозор

Съвсем доскоро животът на Кали (Калиопа) е бил подреден и спокоен, а тя се е радвала на вниманието на мъжа, с когото искала да прекара остатъка от дните си. Докато връзката им не стига кръстопът, където става ясно, че двамата гледат в различни посоки. С разбито сърце Кали е принудена да търси щастието другаде, но вярата, че ще срещне голямата си любов и ще създаде семейство полека я напуска. Когато от работата ѝ се отваря възможност да замине за гръцкия остров Икария, за да напише статия за него, тя приема. Може би докато търси отговор на въпроса защо именно там местните жители са сред най-дълголетните в света, Кали ще научи и нещо за себе си. Нещо, което да ѝ помогне да се съвземе и да започне отначало. Престоят ѝ на острова наистина се оказва точното лекарство, което дава сили на Кали отново да мечтае. Вместо да се прибере обратно в Лондон, тя удължава престоя си в Гърция. Оказва се, че леля ѝ на остров Крит е болна, затова младата жена тръгва с нетърпение, споходена от спомeните за топлите критски вечери под звездите в градината на любимата си баба, за пищните трапези с местни ястия и зеленчуци от двора, за веселите събирания с роднини и съседи… Крит знае как да очарова и да изненада Кали. Разкриват се отдавна погребани семейни тайни за любов и загуба, за предателство и отмъщение, за състрадание и приятелство, а истината освобождава и отваря врати.

“Едно лято на Крит” от Надя Маркс е чудесен избор за лятно четиво. Историята представлява приятна комбинация от средиземноморска атмосфера, преплетени съдби, романтика и нотки на загадъчност. Привлича с динамичен и интересен сюжет, гарниран с любов, семейни тайни и щипка драма, достатъчни, за да възбудят апетита на читателите, но и да засищат глада на порции. Роман, който отвежда до бреговете на най-големия гръцки остров, запознава отблизо с живота и порядките на местните жители и щедро черпи с вкусни ястия, чиито рецепти се предават от поколения. Но освен пиршество за сетивата “Едно лято на Крит” е и мъдър съветник, който учи, че любовта е солта на живота – без нея той е безвкусен и безразличен.

През по-голята си част действието в книгата се развива в настоящето и коментира теми и проблеми, присъщи на съвременното общество. На фокус е темата за родителството и най-вече очакванията към една двойка, надпреварата с времето, което заплашително предупреждава, че изтича, разминаванията, които се получават в някои връзки, когато партньорите спират да гледат в една посока. Но всеки край е начало и именно така започва пътуването на Кали по пътя на себепознанието. Обратно към корените и към любовта. Хареса ми, че Надя Маркс предостави на своята героиня нужното време да излекува раните си, но и да се научи да бъде в хармония със себе си – да следва вътрешния си глас, да сбъдва собствените си желания и да не прави компромис с щастието си.

В основата на романа е заложена идеята за бавното живеене и възможността да се наслаждаваш на живота, а не да препускаш през него. Философията на гърците е семпла, но стабилна като острова, който от векове населяват. Вкусна и полезна храна, по-малко стрес, повече любов и вяра, че за всяко нещо си има причина, са четири опорни точки, по които се ръководят.

Надя Маркс е успяла да пресъздаде онова характерно усещане за лежерност и безвремие, пренасяйки читателите на Крит, и докато четеш, долавяш вкуса на слънцето, което е галило зеленчуците и ги е направило толкова сочни; аромата на море, смесен с този на билки и подправки, които растат в градините; текстурата на мокрия пясък, който попива отпечатъците от стъпки преди водата да ги е измила. Тази топлина, която струи от мястото се пренася и върху хората. Надя Маркс обръща толкова внимание на романтиката, колкото и на човещината и обичта, с които една сплотена общност дарява своите членове. Тук всички са семейство и да се бъркаш в чуждата работа се приема за лична отговорност. Лесно е да се влюбиш на такова място, защото душата е в покой.

Приятен роман е “Едно лято на Крит” – подходящ избор за книжна компания по време на отпуската. Но не мога да скрия, че знам колко голям потенциал има Надя Маркс благодарение на “Отвъд портокаловата горичка”. Там ме беше пуснала да плувам в дълбокото и ми хареса. А тук се наслаждавам на спокойствието на плитчините, където пак е хубаво, но познато и спокойно.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.